De Burgerlijke Stand van 3 juni

Piet Kooyman (1929, overleden 07.04.1988)

In 1909 organiseerde de Amsterdamse wielervereniging ASC Olympia de Ronde van Nederland. Het was de bedoeling om hier een jaarlijks evenement van te maken. In 1910 lukte het nog, maar toen was het even over. Pas in 1927 werd nummer drie gehouden en toen viel er weer een lange stilte. In 1948 werd de vierde Ronde van Nederland gehouden, maar de organisatie daarvan was niet in handen van de vermaardste van alle hoofdstedelijke wielerverenigingen. Pas in 1955 werd de reeks door ASC Olympia hervat en sindsdien is het pas een jaarlijkse traditie, die al 52 jaar stand houdt. De eerste winnaar van die lange reeks was Piet Kooyman, destijds een van de beste amateurrenners van ons land. In 1952 was de Hagenaar zesde bij het wereldkampioenschap. In 1956 werd hij prof en zijn beste prestatie bij de broodrijders was een 32e plaats in de Ronde van Nederland.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Piet Sieveking (1928, overleden april 1988)

Deze kasteleinszoon uit de Indische buurt in Amsterdam moest van zijn vader wielrenner worden, want vader Sieveking was helemaal leip van de wielersport. Niet dat zijn zoon er tegen was, want die vond de sport op twee wielen ook wel leuk. Hij werd een talentvol amateur die een aantal koersen won en veel ereplaatsen behaalde. Hij had echter ook vaak pech op essentiële momenten en dat werd min of meer zijn noodlot. In 1953 werd hij prof en zijn optreden trok de aandacht van Kees Pellenaars. Die gaf de Amsterdamse bakkersknecht twee maal een reserveticket voor zijn Tour de France-ploeg. Helaas voor Piet werd er niemand ziek of geblesseerd en daarom bleef zijn profcarrière bescheiden.

Björn Cornelissen (1976)

Björn is de zoon van John Cornelissen, de renner die in 1970 twee amateurklassiekers won, maar het toch niet bij de profs probeerde. Na een carrière als fietscrosser begon Björn op zijn veertiende met wielrennen. Het duurde even voordat hij fanatiek met die sport bezig was, maar toen hij de smaak eenmaal te pakken had gaat het er fanatiek aan toe. Sinds 2000 is hij beroepsrenner. Hij reed een jaar bij Tönissteiner en twee jaar bij Axa en de laatste vier jaar is hij een gewaardeerde kracht bij het Belgische continentalteam Flanders. Hij wint niet veel, maar eindigt wel vaak kort. Zoals dit jaar in de derde etappe van de Duitse Gelsen-Net Tour waar hij derde werd. Laten we hopen dat we dit jaar nog meer over deze renner uit Wychen horen.

Door Fred van Slogteren, 2 juni 2006 22:00

piet kooyman

betreft foto en tekst.We zijn bijna zeker dat de foto niet piet kooyman is die bedoelt is, maar namelijk een foto is van zijn vader die verongelukt is in een wielerwedstrijd kort na de geboorte van jong piet.De vader was kampioen van nederland en tevens de broer van mijn grootvader die geimmigreed is naar Ieper ( belgie )

Geplaatst door Anne-Marie Busschaert, 13 december 2006 18:54:48

piet kooyman

betreft eerdere reactie.
Sorry, bij het bekijken van onze oude foto's is toch gebleken dat het gaat om de juiste piet op de foto.
De gelijkenis met zijn vader is groot maar het type van foto is van latere datum dan de foto's van vader piet.

Geplaatst door Anne-Marie Busschaert, 13 december 2006 22:46:54

Piet Kooyman

Beste Anne-Marie,

Ik heb hem in de jaren vijftig vaak in Amsterdam zien rijden en er nooit aan getwijfeld dat de renner op de foto Piet Kooyman is.

Groet,

Fred

Geplaatst door Fred, 14 december 2006 07:52:24

piet kooijman

Hallo annemarie ik heb door een kennis jouw bericht gelezen op wielersport sloglob.nl ik zal je zeggen dat ik al heel lang naar jouw op zoek ben, ik ben henny de vrouw van piet ben vaak in ieper geweest maar kon jullie niet vinden is mamma dien overleden schrijf mij eens hoe het is gr henny kooijman

Geplaatst door henny kooijman, 29 juli 2011 18:27:00

Piet Kooijman

Wie kan mij helpen aan meer foto's van mijn vader? Deze wil ik gebruiken voor een nieuwe winkel die binnenkort geopend zal worden.

Met vriendelijke groet,

Monique Kooijman

Geplaatst door Monique Kooijman, 22 juli 2012 14:34:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web