Laurens ten Dam wil het in 2010 nog beter doen!

De 29-jarige Laurens ten Dam werd op 13 november 1980 geboren in het Drentse Zuidwolde als een van de vier kinderen in het gezin van Rennie en Lenie ten Dam. Vanwege het werk van vader in het onderwijs verhuisde de familie naar het Noord-Hollandse Heiloo toen Laurens acht jaar was. Hij was een sportief jongetje en als kind deed hij aan tennis, schaatsen en voetballen. Op zijn vijftiende ontdekte hij zijn passie voor het wielrennen en hij werd met zijn zelf bij elkaar gespaarde racefiets lid van Alcmaria Victrix uit Alkmaar. Hij kon bij de junioren goed meekomen en bij het Nederlands kampioenschap werd hij derde in een wedstrijd die door de Rabobank-junioren werd beheerst. Nadat hij als eerstejaars belofte voor Batavus had gereden, kreeg hij een kans om in de opleidingsploeg van Rabobank te komen. Direct doorstromen naar de beroepsrenners lukte niet en zo keerde Laurens terug bij Batavus, dat zich als materiaalsponsor had verbonden aan de profploeg van de BankGiroLoterij. In zijn eerste jaar als beroepsrenner kreeg hij echter last van een dichtgeslibde liesader, maar nadat hij daaraan was geopereerd ging het weer crescendo met zijn carrière. Bij Shimano, zijn volgende sponsor, reed hij ...

... mooie uitslagen en na een kortstondig avontuur bij Unibet kwam hij alsnog als beroepsrenner bij Rabobank. Hij was opgevallen omdat hij op indrukwekkende wijze zijn klimtalenten had getoond in de Deutschland Tour. Hij mocht in zijn eerste jaar bij Rabobank direct mee naar de Tour de France en hij eindigde knap als 22ste. Na zijn mooie seizoen in het net afgelopen jaar kijkt de slogblog in drie delen terug en vooruit met deze sympathieke coureur die met zijn echtgenote in Maastricht woont.

“Ik heb een ietwat dubbel gevoel over het voorbije seizoen. Als klimmer ben ik weer een stapje vooruitgegaan en dat is, denk ik, te danken aan de hoogtestage in het voorjaar op Tenerife. Drie weken lang alleen maar fietsen fietsen, fietsen heeft effect gehad. In de Giro reed ik heel goed en de Tour begon ook hoopgevend. Ik haalde in de eerste week een behoorlijk niveau. In de etappe naar Andorra zat ik mee van voren, maar de dag daarna viel ik en lag ik helemaal open. Dat is een kantelpunt geweest in mijn seizoen. Het voorjaar was goed, daarna ging de Giro ook heel goed en in de Tour haalde ik in de eerste week het niveau dat ik wilde halen. Na de Tour was het een beetje op. Al met al denk ik dat het een redelijk goed jaar is geweest en ik hoop dit jaar te kunnen doorpakken.” (Foto: © Cor Vos)

Wordt morgen vervolgd.

Door Fred van Slogteren, 12 januari 2010 11:00

Laurens ten Dam

Ik zit wat te grasduinen in het wielerslogblog ( wat een rot woord is dat ) van Fred, en kwam terecht bij het intervieuw van achternaamgenoot Laurens ten Dam, ja ik lees tot mijn verbazing dat hij geboren is op 13 November 1990, nu mijn grootvader verjaarde ook op die datum, echter hij werd geboren in het jaar 1870, ja een zijn voornaam begon ook met een L en een a., maar daar stopt de vergelijking, want zijn voornaam luidde: Lambertus, is dit niet toevallig, zal er dan toch een soort van reincarnatie zijn, mijn opa was evenals Laurens artistiek aangelegen, hij verdiende als verzekeringsagent niet genoeg om zijn gezin met 7 kinderen te voeden, en ging in zijn vrije tijd bijklussen bij de Porceleinen Fles te Delft, als decoratieschilder van boorden, karaffen, en schalen enz. Dit bedrijf zelfs beursgenoteerd is wereldwijd bekend, zou zeggen tegen Laurens ten Dam, win zo'n etappe in de Tour en dan ben je nog bekender als nu, en dat is sedert vorig jaar na de val, met schade aan het gezicht het geval, nu moet je het op de fiets waarmaken, met enig geluk kan je zeker slagen, want jij neemt aan de Tour deel, dat hoop ik althans. Succes gewenst, Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 22 mei 2012 13:05:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web