Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

“Op de drempel van het ‘nieuwe jaar’ ben ik gaan zoeken welke van mijn fietsen daar enigszins mee verwant is. Ik heb het niet gevonden, maar Nieuwenhof komt er qua naam dicht bij. Jan Nieuwenhof was een Amsterdamse framebouwer uit de Jordaan en heel lang had ik naast een nieuwjaarswens ook een Nieuwenhofwens. Maar ik bleek er al een te hebben, zonder het te weten. Ik kwam er bij toeval achter toen ...

... René Rosendhal onlangs mijn fietsen kwam bewonderen. René heeft een grote fascinatie voor framebouwers uit Amsterdam en een van mijn overgelakte frames uit de jaren vijftig herkende hij direct als een onvervalste Nieuwenhof. Ik twijfelde nog even aan zijn kennis op dit gebied, maar toen hij een onbekend merk als Campione herkende als zijnde een Gitane, was ik overtuigd. Om dat te kunnen moet je een kenner zijn en hij zag het aan de honingraatvormige achterpadden die karakteristiek zijn voor Gitane. Ik heb René ontmoet bij de beurs in Neerkant, waarover ik destijds op deze plaats heb bericht. Daar was ik met een aantal van mijn fietsen en mijn dochter Susan was gezellig meegegaan. Aangezien René de jeugd enthousiast probeert te maken voor het baanwielrennen, wist hij zijn aanstekelijk enthousiasme op Susan over te brengen. Ze wilde direct op baanwielrennen, maar het was natuurlijk geen haalbare kaart om drie maal in de week van Ridderkerk naar Alkmaar te rijden om daar te trainen. Rotterdam heeft weliswaar een zesdaagse, maar geen permanente wielerbaan. Daarom hebben mijn beide dochters zich bij ons om de hoek maar bij een voetbalclub aangemeld. Op die manier gaat er veel animo voor de wielersport verloren, want toen Sophie, mijn jongste, een jaar of acht was deed ze niets liever dan gezellig met pa een stukje fietsen. Je kon haar geen groter plezier doen dan zo hard mogelijk de Van Brienenoord brug op te fietsen. Vervolgens reden we dan naar de Algra brug bij Krimpen aan den IJssel en als toetje namen we dan nog de Alblasserdamse brug. Er stond dan 35 kilometer op de teller als we weer terug in Ridderkerk waren. Nu de meiden ouder zijn die fietstochtjes verleden tijd, want het is op die leeftijd natuurlijk niet cool om met je vader te gaan fietsen. Maar we hadden het over Nieuwenhof, de framebouwer uit de Amsterdamse Jordaan. Nieuwenhof bestaat niet meer, maar in de Westerstraat is nog altijd het beroemde merk Rih gevestigd. Zo beroemd als Rih was Nieuwenhof niet, maar alle Amsterdamse wielrenners van toen wisten zijn zaak in de Boomdwarsstraat nummer 14 te vinden. Jan Nieuwenhof is namelijk eveneens een waardig representant van de hoogtijdagen van de stalen racefiets. Lekker ouderwets handwerk, Geen eenheidsworst, maar eerlijk vakmanschap gebruikmakend van stalen buizen. Ik denk er in het carbontijdperk vaak met weemoed aan terug. Ik weet wel, een mens moet vooruit kijken, maar met nog maar drie dagen te gaan tot het nieuwe jaar aanbreekt, veroorloof ik mij een vleugje nostalgie. Een gelukkig 2010 toegewenst!

Tot over vier weken!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 29 december 2009 9:00

Nieuwenhof

Hoi Peter,

Ik was die "heugelijke" dag met Renè bij je.
Het bleef nog lang onrustig bij ons.
Wil je mij aub je prive email
sturen.

Vrg. Fred

Geplaatst door Fred van Hasselt, 31 december 2009 13:37:46

jan nieuwenhoff

hallo Peter kunt u mij misschien verder helpen met informatie over framebouwer Jan NIeuwenhoff want mijn opa heette ook zo en had een fietsenzaak in de tweedeboomdwarsstraat ik ben in uw rubriek zijn naam al vaker tegen gekomen dus misschien kan u mij verder helpen ,want er is bij mij ook twijfel omdat niet alles overeen komt.vriendelijke groet :Elly Verbeek

Geplaatst door Elly Verbeek, 08 mei 2011 14:33:25

Jan Nieuwenhof

Dag Elly,
Je vraagt om informatie over Jan Nieuwenhof uit de 2de Boomdwarsstraat om te checken of hij inderdaad jouw opa is.
De Jan Nieuwenhof waarover ik het heb bouwde inderdaad zijn eigen frames, maar ook verkocht hij (racefiets)-onderdelen en tubes.
Hij had een pand in de 2de Boomdwarssrtaat met rechts een klein etalage raam en links twee opensslaande deuren om in de winkel en de daarachter gelegen werkplaats te komen.
Vanmiddag maak ik een foto van het pand in de 2de B.dw.straat en als ik de foto op deze site kan plaatsen, ik neem hierover wel even contact op met Fred, dan zal ik dat doen.
Als je mij laat weten wat je precies over Jan Nieuwenhof wilt weten zal ik proberen je daarop antwoord te geven.
Je (gerichte) vragen mag je ook rechtstreeks naar mij sturen.
Dat kan via: vipservices@planet.nl

Met vriendelijke groet,
Henk Bruijntjes.

Geplaatst door Henk Bruijntjes, 14 mei 2011 09:36:02

Jan Nieuwenhoff

...de man die alles over Jan Nieuwenhoff kan vertellen is Henk Faanhof! En laat henk nou vlak om de hoek wonen waar de werkplaats/winkel van Ome Jan was gevestigd. Kortom, Elly bel even aan bij Faanhof wonende op de Westerstraat. Adres te verkrijgen bij Rih-Sport ook op de Westerstraat.

Geplaatst door André Stuyfersant, 15 mei 2011 08:07:13

jan nieuwenhoff

goh, ik ben blij verrast met de reactie dank jullie wel

Geplaatst door elly, 21 mei 2011 22:29:09

Jan Nieuwenhoff

Ik zit nnog steeds met de zelfde vraag :wie is wie ???Ik heb aschiefkaarten gekregen met het adres tweede boomdwarsstraat14.maar met de overlijdens datum 11 8 1938 .Zijn er nog mensen die prive /gezin misschien iets weten ?Ik heb ook een mail met deze vraag naar RIH gestuurd .Ik denkdat dit de enige manier is om er achter tekomen wie nu wie is .Vriendelijke groet Elly Verbeek

Geplaatst door elly verbeek, 30 juni 2014 08:34:52

Faanhof

Beste Elly, Als je je tel.nr. of e-mailadres even doorgeeft op fred@slogblog.nl dan zal ik je het adres en tel.nr. geven van Henk Faanhof. Dan kun je het hem persoonlijk vragen. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 30 juni 2014 08:41:19

Jan

...beste Elly, voor de laatste keer: Jan Nieuwenhoff is omstreeks 1964 overleden aan de gevolgen van kanker.Je kunt mij ook mailen naar stuyf@msn.com dan geef ik je het telefoonnummer van Henk Faanhof.

Geplaatst door andré stuyfersant, 30 juni 2014 08:43:08

Diversen

Peter Ravensbergen schrijft onze familienaam als Nieuwenhof. Voor zover mij bekend is al minstens 100 jaar Nieuwenhoff. Gelukkig wordt het in diverse reacties wel goed geschreven. Inderdaad zijn de fietsen niet zo bekend bij het grote publiek als het merk RIH maar één van de oprichters van RIH heeft wel de kunst afgekeken bij Nieuwenhoff.

Geplaatst door Nieuwenhoff, 12 mei 2015 17:59:29

Nieuwenhoff kenmerken

Goedenmiddag, Hoe kan ik contact komen met René Rosendhal ? Graag zou ik willen weten wat de kenmerken waren van Nieuwenhoff frames. Kan iemand mij helpen??
Geplaatst door Robert Eliasar, 04 maart 2019 15:52:55

Nieuwenhoff onze familienaam

Kan iemand mij verwijzen naar diegene met de afzender Nieuwenhoff onze familie naam ik zou graag on contact komen met oog op ome Jan Nieuwenhoff
Geplaatst door Elly , 01 maart 2020 02:25:01

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web