De Burgerlijke Stand van 31 januari.

Jan SPETGENS (1947, Nederland)

Als jongere broer van veldrijder Jacques Spetgens is hij de wielersport ingerold, waar hij zich als amateur zeker heeft onderscheiden. Hij won althans twee amateurklassiekers in zijn eigen provincie Noord-Brabant. Dat waren de Omloop van de Baronie en de Omloop van de Kempen. Het meest is De Spet echter bekend gebleven als wegkampioen van Nederland 1971 bij de amateurs. Een mooie triomf voor de renner uit Someren die in de finale de Limburgers Wim Kelleners en Mathieu Pustjens voorbleef. Net zo min als die twee wist Jan Spetgens bij de beroepsrenners de verwachtingen waar te maken. De enige sponsor die in hem, en ook in Kelleners en Pustjens, was geïnteresseerd was Ton Vissers, die toen ploegleider was van het armetierige ploegje Canada Dry, met Gazelle als materiaalsponsor. Hoewel de ploeg in dat ene jaar dat Jan erbij zat wel aan de Tour de France deelnam, was hij niet van de partij en aan het eind van dat seizoen zette hij ...

... een punt achter zijn wielercarrière. Ongetwijfeld teleurgesteld. Talent is vaak niet genoeg en het enige dat nu nog aan zijn gloriedagen herinnert, zijn die twee roodwitblauwe truien in de kast. De ene van dat hierboven vermelde wegkampioenschap in 1971 en die andere kreeg hij een jaar later in Dronten om de schouders. Samen met de gebroeders Jan en Fons van Katwijk, toen allebei nog amateur, en de gelouterde profrenner Jos van der Vleuten werd hij uitkomend voor de wielervereniging Buitenlust uit Helmond clubkampioen van Nederland. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 31 januari geborenen zijn:

ANGELONI, Adriano (1983, Italië)
BORGHETTI, Luigi (1943, Italië)
DANESI, Serena (1986, Italië)
DESGRANGE, Henri (1865, overleden 16.08.1940, Frankrijk)
DROUILLY, Mathieu (1986, Frankrijk)
GABROVSKI, Ivailo (1978, Bulgarije)
HARINGS, Huub (1939, Nederland)
JÄRMANN, Rolf (1966, Zwitserland)
KING, Edward (1983, Verenigde Staten)
KLOMP, Aldo (1976, Nederland)
NICKSON, Bill (1953, Groot Brittannië)
PEREZ RODRIGUEZ, Israel (1978, Spanje)
POPOVA, Yulia (1989, Rusland)
PROFIJT, Marije (1985, Nederland)
STEEN, Niels van der (1972, Nederland)
TAMANINI, Luisa (1980, Italië)
TEUBEN, Tonnie (1966, Nederland)
TROVELLESI, Silvia (1986, Italië)
WESEMAEL, Wilfried (1950, België)
ZAUGG, Kurt (1920, Zwitserland)

Door Fred van Slogteren, 30 januari 2010 23:00

De Spet

Onder de link http://www.vanhorikcycling.nl/images/laatste_nieuws/Wielernest%20Someren.pdf is in het "Wielernest Someren" ook een hoofdstuk gewijd aan Jan Spetgens. Daar is te lezen dat de oudere broer van Sjaak Spetgens eerder al aanbiedingen had gehad van profploegen. Fons van Katwijk is na zijn wielerloopbaan een gewaardeerd lid geworden bij "Buitenlust." Het was de jongere broer van Jos van der Vleuten Ferry die deel uitmaakte van het gouden kwartet in 1972.

Geplaatst door Rien van Horik, 01 februari 2010 17:58:12

rood-wit-blauw

In mijn beleving en herinnering worden en werden er nooit rood-wit-blauwe kampioenstruien uitgereikt bij het NK Clubkampioenschap. Ik denk omdat de titel naar een vereniging ging en niet zozeer naar de individuele renners die deel uitmaakten van de geselecteerde teams. Maarre... ik kan me vergissen...

Geplaatst door marco V, 31 januari 2012 09:05:03

symbolisch

Je hebt gelijk Marco. Het was symbolisch bedoeld. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 31 januari 2012 09:44:00

Jan Spetgens

Een jaar nadat 'De Witte van Someren' in het doorweekte Valkenburg een van de zwaarste amateurkampioenschappen uit de geschiedenis had gewonnen, ging hij op de Cauberg wederom als eerste over de meet. Deze keer kreeg hij de nationale driekleur echter niet om de schouders, want de jury vond dat hij in de spurt met vluchtmaat Ben Koken van zijn lijn was afgeweken. De Limburger werd daardoor onze landskampioen van 1972, 'de Spet' slechts tweede.

In datzelfde jaar was blonde Jan ook al tweede geworden in de eindstand van Olympia's Tour en derde (net als drie jaar eerder) in de Ronde van Limburg. Hij won in 1972 rit nummer zeven in de Oesterreich Rundfahrt en de openingsrit in de pittige Ronde van Luik.

Jan Spetgens had toen al indruk gemaakt in de Tour de l'Avenir van 1969, waarin hij de evenknie van zijn ploegmaat Joop Zoetemelk was geweest en in de achtste etappe als derde was geëindigd. In Olympia's Tour van dat jaar had hij net naast de ritzege in de koninginnenrit gegrepen.

Voor het profbestaan heeft hij echter nooit wat gevoeld. "Ook niet toen ik klein was", zei hij al meteen na zijn huldiging als landskampioen. "Ik denk dat ik daar de mentaliteit niet voor heb. Wielrennen is voor mij een hobby." Dat hij het later alsnog probeerde, zal wel een vergissing zijn geweest.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 31 januari 2013 14:50:57

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web