De Burgerlijke Stand van 10 maart.

Jules VAN HEVEL (1895, overleden 21.07.1969, België)

Jules Van Hevel was een van de grootste Vlaamse renners in de periode tussen 1912 en 1935. Op zijn palmares staan zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix en dan ben je een hele grote. Hij is de geschiedenis ingegaan als een zeer dominante renner die een heel peloton zijn wil kon opleggen. Hij kon bovendien een geweldige finale rijden om die dan meestal winnend af te sluiten. Hij was wel een uitgesproken eendagsrenner want aan rondritten heeft hij zich nooit gewaagd. Althans rondritten van het formaat van de Tour of de Giro. Wel won hij een keer de Ronde van België. Wat dat betreft doet hij mij denken aan Jan Raas. Weliswaar startte die wel diverse keren in de Tour de France en won hij er zelfs tien ritten, maar de Zeeuw had een grote hekel aan het evenement en uitrijden was er meestal niet bij. In plaats van rondritten reed Van Hevel wel ...

... zesdaagsen en met de fameuze pistier Cesar Debaets won hij zowel de Zesdaagse van Brussel als die van Gent. Zijn faam op de baan ondersteunde hij verder door het rijden van koppelkoersen, een destijds bij het publiek geliefd spektakel dat nu helaas alleen nog bij Olympische Spelen, WK’s en wereldbekerwedstrijden wordt opgevoerd. Met zijn landgenoot Ritten Van Lerberghe wist hij op de overdekte pistes in zijn vaderland het publiek regelmatig op de banken te krijgen. Wereldkampioen is Van Hevel nooit geworden en dat had zijn faam compleet gemaakt en wellicht vergetelheid voorkomen. Hij was er in 1928 wel heel dichtbij, toen hij met zijn landgenoot George Ronsse in Boedapest een voorsprong had opgebouwd van meer dan twintig minuten. De twee waren het er al lang over eens dat ze voor de zege zouden spurten, maar dat vond een koe in het weiland niet zo’n goed idee. Die brak uit zijn groene leefgebied op het moment dat de twee Belgen in aantocht waren en Van Hevel werd zijn doelwit. Door de manoeuvre van het beest viel de tweevoudige Belgische kampioen van zijn fiets, die direct onbruikbaar was, en de man uit Koekelaere was uitgeschakeld. Ronsse ging alleen verder en werd wereldkampioen. Volgens de necrologie die in juli 1969 bij zijn overlijden werd gepubliceerd was Van Hevel minstens zo populair bij de Belgen als Eddy Merckx anno 1969. Dat was het jaar dat de Kannibaal het algemeen-, het punten-, het berg- en met zijn ploeg ook het ploegenklassement won in de Tour de France. Met dat in gedachten weten we hoe groot – de nu vergeten – Jules Van Hevel is geweest. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 10 maart geborenen zijn:

DEKKERS, Paul (1985, Nederland)
DE MOOIJ, Jaryd (12986, België)
EL DARABNA, Zakaria (1983, België)
FAIGNAERT, Emile (1919, overleden 10.05.1980, België)
GATES, Nick (1972, Australië)
GRIMBERG, Arenda (1978, Nederland)
GUYOT, Eric (1962, Frankrijk)
GIJSSELS, Romain (1907, overleden 31.03.1978, België)
JIMENEZ SANCHEZ, Eladio (1976, Spanje)
KOLESNIKOV, Sergei (1986, Rusland)
MEIJER, Wim (1963, Nederland)
MOERENHOUT, Jef (1910, overleden 27.03.1966, België)
MOONEN, Jo (1948, Nederland)
VAN DEN BOSSCHE, Martin (1941, België)
VANNESTE, Willy (1944, België)
VELLY, Joseph (1938, Frankrijk)
VERHEYEN, Geert (1973, België)
WIJNANDS, Ad (1959, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 9 maart 2010 23:00

jules van hevel

pas geleden schreef hans prakke op deze site herinneringen op aan gerrie knetemann. prakke schreef hoe hij ooit een wijze wielerles kreeg van de kneet: "het gaat om publiciteit jongen, publiciteit voor mij en voor de sponsor!"

in die zin was het voorval met van hevel en de koe op het wk van 1928 (volgens karel van wijnendaele was het trouwens een gespan met ossen, maar goed) het beste wat hem had kunnen overkomen. het zal in vlaanderen ongetwijfeld hebben bijgedragen aan zijn populariteit. van hevel was geen renner van het nivo merckx, maar wel een renner met een fraaie erelijst. mede door het voorval met de koe behoort van hevel - hoewel zijn naam niet zo bekend is bij het nederlandse wielerpubliek - tot de legende van de wielersport.

om een klein uitstapje te maken naar het schaatsen: als we op de manier van knetemann naar de foute wissel van sven kramer kijken, was dit achteraf publicitair het beste wat hem kon overkomen. al zou het kramer als sportman meer recht doen als hij later herinnerd zal worden om zijn vele overwinningen.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 10 maart 2010 12:17:07

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web