De Burgerlijke Stand van 5 januari.

Jo van BOXTEL (1895, overleden augustus 1952, Nederland)

De beroemde sprinter Piet Moeskops was in zijn tijd internationaal zo superieur dat wel eens vergeten wordt dat er in die tijd nog enkele goede Nederlandse sprinters waren. De Hagenaar Gerard Leene was een heel goede en ook Jo van Boxtel uit Bergen op Zoom kon in het elitenummer van de wielersport aardig uit de voeten. Evenals trouwens zesdaagserenners als Piet van Kempen en Klaas van Nek. Dat waren snelle mannen die altijd voor een verrassing konden zorgen. Maar als De Lange meedeed streden ze meestal voor de tweede plaats. Met name bij de Nederlandse kampioenschappen. Daar was Moeskops niet altijd aanwezig wegens buitenlandse verplichtingen en dan kregen zijn ...

... Nederlandse collega’s een kans. Klaas van Nek, Piet van Kempen en Gerard Leene grepen op die manier eens de titel en ook Jo van Boxtel pakte in 1922 de roodwitblauwe kampioenstrui voor de Haarlemmer Jan Tulleken en de Amsterdammer Jan de Crasto. Een jaar later was Moeskops wel aanwezig en was de tweede plaats voor Van Boxtel. De Zomenaar werd ook nog drie maal derde in het NK. Of hij ooit aan de wereldkampioenschappen sprint heeft deelgenomen is niet te achterhalen, want hij komt niet in de uitslagen voor. Rijk zal Van Boxtel niet van zijn sport geworden zijn, reden waarom hij ook aan stayerwedstrijden deelnam. Daar kreeg hij net als bij de sprinters te maken met scherpe concurrentie, want Nederland telde in die tijd zeker tien stayers van wereldformaat. Van Boxtel is niet oud geworden maar het is te lang geleden om daar nog informatie over te vinden. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 5 januari geborenen zijn:

DE VOCHT, Liesbeth (1979, België)
DIJKXHOORN, Rikke (1986, Nederland)
FAVARO, Giorgio (1944, overleden 08.12.2002, Italië)
FERNANDEZ MARTIN, Juan (1957, Spanje)
KOPP, David (1979, Duitsland)
LODDO, Alberto (1979, Italië)
POEL, Jacques van der (1963, Nederland)
RAFAEL SALAS, Imma (1976, Spanje)
ROUET, Rudy (1985, België)
VAN BUGGENHOUT, Jean (1905, overleden 01.06.1974, België)
VAUGRENARD, Benoît (1982, Frankrijk)

Door Fred van Slogteren, 4 januari 2010 23:00

Smeets/Armstrong

Mooie reportage van Smeets
maandagavond over Armstrong.
Veel mensen zitten te wachten
tot beide heren op hun bek gaan maar hier liet Mart zien
dat hij nog altijd (als hij niet al te betweterig doet)de
beste man bij de NOS sportre- portage's is.Hopelijk kan Arm-strong nog een keer laten zien dat hij een uitzonder -lijke renner is ondanks alle verdachtmakingen van de vele kenners.Tweede achter Contador
lijkt me al geweldig maar daar
zal Lance het niet voor doen
in de Tour van 2010.In ieder
geval heeft hij weer heel veel
geld bij elkaar geharkt voor
de kankerbestrijding. Welke
wielergod doet hem dit na?

Geplaatst door Bap van Breenen, 05 januari 2010 18:21:32

Smeets de beste...?

..de allerbeste wielerdocumentaires worden gemaakt door Wilfried de Jong!
Of zijn we soms zijn reconstructie van Johan van de Velde's helletocht over de Stelvio vergeten...?

Geplaatst door André Stuyfesant, 06 januari 2010 08:43:34

Smeets

André, Ik had het over de NOS reportage's.

Geplaatst door Bap van Breenen, 06 januari 2010 08:58:23

Smeets

Van mij mag Smeets vandaag nog stoppen met zijn wielerverslag van wedstrijden. Zijn laatste verslag van Parijs - Tours was belachelijk. Het ging over jongens die al op het strand lagen, maar ze waren in Italië aan het trainen voor de ronde van Lombardije.

Geplaatst door Pol Vélo, 13 januari 2010 13:51:21

Zoomenaar?

Jo van Boxtel was een Bergenaar en geen Zoomenaar. Die laatste benaming gebruiken de inwoners van Bergen op Zoom althans zelf niet, voor zover ik weet. Wat ik wél weet, is dat Piet Pijnen, neef van oud-coureur René en een van mijn vaste zakenrelaties, de slogblog trouw volgt. Hopelijk wil hij als inwoner van het stadje aan de Westerschelde ons zekerheid verschaffen. Bij voorbaat dank, Pedro!

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 04 januari 2016 23:55:07

Aan vervanging toe?

Nou nou nou, mijn computer is kennelijk aan de diarree, en (wat kwalijker is) duidelijk aan vervanging toe. En dat al na tien jaar.

Gruitje

Geplaatst door Han de Gruiter, 05 januari 2016 00:00:28

Zomenaar

Je zou best gelijk kunnen hebben, beste Gruit, ik zal er mijn handen niet voor in het vuur steken. Ik ontleen de Zomenaar of Zoomenaar aan het feit dat ik lang geleden vier maanden inwoner van het Krabbegat ben geweest en mij dat toen is verteld. Dienstplichtig kanonnier in de recrutentijd en de vervolgopleiding tot meteoroloog. Jawel meneer, Gerrit Hiemstra was er niks bij.

Geplaatst door fred, 05 januari 2016 06:18:37

Ach, wie heeft altijd gelijk?

Natúúrlijk heb ik gelijk, Fred. Zoals altijd. Daar mag iedereen anders over denken, maar ik heb mezelf aangeleerd om dat onwrikbare standpunt tot het mijne te maken, want van twijfel wordt een mens nog veel onzekerder dan hij of zij van nature al is.

Molly Geertsema, de machtige VVD'er van weleer die net als Commissaris van de Koningin in Gelderland aan zijn nieuwe job was begonnen en die ik daarom voor een of ander blad moest interviewen, corrigeerde me destijds toen ik het over Gelderlander had. Bijna vaderlijk reageerde hij toen: "Het is geen Gelderlander maar Geldersman." Weer wat geleerd.

Pas later bedacht ik me dat er een krant met de titel De Gelderlander bestaat. Leg het me maar eens uit. Iedereen in dit land heeft kennelijk de neiging alle wijsheid in pacht te hebben. Zelfs ik. Maar de twijfel aan dat eigen gelijk stijgt nog harder dan mijn aantal levensjaren.

Zoals mijn bewondering voor jouw veelzijdigheid er ook alleen maar groter op wordt, beste Fred. Meteoroloog. Het is niet niks. Groeten.

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 05 januari 2016 11:03:07

Holland juicht wéér te vroeg!

Over gelijk gesproken: onlangs weer twee schoolvoorbeelden van mijn stelling dat vaderlandse atleten het nogal eens laten afweten wanneer ze het volk dag in dag uit naar een stadium van euforie hebben gebracht en uiteindelijk toch nog naast het goud grijpen dat iedereen bij wijze van spreken al had laten omsmelten.

Weten we het nog? Handballend Oranje keilde land na land uit het WK, maar in de finale kregen onze vrouwe een pak slaag van de Noorsen. Nu moet het goud opeens weer in Rio worden gepakt. Alsof Norge dan niét meedoet.
"Oranje heerst" kopte het AD enkele dagen terug. Barney en Jelle hadden inderdaad knap werk geleverd. "Ik zie een all Dutch final", voorspelde ons Alkmaarse lachebekje Koert Westerman al. Jaja. Eerst Ray van Barneveld naar huis (kon-ie z'n verse kleinzoon voor het eerst zien), daarna Jelle Klaasen in alle hoeken van de hal beland. Niks "all Dutch final". Nederland had het vel van de beer weer eens verdeeld nog voordat iemand met een jachtvergunning het dier in z'n vizier had gekregen. We leren het kennelijk nooit.

Gruitmans

Geplaatst door Han de Gruiter, 05 januari 2016 14:33:46

zomenaar

Helemaal met Han eens,het is Bergenaar en beslist geen Zomenaar.

Geplaatst door Piet Pijnen, 07 januari 2016 16:15:31

Niks Zoomenaar

Hagstikke bedankt, Piet. Wat drink je van me? Schrijf maar even op de rekening. Groet van Grijze Gruit.

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 07 januari 2016 16:40:59

Zomenaar

Han,
Ondanks het drankje dat je me aangeboden hebt(en dat ik natuurlijk allang op heb)moet ik je toch een flinke tik op de vingers geven.
Je beweerd dat Bergen op Zoom aan de Westerschelde ligt,maar dat moet toch echt Oosterschelde zijn.
Maar het zij je vergeven,je kunt niet alles weten.
Groetjes uit Bergen aan de Oosterschelde.
Piet Pijnen.

Geplaatst door Piet Pijnen, 08 januari 2016 17:55:45

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web