De Burgerlijke Stand van 21 mei

Rik Reinerink (1973)

Ik had er nog nooit van gehoord. Van Harbrinkhoek, de woonplaats van Rik. Het is een vlek iets ten Noord-Oosten van Almelo. Een gebied dat veel sterke renners heeft voortgebracht. Rik Reinerink is er ongetwijfeld één van, want hij heeft een aantal behoorlijke overwinningen op zijn naam gebracht. Een beer van een vent. Bijna twee meter lang en met zo’n agressief ogende kale kop boven een vriendelijk gezicht. Een paar maanden geleden werd hij gepresenteerd als een van de twee kopmannen van de Skil-Shimano-ploeg, samen met Aart Vierhouten. Aart heb ik in de voorjaarsklassiekers en semi-klassiekers regelmatig in het voorste gelid gezien, maar Rik niet. Een tweede plaats in de GP Herning in Denemarken was het enige dat ik in dit jaar van hem heb kunnen vinden. Wat is er met Rik aan de hand? Weet iemand dat?

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Willy Gramser (1935)

In de jaren vijftig kwamen er twee sterke amateurs uit Siebengewald in Noord-Limburg, vlakbij Venlo. Jaap Kersten en Willy Gramser. Willy was de beste van de twee, want hij won koersen bij de vleet. Kersten won veel minder, maar die werd een goede professional en een meesterknecht in een aantal Tours. Willy niet, die bleef hangen. Hij debuteerde weliswaar met een zege in de B-versie van de Ronde van Vlaanderen, maar daarna kwam er niet veel meer uit. Ik zou wel eens willen weten hoe dat komt? Er zijn vast wel wielerliefhebbers in die regio die daar een verklaring voor hebben.

Evert Grift (1922)

Een renner uit Soest. Geen gebied waar veel bekende wielrenners vandaan zijn gekomen. Evert Grift was dan ook geen bekende wielrenner. Hij was na de tweede wereldoorlog een vijftal jaren beroepsrenner. In 1951 won hij de Ronde van Hoogerheide en twee jaar later kapte hij er mee. Ook weer zo’n vraagteken dat in de lucht blijft hangen, tenzij iemand licht in de duisternis brengt. Als hij nog leeft wordt hij vandaag 84 jaar. Ik kende zijn naam nog, nu de rest?

Door Fred van Slogteren, 21 mei 2006 0:00

Wanneer Reinerink als kopman gepresenteerd is (ik weet niet als dat zo is?) Dan lijkt het me meer dat hij in de rol van jongen met veel ervaring die de jongere renners de weg mag wijzen in het wielerland. Zelf is hij bij de profs nooit een echte winnaar geworden zoals hij dat bij de jeugd al wel was. (Daar ruim 200 overwinningen, ik mocht van m'n 8e tot 14 jaar bij de jeugd met hem fietsen, maar er was eigenlijk enkel strijd om de 2e plek. Als je dat werd voelde het als overwinning, omdat Reinerink toch won :):) )

Wanneer hij zich in de uitslag voorin meld, dan is dat vaak gebeurt op basis van een ongeloofelijk karakter. Zeker als je terugdenkt aan zijn overwining in de Eneco tour 2 jaar geleden. Verder heb ik gewoon ontzettend veel respect voor deze gast die het nog altijd volhoudt om met veel plezier in de rondte te blijven fietsen en zich iedere keer weer weet op te laden voor alle koersen. Hopenlijk krijgt hij dit jaar nog enkele uitschieters en gaat ie nog wat moois winnen.

Geplaatst door Herogewier, 22 mei 2006 11:51:25

wim gramser

wim gramser was niet de beste van de twee, maar wel de rapste. met zijn intrinsieke snelheid kwam echt niemand eraan te pas op de meet, zelfs een willy vannitsen niet!! jaap had veel meer inhoud en bleef dan ook jarenlang beroeps.

Geplaatst door theo, 23 mei 2006 00:54:45

Evert Grift

Nog even een wat laate reactie op de verjaardag van Evert Grift,
Hij was als amateur deelnemer aan de Olympische weg race van 1948 in Londen.
Ik denk dat hij in dat zelfde jaar de 1 ste ronde van Limburg won.(ca. 280 km).
Hij is jarenlang mijn voorzitter geweest bij GWC de Adelaar in Hilversum.

Geplaatst door John. Vonk, 31 mei 2006 19:00:52

Evert Grift

Ik kan jullie laten weten dat Evert Grift nog leeft. Hij woont in Verpleeghuis Zonnehoeve in Hilversum.

Geplaatst door Hetty Vos, 30 november 2008 13:26:39

Evert Grift

Evert Grift is op 27 Maart 2009 overleden.Ik heb aan deze ontzettend aardige man veel goede herinneringen.
Hij gaf aan de leden van de Gooische Wielerclub de Adelaar elke week tijdens de trainingen les en zijn adviezen waren heel welkom in die tijd. Ik reed toen bij de nieuwelingen en mijn ervaringen met deze man ben ik nooit vergeten.

Geplaatst door Cees Schouten, 21 mei 2011 08:23:55

administratie

Dank je wel Cees. Ik heb de administratie van Evert Grift direct bijgewerkt. Wanneer ontvang ik weer eens een leuk stukje van je? Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 21 mei 2011 11:16:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web