De Burgerlijke Stand van 27 mei

Jorrit Walgien (1982)

Deze Rotterdamse renner is bezig aan een problematisch seizoen. Door een val waarbij hij een hersenschudding opliep mocht hij niet starten in Olympia’s Tour en verder heeft hij dit seizoen nog niet veel geluk gehad. Hij stapte dit jaar over van Fondas naar B&E en daar had hij grote verwachtingen van. Vorig jaar werd hij in de Ster van Zwolle vijfde en in het NK achtste. Hij is zeker een jongen met mogelijkheden, maar dan moet je geen pech hebben. Veel succes verder Jorrit! (www.geocities.com/jorritwalgien/)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Marijn Heeren (1915)

Er zijn er al enkele voorbijgekomen in deze rubriek. Telgen uit het wielergeslacht Heeren. Coureurs uit West-Brabant. Een kanjer zat er tot nu toe niet tussen, maar wel veel wielerliefde. Marijn was net voor en net na de tweede wereldoorlog een modaal beroepsrenner die zijn prijsjes pakte en ongetwijfeld trots was dat hij erbij hoorde.

Cor Wijdenes (1919)

Wie kent hem niet? Cor Wijdenes uit Eindhoven. Een mensenleven lang een succesvol speaker. Een man die het publiek enthousiasmeerde. Je zou bijna vergeten dat Cor ook een talentvol wielrenner is geweest. Geboren in Ouderkerk aan de Amstel onder de rook van Amsterdam was hij net voor en net na de tweede wereldoorlog beroepsrenner. Na zijn carrière werd hij vertegenwoordiger in banden voor Toon van den Boogaard. En wie dat was, dat weten alle wielerliefhebbers ouder dan 50 jaar. Toon van de Toboga-beker, jarenlang de trofee voor de beste amateur van het jaar in de schaduw van de Gerrit Schulte Trofee voor profs. Ik had Cor Wijdenes een paar maanden geleden nog aan de telefoon. Het ging niet goed met hem, want hij was net geopereerd aan zijn ogen, als ik het me goed herinner. Ik hoop dat hij vandaag in goede gezondheid zijn 87e verjaardag viert.

Door Fred van Slogteren, 26 mei 2006 22:00

Good old Cor Wijdenes

Ja Fred,zo zie je maar weer dat dee oude dag komt met gebreken. Maar het begint meestal met geheugenverlies!

Geplaatst door theo, 28 mei 2006 12:49:36

Cor Wijdenes

Op Paaszaterdag was Cor Wijdenes eregast tijdens de receptie in verband met de 40e wielerronde van Gerwen. Hij stond destijds aan de wieg van deze "klassieker onder de criteriums." Cor hield tijdens de receptie een
toespraak alsof hij nog dagelijks aan de micro staat!

Geplaatst door Rien van Horik, 28 mei 2006 16:03:28

Cor Wijdenes

Ook ik denk met enige weemoed terug aan de tijd dat Cor Wijdenes nog als microfonist optrad. Vooral in de regio rondom Eindhoven en Helmond, dus de streek waar hij woonde en werkte, genoot hij een enorme populariteit. Het feit dat hij oorspronkelijk 'nun Hollander' was deed daar niets aan af. Zonder zijn sonore stemgeluid was de koers niet compleet. Helaas horen we nog maar weinig van hem en dat bedoel ik dan vooral in letterlijke zin. Wellicht kan Rien van Horik hem in de volgende editie van de Ronde van Stiphout nog eens voor de microfoon halen. Kennelijk laat zijn gezondheid dat nog toe begrijp ik uit diens reactie. Enige tijd terug zag ik Cor nog op het ereterras zitten bij dat profcriterium. Het zou mooi zijn wanneer hij met zijn typische timbre, alvorens het 'spel op de wagen gaat', aanvangt met een van die steevast door hem indertijd gekozen zinnen. Bijvoorbeeld die van: "Dames en Heren, enkele kleine rectificaties in uw programmaboekje: Toevoegen de namen met de volgende rugnummers 111 Tom Tubee Wessem, 112 Fons Steuten Nederweert, 113 Frits Breukers Nederweert, 114 Jos Brunenberg Weert, 115 Harrie Sentjens Budel, 116, Hub Saes Budel, 117 Jan Schröder Koningsbosch, 118 Frits Knoops Koningsbosch, 119 Jan Corstjens Budel, 120 Gerrit Vossen Someren, 121 Teng Verwijlen eveneeens uit Someren". Niet toevallig namen van prominente coureurs uit midden Limburg en zuid-oost Brabant, welke hun eerste schreden in het metier hadden gezet binnen de vaak ondergewaardeerde R.K.W.F.L.
Wanneer zijn neefje, Bas Wijdenes ging attaqueren en aan de meet enkele meters had genomen, raakte Cor helemaal gepassioneerd en meldde het talrijk opgekomen wielervolk dat de koers nu een spectaculaire wending had genomen. Helaas was er in de volgende reden wederom een hergroepering tot stand gekomen. Dat was overigens ook niet zo erg, want dan volgde in de regel wel een plaatje van Fats, Paul Anka, Johny Ray of andere coryfee uit eind vijftiger jaren, welke je normaliter enkel van tijd tot tijd kon beluisteren op Radio Luxemburg.

Geplaatst door Jan Gios, 11 november 2006 09:35:38

Cor Wijdenes

Het neefje van Cor, Bas Wijdenes kwam een aantal keren aan de start in de ronde van Stiphout en wist
deze ook een keer te winnen
bij de amateurs.
Hij reed daar altijd goed.

Geplaatst door Bap van Breenen, 11 november 2006 10:23:22

Bas Wijdenes

Ach ja, die ronde van Stiphout. Eigenlijk onmogelijk dat Bas die won.Hij reed de laatste twee rondes amper 100 meter voor de groep uit. Een compleet peloton dat voor de eindsprint maar wachtte en wachtte ....en bleef wachten tot het te laat was. Hij deed ze daarmee allemaal in het pak.
Zoetemelk,Koel,Beugels, v. Middelkoop,Liebrechts,Heynig om er maar eens een paar te noemen.
Of zou het toch zo zijn dat zoiets je alleen maar kan overkomen als je in de slag zit met je gabber die daar die middag onder rugnummer 89 vertrok, ene Jan Zomer (lic. 953) uit Halfweg vandaan. Volgens ons was het 'm dat!

Geplaatst door PdM, 17 december 2006 23:00:25

Bas Wijdenes

Ben bezig met het 6e deeltje van boekje over het Amsterdamse wegwielrennen. De jaren 1964 tot en met 1969.
Daartoe heb ik ook Bas Wijdenes opgezocht. En uit nieuwsgierigheid ook even zijn naam 'gekoekeld'.
Hij woont een paar straten bij mij vandaan in Amsterdam en heb hem uitgebreid gesproken. Ook over die Ronde van Stiphout.
Was natuurlijk nieuwsgierig naar de opmerking van PdM en heb Bas gebeld.
Nou, hij demarreerde meteen weer. Niks in de slag met Zomer, gewoon hard voor die mannen uitgereden, vertelde hij nog vol trots
Maar gelukkig doet hij, nu 64 jaar, PdM een plezier want een jaar later zat hij, schoenen vergeten en op schoenen van Tony Gruyters, wel in de slag met Minneboo. Daarvan werd Van Stralen het slachtoffer. Bas tweede en Van Straken derde.
Om Cor heeft toen nog gezegd tegen hem; eigenlijk moet ik je een slag voor je harses geven, Bas. Om die wedstrijd te verkopen.

Neem de anekdote misschien wel mee voor mijn boekje.

Bas heeft geen computer en maar kreeg ik toestemming om deze anekdote 'op het net te gooien'.

Geplaatst door Bertus Raats, 03 december 2007 19:40:37

bas wijdenes

Zomaar schoenen lenen van Tonnie Gruijters uit Stiphout. Toen ging dat nog. Iedereen had van die aluminium TA plaatjes eronder.Paste dus altijd. Those were the days my friend.
PdM heeft denkelijk dat verhaaltje over die combine met Jantje Zomer " just for the gimmick" vermeld. JZ heeft hier ook al op gereageerd, maar die posting is zo te zien verdwenen. In ieder geval was de strekking dat je van voren moet kunnen rijden om in de slag te kunnen gaan. Iets wat aan JZ niet was toebedeeld; hij was -volgens eigen zeggen- blij dat hij kon volgen.

Geplaatst door theo, 04 december 2007 20:34:36

Pannenkoekjes

Ik heb een mooie herinnering aan Bas. In de jaren 60 ( 1965/1966), ik was toen 11/12 jaar, was mijn vader ploegleider van de Locomotiefploeg. Iedere zaterdag gingen we naar een Ronde. Mijn vader, Ome Cees Ruiter ( de mecanichien) Bas, en ik. De Ronde van Noord-Holland, van Limburg, van Brabant,noem maar op. Dan haalden wij Bas op, aan de Ruyschstraat, en dan had hij pannenkoekjes bij zich, die zijn moeder had gebakken. Onderweg, zaten Bas en ik achterin die auto, en dan vroeg hij, moet je een pannenkoekje Rik?? En die smaakten altijd lekker.
Bas was toen 21 en ik beschouwde hem eigenlijk wel een beetje als een broer, ik was wel trots op hem. Maar Bas had vaak pech tijdens de koers, dus dat was minder. Locomotief stopte er mee, mijn vader ook, en eigenlijk heb ik Bas nooit meer gezien, dus dat is best jammer. Maar ik zie, dat het goed met hem gaat, wie weet kan ik hem eens ontmoeten.
Dat zou leuk zijn. Het waren mooie tijden.Helaas is Ome Cees alweer een aantal jaren terug overleden, maar de herinneringen aan die tijd, die staan in mijn geheugen.

Geplaatst door Rik Faanhof, 10 maart 2008 12:27:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web