Traksel pakt grote koers!

Je verzint het niet, zo’n koers. Kuurne-Brussel-Kuurne onder erbarmelijke weersomstandigheden, eindigend in een Nederlandse overwinning. De tweede zege al voor Vacansoleil in dit nog prille seizoen. Na Wouter Mol in de Ronde van Qatar was het nu Bobbie Traksel die eindelijk een grote koers pakte. De grootste pechvogel van het peloton had vandaag eindelijk het geluk eens aan zijn zijde. Het vreselijke weer boezemde hem geen angst in, want hij ging kort na het keerpunt in Brussel op avontuur en hij bleef over met zijn ploegmaat Arnoud van Groen. Op de Kwaremont was hij alleen over en het leek erop dat hij spoedig bedankt zou worden voor de moeite. Maar uit de achtervolgende groep, waaruit alle favorieten waren verdwenen omdat ze de warmte van de auto hadden opgezocht, ging alleen de Brit Ian Stannard van de Sky-ploeg in de achtervolging. Hij kwam snel dichterbij en kreeg toen hulp van Rik Flens, de Zaankanter van Rabobank. Ze kwamen getweeën bij de eenzame koploper en ik verwachtte dat Bobbie ...

... wel spoedig gelost zou worden. Maar de Brabander hield stand, ondanks tekenen van onderkoelde ledematen en een pijnlijke rug. Als motivatie kwam hier het bericht dat de koers door een omgewaaide boom 20 kilometer was ingekort, maar desondanks was het nog ver naar Kuurne. Even leek het erop dat de Cervélo’s Hushovd en Hunt, in het gezelschap van de Nieuw Zeelander Roulston van Team Columbia er nog bij zouden komen, maar ze bleven hangen, Hunt geveld door de kou en de Noor door een hongerklop. En zo gingen de drie, die tot dan uitstekend hadden samengewerkt, de finale in, waarbij vooral de laatste ronde op het aankomstcircuit uiterst spannend was. Flens maakte de sterkste indruk, maar is nu eenmaal geen sprinter. Maar hoe sterk is een snelle man nog na zo’n helletocht? Als Stannard op dat gebied nog iets in huis had, dan heeft hij die opgeofferd in meerdere demarrages, waarbij hij werd steeds makkelijk gecounterd werd. Daaruit bleek duidelijk dat de twee Nederlanders niet van plan waren elkaar iets cadeau te doen. Uiteindelijk gingen drie dooie, drijfnatte en onderkoelde vogeltjes kruipend op de streep af en het was Bobbie Traksel die nog het meest over had, hoewel hij al bijna honderd kilometer op kop had gereden. Ooit gestart als een groot talent, lijkt het er na jaren van tegenslag, toch nog uit te komen. Net als Nicolien Sauerbreij op vrijdag, Juan-Antonio Flecha op zaterdag is het Bobbie Traksel op zondag van harte gegund. Ik hoop dat-ie vandaag nog warm wordt. (Foto: © Cor Vos)

1. Bobbie Traksel (Ned. Vacansoleil) 174 km. in 4.43’14”
2. Rick Flens (Ned. Rabobank) z.t.
3. Ian Stannard (GB, Sky) z.t.

Door Fred van Slogteren, 28 februari 2010 17:29

Theo Bos

Een succesvolle dag voor Nederland. Niet alleen succes voor Traksel en Flens in Kuurne, maar ook een zege voor Theo Bos in de Clasica de Almeria. Hij won de massaspurt, maar dat krijgt extra veel glans als je bedenkt dat Mark Cavendish tweede werd.

Geplaatst door Michel, 28 februari 2010 19:36:17

Ducrot

Was vanmiddag door omstandigheden tot de radio veroordeeld om "Kuurne" te volgen. Hebben ze Maarten Ducrot bedacht als verslaggever. VERSCHRIKKELIJK! Zo heroiek de koers gewwest moet zijn, zo saai en eentonig was het commentaar. Niet meer doen mensen van Langs de Lijn!

Geplaatst door Jan, 28 februari 2010 20:28:29

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web