De Burgerlijke Stand van 20 januari.

Krijn POST (1933, Nederland)

Hij is van hetzelfde bouwjaar als zijn naamgenoot Peter, maar er waren grote verschillen. In de eerste helft van de jaren vijftig gold Krijn als een ijzersterke amateur die op de weg een grote toekomst tegemoet leek te gaan, terwijl Peter wat bescheiden succesjes in de Populaires boekte. Bij de profs ging het net andersom. Peter werd de vedette die Parijs-Roubaix op zijn naam schreef en de gekroonde Keizer van de Zesdaagsen werd en Krijn werd na een enkel ereplaatsje in wat criteriums weer melkboer te Nieuw Vennep. Niet dat Krijn niet ambitieus en eerzuchtig was, want als je als amateur de Ronde van het IJsselmeer, de Ronde van Midden Nederland en de Ronde van Zuid Holland op je naam hebt staan dan ben je geen type dat aan de start staat met het idee: ‘we zullen wel zien wat het wordt vandaag’. Nee dan heb je nachten in je bed gewoeld en gepiekerd waar je je slag gaat slaan. Dan heb je nagedacht over je belangrijkste tegenstanders, over je materiaal, over je verzorging en nog veel meer. Maar bij de profs is het anders. Daar moet je ondanks een indrukwekkende erelijst bij de amateurs opnieuw beginnen, voor ...

... niemand ontzag hebben, je schikken in die specifieke cultuur van afspraken, biefstukken, pilletjes en gezagsverhoudingen. Je daar niks van aantrekken en je eigen plan trekken was er niet bij, want dan kom je niet ver. Zie de mislukte profcarrière van een wielerfenomeen als Fedor den Hertog. Het profwereldje is spijkerhard en wie aan de top staat dicteert de wetten. De diplomaat en zakenman die Peter was, was in dat wereldje in zijn element, terwijl Krijn verbaasd om zich heen keek en terugverlangde naar zijn melkwijk, waar het allerminst een ratrace is. Het profmilieu zit op niemand te wachten en alleen coureurs die zich aanpassen en voor niemand uit de weg gaan, hebben kans van slagen. Peter maakte als jong beroepsrenner de keus voor de baan en had daar ook de grootste moeite om in the picture te komen, maar met veel doorzettingsvermogen en een beetje geluk lukte het hem uiteindelijk. Hij werd een baanvedette en stapte met die naam later ook de weg op. Hij dwong zijn kansen af, maar dat moet je wel kunnen. Peter en Krijn konden allebei fietsen, maar voor de rest waren er grote verschillen. Wat niet wegneemt dat Krijn Post, vandaag op zijn 77ste verjaardag, mag terugzien op een prachtige carrière bij de amateurs. En wie sport in de eerste plaats ziet als een prachtige vrijetijdsbesteding - en dat was in de jaren vijftig zo - mag Krijn feliciteren als iemand die er als hobby alles heeft uitgehaald. Hij was drie keer kampioen van Noord Holland en als je terugblikt hoe veel topamateurs toen in die provincie woonden weet genoeg. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 20 januari geborenen zijn:

BARBÉ, Koen (1981, België)
DINATO, Maddalena (1989, Italië)
FISCHER, Josef (1865, overleden 29.08.1959, Duitsland)
GUIMARD, Cyrille (1947, Frankrijk)
HELVOIRT, Wil van (1952, Nederland)
JÉGOU, Lilian (1976, Frankrijk)
KEMP, Martin (1957, Nederland)
KERSTEN, Frank (1967, Nederland)
KLEP, Edith (1976, Nederland)
LASTRAS GARCIA, Pablo (1976, Spanje)
MANDRI, René (1984, Estland)
MARSAL, Catherine (1971, Frankrijk)
NOLTEN, Jan (1930, Nederland)
RUCKER, Stefan 1980, Oostenrijk)

Door Fred van Slogteren, 20 januari 2010 0:23

Krijn Post

In uw overzicht van Krijn Post mis ik zijn zege in Acht van Bolsward (1954). Deze wedstrijd over 240 km ging na de oorlog elk jaar vooraf aan de nog steeds bestaande Fiets- Elfstedentocht voor toerfietsers. Eind jaren '50 verdween deze wedstrijd wegens organisatorische problemen. De inmiddels 87-jarige Post vertelde mij dat hij in de finale bij Stavoren na 200 km op kop lag met Arie van Wetten.
Het hele rennersveld was door de harde wind die dag uiteen gerukt. Alleen Piet Kooiman, een sterk sprinter, wist het gat naar de twee te dichten. Vlak voordat deze gevaarlijke concurrent aansloot, sprak Krijn Post met van Wetten af, dat ze om beurten zouden demarreren om Kooiman uit te schakelen. Van Wetten ging als eerste en sloeg een gaatje. Krijn Post keek Kooiman aan en zei: "Wat doen we nou? Laten we hem gaan? “ Kooiman bleek aan het eind vsn zijn Latijn, waarop Post hem in de steek liet. Hij achterhaalde van Wetten en versloeg hem in de sprint.
Geplaatst door Gerard Hekker, 03 november 2019 16:08:37

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web