Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

“Van deze foto zullen jullie niet vrolijk worden, want het is de afbeelding van een bonk roest. Als je goed kijkt dan zie je dat het een tandem is en zelfs een racetandem. Aan mij de taak deze schroothoop te restaureren en daar zullen heel wat uurtjes in gaan zitten. Het is echter mijn hobby en ik hoop jullie het resultaat nog eens te tonen. Het enige dat er nog redelijk uitziet is het …

… balhoofdplaatje. Het lijkt goed te lezen, maar bij nader inzien is het een zoekplaatje. Zelfs Otto, toch de expert op het gebied van balhoofdplaatjes, kon er geen chocola van maken. Sterker, hij kent zelfs het merk Broca niet. Dan blijft er niets anders over dan de boel zelf maar eens uit te pluizen. Onder de naam Broca staat C. Vanderhaeghe en dat klinkt erg Vlaams. Verder staat er het woord ‘Hellemmes’. Met dat woord als zoekterm werd ik naar Lille gegoogeld want Hellemes blijkt een wijk in die Noord-Franse stad te zijn. Toen ik dat wist zag ik pas dat de vormloze, half weggesleten streepjes op het plaatje de naam Lille moesten voorstellen. Ik meende verder het getal 181 te ontcijferen als het huisnummer voor de straatnaam Rue Sant Carnol. Bij nadere bestudering met een loep zag ik dat er niet Sant, maar Sadi staat. Op internet vond ik vervolgens een plattegrond van Lille en na enig zoeken vond ik in de wijk Hellemes de straatnaam Rue Sadi Carnot. Ook weer via internet ontdekte ik dat die straat is vernoemd naar Nicolas Leonard Sadi Carnot (1796-1832), een Franse wiskundige die lang geleden de tweede wet van de thermodynamica heeft uitgedacht. Hoewel Sadi zijn derde voornaam was, was het kennelijk zijn roepnaam geweest en stond hij bij leven bekend als Sadi Carnot. Deze naam had hij te danken aan Lazare Carnot, zijn vader, die in Egypte in het leger van Napoleon had gediend en zijn zoon daarom een Arabische naam had gegeven. Sadi Carnot was een vooraanstaand wetenschapper, want zijn naam staat vermeld bij de 72 namen van Franse wetenschappers en ingenieurs die in het staal van de Eiffeltoren staan gegrift en dat is een hele eer. Ik begrijp dat jullie je afvragen wat dit allemaal nog met het fietsenmerk Broca heeft te maken en eerlijk gezegd weet ik dat ook niet. Tot ik die lijst van 72 namen eens naliep en tot mijn verwondering zag dat er ook ene Paul Pierre Broca bij staat, een geneesheer en antropoloog, de ontdekker van het spraakcentrum in de hersenen. Ik was even sprakeloos. Hoewel een leuke vondst is het bij lange na nog geen antwoord op de vraag waar het merk Broca vandaan komt en evenmin of hier die Franse arts mee bedoeld wordt uit de tijd van Sadi Carnot. Daarom mijn oproep aan mijn trouwe lezers: weet iemand iets meer over het Franse fietsenmerk Broca? Dan graag een reactie.
 
Tot over vier weken!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 26 januari 2010 9:00

Broca

...maar vertel nou eens hoe je aan die fiets gekomen bent. Lijkt mij een veel spannender verhaal...

Geplaatst door André Stuyfesant, 26 januari 2010 13:20:38

Broca

Ja, zo doe je research (mag ik als
oud-marktonderzoeker} wel zeggen. Knap gedaan al levert
het geen eindconclusie op.
Later misschien?

Geplaatst door van eyle, 26 januari 2010 16:43:28

Broca

Beste Andre, ik heb een vriend in Belgie, die stalen racefietsen spaart uit de begin jaren tachtig, hij komt wel eens zo,n oud "gebakkie" tegen, volgens mij in de buurt van Luik en dan ruilen we gewoon.
Groeten peter r de fiets

Geplaatst door peterrdefiets, 27 januari 2010 09:15:01

Broac

Hai Peter ...bedankt voor het antwoord. Eerlijk gezegd verwachtte ik dat die fiets gevonden was tijdens een 'archeologische' speurtocht bij één of ander oud-ijzerboer in Frankrijk. Over dergelijke vondsten kan Otto heel boeiend 'vertellen'.

Geplaatst door André Stuyfesant, 27 januari 2010 12:40:06

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web