Maarten Tjallingii, eindelijk kent iedereen die naam!

De vraag is me deze week een paar keer gesteld: “wie is Maarten Tjallingii?”, de renner die vandaag de Ronde van België heeft gewonnen. Mijn antwoord was steevast: Maarten is een van die talenten die niet opgemerkt zijn in Nederland, omdat ze niet de geijkte paden bewandelen die normaliter naar bekendheid moeten leiden. Die renners koersen voornamelijk in het buitenland en dan bedoel ik niet België of Frankrijk, maar in Afrika, Azië of Amerika. Er is een ploeg die dat soort jongens opveegt en met ze naar die verre oorden trekt. Die ploeg heet Marco Polo, zo Nederlands als wat maar er wordt gereden op een Chinese licentie. Marco Polo heeft onder leiding van Gudo Kramer al heel wat successen behaald, maar het blijft onopgemerkt, want wie heeft er wel eens van het wielerland China gehoord? Maar in dat land zijn ze renners aan het klaarstomen voor de Olympische Spelen van Peking. Maarten heeft bij Marco Polo drie jaar zijn kunsten vertoond en hij won in 2003 de Tour du Faso in Afrika. Door die overwinning en zijn merkwaardige naam (Tjallingii is een Friese verbastering van Tjallingzoon) kon hij dit jaar een contract tekenen bij het continental team van Skil-Shimano. Nu ineens iedereen zijn naam kent, zullen de ProTour scouts de weg naar zijn woonplaats Arnhem wel weten te vinden, maar ik hoop veeleer dat Skil-Shimano (twee multinationals met Koga als materiaalsponsor) de beurs trekken en volgend jaar het ProTour circuit binnenstappen met Maarten als een van de kopmannen. Hij is gewoon een sterke allrounder, we ain’t seen nothing yet! (Foto: persdienst Skil-Shimano)

Door Fred van Slogteren, 28 mei 2006 16:32

Frans Tjallingii

Sinds Maarten het zo goed doet
en de naam Tjallingii in de krant staat en zelfs op tv is, wordt mij dagelijks gevraagd(in mijn fysiotherapiepraktijk) of hij ook familie is.
Natuurlijk zeg je dan dat het een verre achterneef moet zijn. Deze naam komt niet veel voor, de dubbel i staat voor : zoon van.
Tjalling schijnt te betekenen : hij die goed doet.
En Maarten doet het goed.
Ga zo door, en wie weet tot ziens.

Geplaatst door Frans Tjallingii, 11 juli 2007 14:21:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web