De Burgerlijke Stand van 30 mei

Tom Cordes (1966)

Aan het eind van de jaren zeventig was ik lid van de toerfietsvereniging De Merel in Vinkeveen. In die jaren heb ik heel wat tochten gemaakt met leuke mensen om je heen waarvan je meestal alleen maar een voornaam wist. Of iemand arts was of vuilnisman was helemaal niet belangrijk. Het met elkaar iets presteren daar ging het om en je voelde je dolgelukkig als je na zo’n tocht van 120 kilometer of zo voldaan in het clubhuis een pilsje pakte. Verdere ambities hadden de meesten niet. Er was ook een jongetje bij van een jaar of twaalf en die had wel ambities. Die wilde een grote wielrenner worden. Hij hield intens van de fiets. Als er iemand lek reed dan kwam hij helpen repareren en dan kon je aan zijn wiel in de groep terugkeren. Een leuk joch met krullend haar en de zoon van de antiekhandelaar uit ons dorp. Acht jaar later was deze Tom Cordes, samen met John Talen, Rob Harmeling en Gerrit de Vries wereldkampioen ploegentijdrit. Hij was daarna een aantal jaren een goede prof, die in 1990 de Trofeo Baracchi won samen met de Duitser Gölz. Hij wordt vandaag veertig en hij is al helemaal grijs, maar hij reed vorig jaar nog wel in een continental team. Hij is dus ogenschijnlijk gestopt maar ik weet zeker dat hij vrijwel dagelijks op de fiets zit.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

John van den Akker (1966)

Op dezelfde dag in 1966 dat Tom Cordes in Wilnis ter wereld kwam, werd in het Brabantse Veldhoven John van den Akker geboren. In 1990 en ’91 waren ze ploeggenoten in de PDM-ploeg. John was in totaal zes jaar beroepsrenner. Geen topper, maar een goede modale renner die door de ploegleiding niet voor het grote werk werd geselecteerd, maar desondanks een heel behoorlijke erelijst kan overleggen. In 1992 werd hij fraai tweede in de Ronde van Luxemburg en hij besloot zijn loopbaan een jaar later bij ZG Mobili, in Italiaanse dienst. Wat is de Brabander daarna gaan doen?

Cees Snepvangers (1941)

Toen Cees Snepvangers als amateur in het begin van de jaren zestig begon op te vallen, door het winnen van klassiekers, stond er een interview met hem in het blad Wielersport. Daarin werd hij een klepper genoemd en het was voor het eerst dat ik die specifieke wielerterm las. En als ik nu dat woord lees of het iemand hoor zeggen moet ik altijd aan Cees Snepvangers denken. Als amateur reed deze renner uit Zundert voor die echte Brabantse ploeg De Drie Hoefijzers van Toon Simons en als prof reed hij onder meer voor Willem II-Gazelle en voor Televizier. In een dienstbare rol waarschijnlijk, want zijn palmares is bescheiden. Alleen dat woord zit nog in mijn hoofd en daarom doe ik een oproep: wie geeft eens een mooie uitleg van de wielerterm: klepper! Theo misschien? Of Jan Zomer?

Door Fred van Slogteren, 29 mei 2006 22:00

Klepper

De term is van Vlaamse oorsprong (zoals zoveel van het wielerjargon)en komt eigenlijk uit de duivensport. Een hele goede wedstrijdduif heet namelijk een "klepper". Waarschijnlijk zo genoemd omdat die weer snel op de klep (= ingang van het duivenkot) valt.
In Vlaanderen en ook in Zuid-Nederland is er van oudsher een grote verwevenheid geweest tussen de duivensport en het wielrennen. Zo herinner ik mij dat bij ons in de buurt, bij de familie Klep (what's in a name)het huishouden geregeerd werd door de koerskalender en de kalender voor de wedvluchten.

John van den Akker reed na het ZG Mobili van manager Gianni Savio nog 4 jaar als eliterenner o.a bij Collstrop en Foreldorado. Hij runt nu samen met Martin van Steen het bemiddelingsbureau Cycling Service.

Re:de ronde van België. Maarten Tjallingii won in 2003 de Ronde van Burkina Faso maar de nummer zes van het klassement Mikhailo Khalilov (aka "Kalashnikov") ging hem als winnaar van die Tour du Faso al voor in 2000 toen hij als stagiair reed bij Gianni Savio's Selle Italia. Later meer over Savio en van den Akker

Geplaatst door theo, 30 mei 2006 11:40:31

John van den Akker

John is de op volger van Gerry van Gerwen als het gaat om het contracteren van renners voor criteriums.

Geplaatst door Frans van Aert, 03 augustus 2006 20:57:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web