Het was me het weekje wel!

Vrijdagmiddag werd in Hotel Karel V in Utrecht het nieuwe boek van Jeroen Wielaert gepresenteerd. ‘Het Frankrijk van de Tour’ heet het en het is een soort reisgids langs de locaties, waarvan we de namen kennen van de Tour de France. Wielaert is op zoek gegaan naar de cultuurhistorische aspecten en de anekdotes die bij die plaatsen horen en zo kom je – al lezend - veel aan de weet over de diepere achtergronden die Frankrijk tot zo’n populair vakantieland maken. Ik moet het nog lezen en een recensie zal binnenkort op de slogblog verschijnen. Het zij van Wim van Eyle, hetzij van mij, want ik acht mij daartoe wel bevoegd na ruim dertig jaar met mijn gezin en de caravan heel Frankrijk te zijn doorgetrokken op zoek naar alle geheimen van dat prachtige land, die Jeroen in dit boek heeft beschreven. Met altijd de Tour in het achterhoofd en de stemmen van Becaud, Aznavour, Patachou, Ferré en Ferrat, Reggiani en nog een handvol favorieten op cassettebandjes onder handbereik. Het was een leuke ...

... presentatie met vele wielervrienden en de Utrechtse politici en andere inspanners die zich met Jeroen hebben uitgesloofd om de Tour de France naar de Domstad te lokken. Dat is niet gelukt en misschien wel omdat Prudhomme cs., tijdens meerdere bezoeken aan de mogelijke startplaats, altijd in dit hotel verbleef. Een voormalig klooster en wellicht heeft de Tourbaas daar in de nachtelijke uren de visioenen herbeleefd van zijn jeugd bij de paters en de broeders. Als alles klopt wat de laatste maanden naar buiten is gekomen, dan zijn dat geen leuke herinneringen en gaf hij daarom de voorkeur aan Rotjeknor, want zelfs Feyenoord-aanhangers zijn minder erg.
Frustratie zat er ook bij Jan Janssen, die was gekomen om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Nadat Jeroen in zijn speech had verteld dat Mart Smeets tijdens het ontstaansproces regelmatig had geïnformeerd hoe het met ‘dat boekie’ stond, greep Jan zijn kans toen hij de microfoon had bemachtigd en circa honderd mensen stonden te wachten op zijn mening over het boek en over Jeroen. Jan had zich gestoord aan de uitlating van Smeets, die het BOEK van Jeroen had durven wegzetten als ‘dat boekie’. Smeets kreeg er ongenadig van langs, waarbij herhaaldelijk het woord ‘arrogant’ viel, het handelsmerk van de veelbejubelde en nog veel meer verguisde presentator van Studio Sport. De uitlatingen van Jan werden met luid applaus beloond, waarbij gekende Smeets-aanhangers zo neutraal mogelijk probeerden te kijken. Jeroen stond er intussen wat ongemakkelijk bij en wist Jan met veel moeite tot een ander onderwerp te verleiden. Toen ik na afloop nog wat over het incident napraatte, zei iemand dat Smeets weliswaar de arrogantie heeft uitgevonden, maar dat als hij zou wegvallen, er niemand is om hem op te volgen. Ik ben het daar niet mee eens. Ik weet wel iemand en hij werkt al bij de NOS. Weliswaar bij de radio maar dat lijkt me een kwestie van een besluit. Zijn naam is Jeroen Wielaert, die na het schrijven van dit boek ongetwijfeld rusteloos op zoek zal gaan naar een nieuwe uitdaging. Hij weet alles van het wielrennen, hij bemint Frankrijk zeer, hij bewondert veel meer Franse artiesten dan alleen Dalida, hij heeft gevoel voor humor en hij is niet arrogant en zal dat ook nooit worden. Hij is zowel een serieus journalist als een soms prettig gestoorde kwajongen. Daarom: Vive La France, vive le Tour et Vive Jeroen, met zijn mooie boek!
(Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 25 april 2010 10:00

Het Weekje...

...ik ken nog meer kundige gegadigden om Smeets op te volgen. Wat dacht je van Danny Nelissen en Jeroen Blijlevens?

Geplaatst door André Stuyfesant, 25 april 2010 10:22:47

Nelissen en Blijlevens

Is dat cynisch bedoeld?

Geplaatst door Michel, 26 april 2010 08:03:52

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web