De Burgerlijke Stand van 25 mei

Daan de Groot (1933, overleden 09.01.1982)

Deze Amsterdamse kruidenierszoon groeide op in een sportgezin. Moeder Riek was als turnster kampioene van Nederland geweest en zijn twee oudere zussen Jannie en Annie waren in de jaren na de tweede wereldoorlog topzwemsters. Het was dan ook logisch dat Daantje ook iets moois in de sport zou gaan doen. Het werd wielrennen en hij bleek een groot talent. Een leuke jongen die direct populair was toen hij ging presteren. Een wielrenner die van meet af aan hors categorie was, want het kwam hem allemaal aanwaaien. In mijn beleving stond hij een beetje boven de rest en hij hoefde er niet zo veel moeite voor te doen om in de Tourploeg van Kees Pellenaars te komen. Waar anderen moesten knokken om in die ploeg te komen, daar stond als het ware zijn bedje gespreid. In 1955 debuteerde hij in de Tour en hij won op spectaculaire wijze solo een etappe met iets van 21 minuten voorsprong. Het leek op een overbluffende entree op het wereldpodium, maar het werd een eenmalig hoogtepunt. Hij stopte al op 28-jarige leeftijd. Hij trouwde met Ans en ze kregen een dochter. Zijn wereld stortte in toen Ans plotseling overleed. Hij heeft dat niet kunnen verwerken en tot groot verdriet van zijn familie en vrienden gleed Daan af in de private duisternis van de manische depressie. Het is allemaal lang geleden en zijn wanhoopsdaad is verwerkt. Wat blijft is de herinnering aan een vrolijk zondagskind met de inborst van een schimmige maandagmorgen.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Ger Harings (1948)

Het gezin Harings uit het Limburgse Scheulder telde maar liefst vier wielrenners, van wie er drie prof zijn geworden. Huub is verreweg de bekendste geweest, onder meer vanwege zijn prestaties in het veldrijden. Jan was ook geen slechte, maar Ger had de meeste klasse. Hij miste echter de ambitie om serieus met zijn vak bezig te zijn. Hij reed de Tour en de Vuelta, maar hij verzuimde de kansen te grijpen die zich voordeden. Ja, een dergelijk verhaal hoort net zo bij de wielersport als het gejuich voor de kampioenen. Wielrennen is als het leven.

Peter Gödde (1950)

Ik had nog nooit van hem gehoord voor hij in 1980 als neoprof de monsterklassieker Bordeaux-Parijs reed. Dat was een wedstrijd voor gelouterde profs die vele jaren ervaring hebben en wat moet een eerstejaars daar nou? Toen ik hem een paar maanden later in de Ronde van Kamerik zag, begreep ik het. Dat was geen jongetje dat daar reed, maar een echte kerel met de uitstraling van ‘helpers weg’. Zijn wielerloopbaan stelde niet veel voor, maar ik ben hem nooit vergeten. Iemand enig idee hoe het deze stoere Zeeuw verder is vergaan?

Jan van Tilborg (1953)

Bescheiden coureur uit Bergen op Zoom die in het begin van de jaren tachtig enkele jaren beroepsrenner was. Zijn palmares telt enkele ereplaatsen en al in 1982 stopte hij er mee. Geen idee wat er van hem geworden is.

Patrick Jonker (1969)

Ik ben er in 1999 getuige van geweest dat hij de Grote Prijs Wallonië won. Een Nederlandse Australiër of een Australische Nederlander. Een beetje een afstandelijke jongen die er niet echt bij hoorde. Aan tafel met de ploeg hoorde je hem niet. Op het laatst van de koers zat hij voorop met Koos Moerenhout. Koos, het grote talent, had veel gegeven en Patrick had meer bekeken gekoerst. De versnelling die hij in de laatste beklimming van de Citadel doorvoerde was van een grote schoonheid. Het was pure klasse en ik wist op dat moment dat zijn 12e plaats in de Tour de France van 1996 geen toeval was geweest. Die klassering was er oorzaak van dat Jan Raas hem als klassementsrenner inlijfde bij Rabobank, maar het kwam er helaas niet uit. Ik denk dat zijn klasse onvoldoende geschraagd werd door ambitie. Twee jaar geleden won hij nog de Tour Down Under en nu schijnt hij iets te doen met fietstoeristen.

Door Fred van Slogteren, 24 mei 2006 22:00

Daan de Groot

Pas nu ben ik er achter gekomen dat er in Lelystad ook een wielrennende Daan de
Groot woont.Hij is nieuweling
en heeft al een aantal koer-
sen gewonnen maar ik weet niet of hij een ver familie-
lid van Daan uit Mokum.

Geplaatst door Bap van Breenen, 25 oktober 2006 18:07:09

Peter Gödde

Afkomstig uit Zwijndrecht en als lid van DRC De Mol begonnen met wielrennen. Woonde later in Zeeuwsch Vlaanderen. Broer van de bij Amstel rijdende Lucien Gödde.

Geplaatst door Ed Broesder, 26 mei 2011 17:06:14

PETER GODDE

IK BEN 12jaar als vaste supurter mee geweest naar alle koersen ned belgie en frankrijk en kan zeggen dat het een sterke beer was won jaren lang rond de 20 koersen waaronder zeeuws vlaander 5 ster ritten in belgie 7 etapes in divers meer daagse wedstrijden won totaal 154 koersen een wielrenner met karakter groetjes ber adam uit koewacht

Geplaatst door ber adam, 12 juni 2012 16:21:38

peter godde

Een beer ook wel de beul van koewacht genoemd 18 seizoenen reed hij door europa op zin mannier fietsen met vele overwinningen daarbij nog genieten van het leven als er iets was georganiseerd was peter van de party daar naast fietste hijhonderde leiders prijzen trapte 3 A 4 fietsen per jaar stuk met dat enorme verzet 57 en 58 met 12 vanachter de ene naar andere overwinningen en ere plaatsen zeer vele in belgie bij elkaar en gunde een ander ook wat dat maakte hem zo een bizondere wielrennerin aale opzicht voor mij hoop dat hij nu nog zo is ben hem na 1982 uit het oog verloren maar niet uit mij gedachten ronald de beule uit hamme

Geplaatst door ronald de beule, 22 april 2013 17:50:57

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web