Het balhoofdplaatje van Otto …

“Jacobus (Ko) Willems won als amateur op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs een gouden medaille op het nummer 50 kilometer zonder gangmaking. Deelname aan de spelen was tot 1992 uitsluitend voorbehouden aan amateurs. Die gouden plak is het absolute hoogtepunt van zijn loopbaan geweest. De Amsterdammer was in …

… 1921 al kampioen op de weg en twee jaar later was hij nationaal kampioen op de baan over 30 kilometer zonder gangmaking, maar die prestaties vielen in het niet bij zijn succes op de Olympiade. Na zijn loopbaan begon hij een fietsenwinkel op de Amstelveenseweg in Amsterdam. De Olympische ringen gebruikte hij als zijn logo, maar ze waren op een andere manier verknoopt dan op de gebruikelijke wijze, die we nu weer dagelijks op tv zien. Dat heeft natuurlijk als reden dat het Olympisch logo met de vijf ringen (drie hoog en twee laag) auteursrechtelijk beschermd is en ik neem aan dat Ko Willems dat op enig moment ook te horen heeft gekregen. Er zijn daarom tot dusverre maar weinig op het Olympische logo lijkende beeldmerken door de mazen van het IOC-net geslopen. Uitzonderingen zijn, behalve het logo van Willems, het beeldmerk Olympia van de firma Ruitenbeek in Hilversum en een Italiaans merk met dezelfde naam. Een Hongaarse fietsenmaker omzeilde de regels door het woord bewust verkeerd te spellen, waardoor hij met Olimpia geen last kreeg. Natuurlijk hebben marketeers van energierepen, sportdranken en andere aan de sport vermaagschapte producten het ook geprobeerd en tegenwoordig kunnen ze het gebruik van de vijf gekleurde ringen zelfs huren. Voor de duur van de spelen kunnen ze het dan tegen betaling van forse royalties op blikjes en andere verpakkingen afdrukken of er anderszins reclame mee maken. In Nederland is de kwestie voor het laatst aan de orde geweest toen de Amsterdamse Saar Boerlage in 1983 het ‘Komitee Olympische Spelen Nee’ oprichtte dat zich verzette tegen de komst van de spelen van 1992 naar Amsterdam. De rechter verbood Saar destijds het Olympisch logo voor haar acties te gebruiken. Maar ook zonder dat was ze succesvol, want de Amsterdamse presentatie werd door het IOC met een dikke onvoldoende gewaardeerd en de spelen van 1992 gingen naar Barcelona.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 26 februari 2010 10:00

Saar

Saar Boerlage heeft maar gedeeltelijk haar zin gekregen. Als inwoonster van de stadionbuurt was haar belangrijkste doel de sloop van het Olympisch Stadion om op die plek plaats te maken voor woningbouw. Daar waren plannen voor, maar die zouden niet doorgaan als de OS naar Amsterdam zouden komen. Met het niet doorgaan van de Olympische plannen zou het stadion alsnog gesloopt worden. Dat is op het laatste moment (gelukkig) niet doorgegaan als gevolg van de inspanningen van weer andere actievoerders. En zo hep elk voordeel weer 'ns z'n nadeel. Die Saar.

Geplaatst door Michel, 26 februari 2010 10:10:45

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web