De Burgerlijke Stand van 29 mei

Martin Wierstra (1928, overleden 24.12.1985)

In de jaren vijftig kwam ik op weg naar school altijd langs zijn ouderlijk huis aan de Reguliersgracht. Er zat een bordje op de deur met de tekst: Mr. Wierstra, Advocaat en Procureur. Daarom werd Martje altijd de Amsterdamse advocatenzoon genoemd. Hij was geen ster. Hij heeft volgens mij nooit iets gewonnen tot hij zich rond 1954 bekeerde tot het stayeren. Hij kon elke week aan de bak, omdat toen de Populaires net begonnen waren. Tal van baannummers werden afgewerkt en de avond werd altijd besloten met een rit voor de stayers. De grote mannen van het NK waren daar niet bij, maar wel de mindere goden en drie nieuwe stayers. Dat waren Martin Wierstra, Joop Kunst en Joop Stakenburg. Wierstra won meestal, want hij was de meest technische stayer die er volgens mij ooit is geweest. Geen zuchtje wind bereikte dat kleine mannetje, zo optimaal beheerste hij al na korte tijd het aan de rol rijden. Zijn gangmaker was Frits Wiersma en samen trokken ze naar de wedstrijden in Duitsland, waar iedere week wel een koers was. Hij behoorde al snel tot de wereldtop die in die tijd werd aangevoerd door de Spaanse coryfee Guillermo Timoner. Die stond een wereldtitel van de Amsterdammer in de weg en daarom is zijn tweede plaats in 1960 zijn beste prestatie geweest. En hij werd drie keer Nederlands kampioen. In 1962 stopte hij er mee. Hij werd artsenbezoeker/medicijnverkoper en in zijn vrije tijd bondscoach van de stayers. Hij is natuurlijk veel te vroeg overleden.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Nico van Hest (1950)

Een alleraardigste man, deze Brabantse gymnastiekleraar. Hij was in de jaren zeventig en tachtig wielrenner. Geen hoogvlieger, maar iemand die zijn prijsjes pakte en vrede had met zijn bescheiden rol in het peloton. Zijn tweede carrière in de wielersport vindt hij zelf aanzienlijk belangrijker. Vanuit zijn ervaring als wielrenner en zijn kennis van het menselijk fysiek begon hij renners te begeleiden. Zo werd hij naar het veldrijden toegetrokken, een discipline die van meet af aan bij Rabobank een eigen en belangrijke plek kreeg. Zo werd Nico trainer van enkele van de beste veldrijders van de wereld. Bescheiden en op de achtergrond is hij een steun en toeverlaat voor de mannen van het veld en voor zijn ploegleider Nico Verhoeven. Denk niet dat hij in deze tijd van het jaar niets om handen heeft, want de veldrijders beginnen in de maand mei meestal al weer met hun voorbereiding. Wegkoersen rijden. Niet met de handjes op het stuur, maar voluit. Kijk maar naar Sven Nijs gisteren in de Ronde van België.

Door Fred van Slogteren, 28 mei 2006 22:00

Ad van Hest

Mogelijk een broer van deze Nico was ene Ad van Hest, ook uit Tilburg. Ouder dan Nico, denk ik. Ook hij kon aardig fietsen, want in die jaren zestig kreeg je niet zómaar een plaats in een van de schaarse sponsorploegen bij de amateurs. Je had Breda Bier, Caballero, Amstel Bier, Dextro Energen en Smith's Chips/Acifit van Kurt Vyth, om er een paar te releveren, als meest gerenommeerde namen. Ad van Hest reed voor laatstgenoemde in de azuurblauwe trui met witte mouwtjes. Net als Leo Duijndam, Evert Dickhoff, Henri van Rooij uit Zeelst, Albert van Midden en later Harry Jansen, Leen Poortvliet en nog wat van die knakkers. Piet van der Meer zal het wel leuk vinden alle namen voor ons terug te zoeken. Alvast bedankt Piet.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 29 mei 2015 22:32:11

Smith 's Chips-Acifit Accu's

Beste Gruit
Volgens Wielersport no.2 15e jaargang, maakten in 1966 de volgende renners deel uit van bovenstaande ploeg:
Gerard Koel,Leo Duijndam, Rinus Hoogerland,Henri van Rooy, Frans van de Ruit, Lesley West, Henny Luchies, Mathieu van Groezen, Peter van den Donk, Adri van Hest, Leo van Schalen, Evert Dickhof, René Pijnen.
Ik weet niet of ik iedereen de juiste voornaam heb gegeven. In de Wielersport stond alleen de voorletter van de renner.
Graag gedaan Gruit

Geplaatst door Piet van der Meer, 31 mei 2015 17:53:23

Bedankt Piet

Snel en goed gewerkt, Piet. Ons aller dank, al heb ik daar van niemand verlof voor. De figuur Van de Ruit spookte door mijn kop, zag hem in gedachten weer de Ronde van de Haarlemmermeer als solist winnen, maar zijn naam wilde niet meer bij me opduiken. Zou het de leeftijd zijn? Frans is al dood, net als Leo Duijndam en Matje van Groezen uit Made. Joep Scholten zal er misschien het zijne van denken. Lesley West was een in Nederland woonachtige Engelsman, van wie me vaag bij staat dat hij als tweede eindigde in het door Eef Dolman gewonnen WK voor amateurs op de Nürburgring. Of de Zeeuw Rini Hoogerland familie van Johnny was (is), weet ik helaas niet.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 31 mei 2015 22:15:59

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web