De Burgerlijke Stand van 28 januari.

Leo KNOPS (1937, Nederland)

De Tour de France van 1962 was de eerste Tour na de Tweede Wereldoorlog die niet door landenteams werd betwist, maar door merkenploegen. Nederland had toen nog geen merkenploeg, zodat de zes Nederlanders die dat jaar aan de Tour deelnamen in buitenlandse ploegen reden. De Nederlandse sportpers was destijds een fervent tegenstander van de commercialisering van de wielersport en wilde het evenement het liefst boycotten. Ondanks de successen van Huub Zilverberg, die een etappe won, en Ab Geldermans die twee dagen in het geel reed en vijfde werd in het eindklassement, waren de meeste kranten zuur in hun commentaar en werd er niet meer aandacht aan besteed dan strikt noodzakelijk. De Nederlandse journalisten ter plekke keken veel liever naar de heldendaden van de amateurs en onafhankelijken van de Nederlandse ploeg in de parallellopende Tour de l’Avenir. En die waren niet gering. Het achttal Jan Janssen, Jan ...

... Hugens, Miel Verstraete, Kees de Jongh (de vader van Steven), Lex van Kreuningen, Raf Gijsel, Henk Nijdam (de vader van Jelle) en Leo Knops deden het meer dan geweldig. De ploeg won maar liefst zeven etappes, het algemeen ploegenklassement en drie man eindigden bij de eerste tien in het eindklassement, terwijl Janssen, Nijdam en Hugens elk ook nog eens een of meerdere dagen de gele trui droegen. Ook Leo Knops deelde in het succes door de zware bergrit van Montpellier naar Aix en Provence op zijn naam te schrijven. De man uit het Limburgse Bocholtz ging die dag al vroeg met een groep op avontuur om twintig kilometer voor het einde te demarreren en in zijn eentje knap naar de overwinning te rijden. Henk Nijdam, die in de door Knops verlaten kopgroep over de finish kwam, veroverde die dag ook nog eens de gele trui. Het was een veelbelovend stel, waarvan Jan Janssen uitgroeide tot een vedette en Nijdam en Hugens goede beroepsrenners werden. De rest van de ploeg, inclusief Leo Knops, bleef helaas een beetje hangen. Knops was daarna nog vijf jaar beroepsrenner, in welke periode hij drie koersen won en in 1965 een keer derde was bij het Nederlands kampioenschap. In 1966 reed hij in dienst van Televizier nog een verdienstelijke Ronde van Spanje, maar de belofte die hij zeker was is niet ingelost. Zo ging dat in die tijd. Velen waren geroepen, weinigen uitverkoren. Ik ben benieuwd wat er van Leo is geworden.(Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 28 januari geborenen zijn:

ANDERSON, Kimberley (1968, Verenigde Staten)
BON, Léon van (1972, Nederland)
BROCCO, Maurice (1883, overleden 26.06.1965, Frankrijk)
BRUGNA, Walter (1965, Italië)
DEAN, Julian (1975, Nieuw Zeeland)
DONALD, Jason (1980, Verenigde Staten)
FOKKINGA, Eduard (1887, overleden 01.10.1951, Nederland)
FREDBORG, Niels-Christian (1946, Denemarken)
JACOBS, Jos (1953, België)
JI, Jianhua (1987, China)
NEGRINI, Antonio (1903, overleden 25.09.1994, Italië)
VRIES, Sjoerd de (1933, Nederland)
WELLENS, Geert (1983, België)
WEYDEN, Flor van der (1929, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 27 januari 2010 23:00

Leo Knops

Lei Knops werd na zijn fietsloopbaan slager in de AH-supermarkt van zijn woonplaats Spekholzerheide (gem. Kerkrade).
Tegenwoordig is hij nog een regelmatige aanwezige bij al die bijeenkomsten (toogdagen,letterlijk en figuurlijk) met oud-beroepsrenners, zoals Huubke Harings, Jan Hugens, Mart van der Borgh, Gène Beckers en vele anderen, in het Zuid-Limburgse. Sympathieke (slagers)gast.

Geplaatst door theo, 28 januari 2010 10:33:46

Spekholzerheide

Het is vandaag de dag niet meer voor te stellen, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog voetbalde Spekholzerheide in de hoogste klasse van Nederland. Eigenlijk heette de club Juliana, maar de Duitse bezetter verbood het voeren van die naam. Sinds de invoering van het betaalde voetbal is Juliana verzopen in een reeks fusies die uiteindelijk leidde tot het huidige Roda JC. Die C is het enige dat nog aan Juliana em dus Spekholzerheide herinnert.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 30 januari 2013 13:35:48

Roda JC

Volgens het onvolprezen Wikipedia betekent Roda JC Roda Juliana Combinatie.
Niet de C dus maar de J is het enige wat herinnert aan Juliana.

Geplaatst door Rob Kat, 30 januari 2013 17:19:56

Ja Rob, tikfout!

Dat niet de C maar de J nog aan wijlen Juliana herinnert, lijkt me zo klaar als een klontje. Ik ben gewoon weer eens slordig geweest. Tikfout, meer niet.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 31 januari 2013 11:59:07

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web