Het was me het weekje wel!

Dit is een wielersite, maar ik verpak mijn weekje met jullie welnemen dit keer toch even in de winterspelen van Vancouver, die al weer bijna tot het verleden behoren. Een mooi excuus om dat te doen is het feit dat alle schaatsers ook op de racefiets zitten en sommigen met een licentie van de KNWU zelfs koersen. Hoe je het ook wendt of keert, het waren publicitair de spelen van Sven. Na zijn grandioze overwinning op de 5 kilometer, beheerste de verkeerde wissel op de 10K al het andere nieuws. Dat is jammer, want bij alles wat mensen ondernemen is het maken van fouten onderdeel van de procedure en het is ook niet meer dan dat. Drama hoort net zo bij topsport als succes. Veel interessanter vind ik de prestatie van die Koreaan. Net niet goed genoeg om uitgezonden te worden als ...

... shorttracker, bekeert hij zich nog geen half jaar geleden tot het langebaanschaatsen en met goud en zilver op de langste schaatsnummers keert hij in zijn vaderland weer. Het is alsof Teun Mulder plots na een lange solo de Ronde van Vlaanderen wint. Niet te geloven. De verrassende openbaring van een supertalent. Dat als sportliefhebber te mogen aanschouwen is een bijna unieke ervaring, die al het gejammer om het gemiste goud van Sven in de schaduw stelt. Moge hij van die tegenslag beter worden, zoals Nicolientje.
Anderhalf jaar geleden stond ze naast me. Het was bij de Zesdaagse van Amsterdam. Een klein grietje met een open gezicht waarin de zware wenkbrauwen opvielen. Verder een gipsbeen en twee aluminium hulpstukken waarmee ze voorzichtig de hellende wielerbaan op krukte om de winnaars van een onderdeel te huldigen. Nicolien Sauerbreij uit De Hoef, een vlek tussen Mijdrecht en Nieuwveen, waar ik op de fiets vaak doorheen ben gekomen. En dat doordouwertje wint op een simpele plank op de voorlaatste dag van de spelen zomaar goud. Als ik het iemand gun is het haar, want de tegenslag die zij in haar sportieve carrière is tegengekomen, rechtvaardigt het geluk dat haar op die sombere vrijdag ten deel viel. Tegenslag is het beste wat een topsporter kan overkomen. Het geeft je carrière in mentaal opzicht een push die je niet met honderd extra trainingsuren per week kunt bereiken. Tenzij je Lee Seung-Hoon heet, dan is wat lichte irritatie omdat je buiten het shorttrackteam van je land werd gehouden, voldoende. Mysterieuze krachten in de sport, ik lust er wel pap van.
(illustratie gescand uit AD Utrechts Nieuwsblad van 27.02.2010)

Door Fred van Slogteren, 28 februari 2010 10:00

Nicolien

Beste Fred, We lusten er wel pap van als er iets zeer aparts gebeurd in de sportwereld. Afgelopen vrijdag was weer een hoogtepunt op de OS in Vancouver, Nicolien flikte het en de bewondering is er van iedereen. Wij zijn al dertig jaar bevriend met de familie Sauerbreij en ik weet wat ze er voor gedaan en gelaten hebben om deze tak van sport als professionals te beoefenen. Maarten heeft als skileraar vanaf de geboorte zijn twee dochters samen met zijn vrouw Yvonne met de skisport op laten groeien. Ze hebben zelfs hun huis er voor verkocht om de trainingen te kunnen betalen voor Marieke en Nicolien. De weg naar de top is heel geleidelijk afgelegd tot aan de OS toe. De uitslagen werden steeds beter en er werd gescoord in de wereldbekerwedstrijden. Acht jaar terug ging het mis met het waxen en vond ik dat de spot er mee gedreven werd. Vier jaar terug nam ze de voorsprong zelf te laconiek op en haalde ze finale niet. Hoon was weer haar deel, maar ze vochten terug en hoe. Haar prestaties in de wereldbeker werden nog beter en twee jaar terug won ze de wereldbeker. Ze kreeg toen helaas last van haar hiel en heeft daar een lichte operatie aan ondergaan. Daardoor ging vorig jaar de wereldbeker aan haar voorbij door gemiste wedstrijden, maar het afgelopen jaar ging het weer goed en de mentale en fysieke conditie waren perfect. De resultaten waren er ook naar en de torenhoge verwachtingen werden bekroond met goud op de OS in Vancouver, een staaltje teamwork van de bovenste plank, verkregen door talent gekoppeld aan doorzettingvermogen. Met sportgroeten, Jan Suiker

Geplaatst door Jan Suiker, 28 februari 2010 12:52:36

Nicolientje?

Heb haar een keer geïnterviewd voor een verhaal over de zomertraining in de skihal van Landgraaf. Gedreven sporter die haar verhaal enthousiast brengt. Mooi dat het harde werken wordt beloond op het hoogste niveau.

Met Nicolien, Flecha en Traksel is het de week van 'de aanhouder wint'. Misschien trekt Karsten Kroon dat door met een zege in de Gold Race?

Geplaatst door Paul, 02 maart 2010 13:09:41

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web