De Burgerlijke Stand van 18 maart.

Wim de VOS (1968, Nederland)

Volkskrant-journalist Marcel van Lieshout noemde Wim de Vos eens het archetype van de veldrijder. “Zijn gedrongen postuur en immer vuurrode hoofd, in combinatie met zijn drieste manier van rijden, roepen het beeld op van een klassieke modderrenner.” Van Lieshout verzuimde er bij te vermelden dat De Vos een van de meest technische veldrijders is geweest uit de geschiedenis van de cyclo-cross. Waarschijnlijk is zijn verleden als motorcrosser daar debet aan. Hij kwam vooral tot zijn recht als het parcours door regen of vorst onbegaanbaar was geworden en tijdgenoten als Richard Groenendaal en Adrie van der Poel het moeilijk hadden overeind te blijven. Met enkele subtiele versnellingen was De Vos dan vertrokken en zo behaalde hij een aantal mooie overwinningen, zoals in 1995 in het Tsjechische Pilzen waar hij een prachtige zege behaalde op een spekglad parcours. Het was een Super-Prestige–rit en De Vos reed die dag iedereen op een hoop. Alleen de Italiaan Luca Bramati kon hem bijhouden, maar moest in de sprint capituleren. Veel heeft Wim de Vos ...

... niet gewonnen, want het gebeurde niet zo vaak dat de omstandigheden in zijn voordeel waren. Op een normaal parcours had hij af te rekenen met Groenendaal en Van der Poel en dat duo beheerste in die jaren het veldrijden. Ook voor sterke Belgen als Wellens en Vervecken moest hij regelmatig het hoofd buigen. Het tekent echter de sportman Wim de Vos, dat hij er nooit moedeloos van werd en altijd bleef vechten. Hij was een echte karakterman die in iedere koers door de pijngrens ging. Het hoogtepunt in de carrière van De Vos was het door hem behaalde Nederlandse kampioenschap in 1997. Het hard bevroren parcours in Zeddam was in zijn voordeel en hij was zo gebrand op de overwinning na een jaar vol blessureleed, dat hij boven zichzelf uitsteeg en die verrekte Van der Poel en Groenendaal overtuigend achter zich liet. Ook zijn derde plaats bij het WK in 1995 mag niet onvermeld blijven. Ik weet niet wat Wim na zijn carrière is gaan doen. Brandweerman worden was ooit een ambitie, maar het kan ook zijn dat hij fietsenmaker is geworden, want technische vaardigheden kunnen zich op meerdere fronten manifesteren. In Oosterhout en Sprang-Capelle zijn fraaie rijwielzaken gevestigd die zijn naam dragen. Of hij ook de man is achter die naam, weet ik niet. De naam Wim de Vos komt meer voor, maar het zou best kunnen. Hij komt immers uit die contreien. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 18 maart geborenen zijn:

ALTIG, Rudi (1937, Duitsland)
BARTEAU, Vincent (1962, Frankrijk)
BELDA GARCIA, David (1983, Spanje)
BEURET, Laurent (1986, Zwitserland)
CANCELLARA, Fabian (1981, Zwitserland)
DESMET, Gilbert (1936, België)
GARDE, Dominique (1959, Frankrijk)
GIRARDENGO, Costante (1893, overleden 09.02.1978, Italië)
HOLLEMAN, Randy (1984, Nederland)
KONING, Mathijs de (1949, Nederland)
MINARDI, Giuseppe (1928, Italië)
POBLET ORRIOLS, Miguel (1928, Spanje)
ROLLAND, Antonin (1928, Franrkijk)
RUSMAN, Wim (1933, Nederland)
VAN VLIERBERGHE, Albert (1942, België)
VLIET, Arie van (1916, overleden 09.07.2001, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 17 maart 2010 23:00

wim de vos

Wim leidt inderdaad een tweetal rijwielzaken in Sprang Capelle en Oosterhout. Wim werkt ook mee aan allerlei acties om het fietsverkeer te bevorderen.

http://d66waalwijk.nl/news/item/kampioen_reikt_d66-fietsprijs_uit_met_alexander_pechtold/38

Geplaatst door Eric, 18 maart 2010 06:56:04

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web