Uit de stalling van Peter R. de Fiets

“Op 7 maart besteedde ik in deze rubriek aandacht aan een racefiets gebouwd door Teun Visser. Dat was een Rotterdamse fietsenmaker en zijn winkel was gevestigd op het Oostplein nummer 49. Daar zijn in de loop der tijd heel wat wielrenners uit het Rijnmond-gebied naar binnen gestapt, want Teun Visser had een goede naam als constructeur. Dit exemplaar is met de hand gemaakt voor een kind, want het is een klein fietsje. Ik heb hem helemaal opgebouwd voor ...

... mijn jongste dochter. Er zitten een paar speciale dingen aan dit hagelwitte fietsje die hem bijzonder maken. Zo is de voorlug uit één stuk gemaakt en alles is met de hand met zilver gesoldeerd. Ook heel bijzonder zijn de kleine rem- en schakelgrepen. Die zijn speciaal gemaakt voor kinderhanden en dat is nu heel bijzonder. Ik bewaar onderdelen altijd in bakken die gedateerd zijn en deze remgrepen vond ik in de bak van de jaren zestig. Ik denk dat er tegenwoordig veel meer kinderen aan wielrennen doen dan in de jaren zestig en daarvoor. Maar toen hield men wel rekening met het feit dat kinderen kleinere handen hebben dan volwassenen en nu niet meer. Is er één fabrikant die nog schakel- en remgrepen maakt voor kinderen? Ik zou het niet weten.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 23 mei 2006 8:00

Visser fietsen

Hallo Peter,

Graag zou ik eens contact met je willen hebben over sommige details van Visser fietsen.
Ik heb een racefiets en een racetandem van visser uit de 65-75 (?). Alle twee zijn erfstukken van mijn Opa Hermanus Kik, die in Rdam als Amateur fietste en een vriend van teun visser was. (Helaas weet ik niet bij welke ploeg, als iemand hierover meer weet, graag contact!)
De racefiets had toen altijd gipiemme onderdelen, terwijl de tandem campa onderdelen heeft. De racefiets is helaas zwart geverft, hij was vroeger zilver. Het frame is echt super licht, volgends mij zelfs titanium.
Ik wil alle twee volledig restaureren en heb hiervoor informatie nodig...

Geplaatst door Thorvald Kik, 14 juli 2008 20:33:10

visser

ik heb ook een visser fiets jaren 70 oranje zwart, fiets er nog steeds mee

Geplaatst door hermam, 21 juni 2009 12:56:50

Visser fietsen

Teun Visser bouwde zijn frames niet zelf. Ik heb zelf nog twee Visser frames; mijn eerste jeugdfiets uit 1973 (50 cm, geheel Reynolds 531 buis) en een op maat gemaakte Randonneur uit 1986. Teun was voordat hij zijn zaak begon (hij startte trouwens met zijn winkel aan de Hofdijk in Rotterdam) mecanicien bij o.a. de Avro bode / Televizier ploeg. Een zeer groot vakman.

Geplaatst door Baije, 22 juni 2009 19:25:26

Visser fietsen

Hoi,
Beetje late reactie, maar
Shimano heeft bij de Tiagra groep speciale verkleiners voor kinderhanden. Deze kunnen bij de montage geplaatst worden waardoor de remhevel een stuk dichterbij het stuur komt. Zelf bouw ik hier heel veel jeugdfietsen mee op!

Geplaatst door Rian Spapen, 01 oktober 2010 21:08:13

Visser fietsen

Teun liet frames maken door Witte Ko in Brouwershaven, als de klant een op maat gemaakt frame wilde. Andere Visser frames kwamen uit Belgie (Martens) via Wout Verhoeven, de groothandel.
Grappig is dat zowel de Visaser fietsen als de Verhoeven fietsen een 'V' op de balhoofdbuis hadden.

Geplaatst door Freek Faro, 08 oktober 2010 16:46:49

winkel Teun Visser

Bij mijn oude foto's vond ik een foto met daarop de winkel van Teun Visser aan de Hofdijk in Rotterdam (Van voor 1969, toen werden de woningen daar afgebroken) Ik wil die foto met liefde scannen en opsturen als daar belangstelling voor is. Mijn oma woonde boven de fietsenwinkel

Geplaatst door Hans Cieremans, 10 juli 2012 09:40:41

Graag

Graag Hans. Je kunt de foto sturen aan fred@slogblog.nl
Bij voorbaat dank. Groe! Fred

Geplaatst door Fred, 10 juli 2012 10:06:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web