De Burgerlijke Stand van 25 april.

Michael WRIGHT (1941, Groot Brittannië)

De fameuze Belgische ploeg Wiel’s Groene Leeuw had in de jaren zestig een Brit in de gelederen die geen Engels sprak. In ieder geval onvoldoende, waardoor hij niet in staat was de Engelse journalisten te woord te staan. Hij is weliswaar geboren in het stadje Bishops-Stortford in het graafschap Essex, maar hij voelde zich veel meer een Franstalige Belg. Nadat zijn vader in de Tweede Wereldoorlog was gesneuveld en zijn moeder na de oorlog hertrouwde met een Belg ging ze met haar nieuwe man en Michael in de omgeving van Luik wonen. Thuis werd er geen Engels meer gesproken en Michael groeide op net als alle andere Waalse jongens in zijn omgeving. Hij ontwikkelde zich tot een sportieve knaap en zoals zoveel jongens in zijn leefomgeving ging hij voetballen. Toen zijn stiefvader plotseling overleed en zijn moeder de eindjes maar nauwelijks aan elkaar kon knopen, raadde iemand hem aan wielrenner te worden, omdat er in België als coureur goed geld was te verdienen. Dat bleek te kloppen en al op 21-jarige leeftijd werd hij beroepswielrenner. Met beperkingen, want Michael was een grote vent en met dat zware lichaam kwam hij ...

... maar moeilijk de bergen over. Op het vlakke hoefde hij echter voor niemand opzij te gaan en zo heeft hij toch een imposante erelijst opgebouwd. Veel overwinningen in eendagskoersen en etappewinst in tal van rittenkoersen. Zo won hij drie etappes in de Tour de France en vier in de Vuelta. Tijdens zijn carrière ontdekte hij de voordelen van zijn Britse nationaliteit. Als Belg had hij veel concurrentie om in de nationale selectie te komen, maar als Engelsman was hij samen met mannen als Tom Simpson, Barry Hoban en Vic Denson vaste keus. Het leidde ertoe dat hij alsnog via cursussen zijn moedertaal leerde spreken en een gewaardeerd lid was van de Engelse ploeg die in 1967 en 1968 aan de Tour de France deelnam. Hij bleef echter in de eerste plaats Belg en ik vermoed dat hij nog steeds in de omgeving van Luik woont. Na zijn wielercarrière werd hij vertegenwoordiger van roomijsfabrikant IJsboerke, in de jaren zeventig jarenlang sponsor van een sterke Belgische topploeg. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 25 april geborenen zijn:

ABTS, Seppe (1986, België)
BUYSSE, Cyriel (1896, overleden 09.11.1994, België)
DEMAN, Paul (1889, overleden 31.06.1961, België)
FENS, Gerrie (1951, Nederland)
FOURNET-FAYAR, Sébastien (1985, Frankrijk)
GENOVESI, Diego (1981, Italië)
GOMMERS, Jan (1955, Nederland)
HUNDERTMARCK, Kai (1969, Duitsland)
KORNEGOOR, Arne (1981, Nederland)
NUIJL, Hidde van (1986, Nederland)
ROOIJ, Theo de (1957, Nederland)
ROTMENSEN, Moniek (1986, Nederland)
SANTAMBROGIO, Giacinto (1945, Italië)
TERRONT, Charles (1857, overleden 31.10.1932, Frankrijk)
VALVERDE BELMONTE, Alejandro (1980, Spanje)
VANDENBERGH, Stijn (1984, België)

Door Fred van Slogteren, 24 april 2010 22:00

Michael Wright

Hij werd opgemerkt door Berten De Kimpe toen hij een amateurwedstrijd in Deinze won. Hij kreeg direct een contractaanbieding.
Michael Wright komt veelal naar de wielerbeurs in Wanze. Het is een zeer aimabel man die graag een praatje maakt.

Geplaatst door Jan De Smet, 11 juni 2012 11:57:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web