Het balhoofdplaatje van Otto …

“Børge Kildemoes Cykelfabrik in Odense, Denemarken, is niet meer. Aan het begin van deze week maakte Toni Grimaldi, de eigenaar van Cycleurope, bekend dat de fietsenfabriek Kildemoes met onmiddellijke ingang gesloten wordt. Er werkten nog maar enkele tientallen mensen en het einde zat er al langer aan te komen. Fietsen bouwen is in West Europa nu eenmaal onbetaalbaar geworden. Cycleurope is een Zweedse groep fietsenbouwers en importeurs en onderdeel van een holding met grote belangen in de ...

... scheepvaart. Cycleurope ontstond 25 jaar geleden rondom de fietsenfabriek van Peugeot in Frankrijk. In hoog tempo werden de resterende Scandinavische fietsenfabrieken ingelijfd en ook Gitane in Frankrijk, BH in Spanje, Bianchi in Italië en Puch in Oostenrijk, om de belangrijkste te noemen, kwamen onder de vlag van Cycleurope. In 2004 verloor het concern als gevolg van het Festina-schandaal de licentie om de naam Peugeot nog te mogen gebruiken. Na het verlies van het belangrijkste merk in het assortiment ging het duidelijk minder met de Zweedse groep. Kildemoes was niet zo maar een fietsenfabriek binnen het concern. Het bedrijf werd opgericht in 1942. Denemarken was in mei 1940 overlopen door de Duitsers, maar anders dan in Nederland bleef de Deense regering aan. Pas in 1943 namen de bezetters het bestuur van het land over. Zodoende kon Kildemoes in oorlogstijd een fietsenfabriek beginnen. Er was in die oorlogsjaren een enorme behoefte aan fietsen en de Duitsers zorgden dat er voldoende materialen waren. Kildemoes heeft altijd de naam gehad kwaliteitsfietsen te maken en was op dat gebied jarenlang marktleider in Denemarken. Daarbuiten was de afzet echter gering, waardoor de groeipotentie ernstig werd beperkt. De merknaam Kildemoes zal zeker niet van de markt verdwijnen. De bevoorrading zal plaatsvinden vanuit China en vanuit de fabrieken van Cycleurope in Romilly (Frankrijk) en Varberg (Zweden). Het maakt niet meer uit waar een fiets vandaan komt, want een stickertje is gauw geplakt.
NB. momenteel staat er op marktplaats.nl een raar model Kildemoes te koop aangeboden. Er staat bij dat het om een jubileummodel gaat ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Kennelijk een fantast aan het werk.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 19 februari 2010 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web