De Burgerlijke Stand van 24 mei

John Braspennincx (1914)

Een kleurrijk figuur deze telg uit een roemrijk wielergeslacht. D’n Bras werd hij genoemd. Hij was drie keer kampioen van Nederland op de weg. In 1936 bij de onafhankelijken en in 1937 en 1942 bij de beroepsrenners. Hij won in zijn loopbaan maar liefst 129 koersen en hij was razend populair vanwege zijn manier van rijden. Waar D’n Bras verscheen daar sloeg de vlam in de pan en daar zag het dan ook zwart van de mensen. Hij smeet met zijn krachten om zijn supporters maar te geven waar ze voor kwamen. In de Tour de France van 1937 kwam hij met deze strijdwijze niet ver. Al na vier dagen was hij weer thuis en hij bezwoer nooit meer aan de Tour mee te doen. Hij kon met zijn talenten veel meer verdienen in de kermiskoersen. In 1938 werd hij zelfs uitgeroepen tot koning der kermiskoersers. In de oorlogsjaren behaalde de man met die prachtige flaporen nog een koningstitel, die der smokkelaars. Smokkelen was in de zuidwesthoek van Nederland destijds een tweede natuur en wielrenners waren er zeer bedreven in. De gedreven coureur die voor zijn boterham moest koersen verdiende met die nevenactiviteiten kapitalen, maar hij peinsde er niet over met wielrennen te stoppen. Overdag trainen en koersen en ’s nachts de grens over. De koersmachien als perfecte dekmantel. D’n Bras wordt vandaag 92 jaar. Hij heeft ze allemaal overleefd, de kanjers van zijn tijd.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Antoine Mazairac (1901, overleden 10.09.1966)

Vader Mazairac had twee zonen en een ideaal. Die jongens moesten burgemeester worden, allebei. Ze konden goed leren en vader stuurde ze naar de HBS. Zijn broer werd inderdaad burgervader, maar Twan zag op de wielerbaan van Bergen op Zoom Piet Moeskops fietsen. Niks burgemeester, coureur wilde hij worden en hij werd een hele goede. In 1929 werd hij in Zürich wereldkampioen der amateursprinters. Hij had een goede professional kunnen worden, want qua talent was hij vrijwel Moeskops’ evenknie. Maar wederom zag hij iets dat hem meer boeide. Gangmaakmotoren, daar kon hij zijn ogen niet van af houden. Hij ging een opleiding volgen in motor- en autotechniek en hij opende in Bergen op Zoom een garage. Het werd met hard werken een prachtig dealerbedrijf en Twan taalde niet meer naar de fiets. Tot Jan Janssen, de kersverse wereldkampioen 1964, bij hem binnenstapte en een auto kocht. Een praatje over wielrennen was genoeg om Twan weer op de fiets te brengen. Gentlemenkoersjes ging hij rijden, maar met het fanatisme van een 20-jarige in plaats van een bijna-AOW’er. Die instelling werd hem noodlottig. Op de baan van Dortmund knalde hij met zijn hoofd op het beton en hij overleed kort daarna in het ziekenhuis.

Door Fred van Slogteren, 24 mei 2006 0:00

leuk

leuk stukje over antoine mazairac, hij is namelijk mijn opa ;)

groetjes en veel succes!

Geplaatst door toine, 08 juli 2006 12:02:24

zonen Mazairac

Een zoon ( Louis ) van opa Mazairac heeft dus gehoor gegeven aan de wens van zijn vader. Hij werd in 1946 burgemeester van de gemeente Woensdrecht. Van 1956 tot aan zijn pensionering in 1964 is hij burgemeester geweest in Rosmalen. De twee broers waren heel verschillend. Louis was de oudste en werd de serieuse genoemd terwijl zijn broer Twan een min of meer flamboyante levensstijl had. Toch was Twan destijds zeer professioneel bezig met zijn sport. Ook later was hij zeer bezig met zijn automobiel-bedrijf, die hij op zijn vlotte en aimabele manier behoorlijk heeft uitgebouwd. Ook aan het feest van carnaval heeft hij destijds een behoorlijke bijdrage geleverd door op een carnavaleske manier zijn fietsloopbaan nog eens dunnetjes over te doen. Hij leefde destijds voor zijn sport en die is hem noodlottig geworden.
De zoon van Louis.

Geplaatst door Loek Mazairac, 07 september 2006 21:34:22

D'n Bras

Ik dacht dat hij op 7-1-2008
overleden was in Zundert, dan
kan hij niet nog eens 92 worden, want dat was hij al.

Geplaatst door wim van eyle, 24 mei 2010 17:29:01

datum

Beste Wim, je hebt gelijk, maar ook ongelijk. Het stukje over Braspennincx publiceerde ik op 24 mei 2006, z'n 92ste verjaardag, en hij is 93 geworden. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 24 mei 2010 19:17:48

vader

ik mis mijn vader nog elke dag hij was mijn goede steun ik hield heel veel van hem

Geplaatst door lia braspennincx, 26 september 2010 22:54:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web