Het balhoofdplaatje van Otto

© Otto Beaujon

“Wie op een Gitane fiets rijdt is in goed gezelschap, want niemand minder dan Jacques Anquetil won twee maal de Tour op een Gitane. En hij niet alleen. Lucien Van Impe was Tourwinnaar in 1976 op een Gitane, Bernard Hinault won vier maal op een Gitane en Laurent Fignon twee keer. Voor de Tour van 1979 (de tweede zege van Hinault) ontwierp Gitane de Profil RC, een supergestroomlijnde fiets gemaakt van buizen met een druppelvormig profiel, de voorrem achter de voorvork, alle kabels binnendoor het stuur en door het frame en zelfs een druppelvormige bidon. Er werden niet minder dan ...

... 23 internationale patenten op verleend, want de technici van Gitane verstonden hun vak. Toen Gitane, kort na de periode-Fignon, haar zelfstandigheid verloor en deel ging uitmaken van Cycleurope, werd er een nieuwe fabriek gebouwd, op een industrieterrein net buiten Machecoul in de omgeving van Nantes, met nieuwe, moderne machines. De race-afdeling werd gelijktijdig gesloten. De oude fabriek werd verkocht en doet sedertdien weer dienst als wijnpakhuis, de oorspronkelijke bestemming van het pand.

Terugkijkend in de geschiedenis, vormt het ontstaan van de naam Gitane een aardige anekdote. Gitane betekent, zoals u zult weten, zigeunerin. Op de bekende lichtblauwe sigarettenpakjes met de merknaam Gitane staat dan ook een zigeunerin afgebeeld als een visioen dat in rook opgaat. De Gitane van de fietsen heeft echter een andere oorsprong. Marcel Brunelière begon in 1925 een handelsonderneming in fietsonderdelen in een oud wijnpakhuis in Machecoul. In het begin moest hij de eindjes aan elkaar knopen, en hij leverde zijn goederen af met een uitzonderlijk voertuig, een soort gemotoriseerde ossenkar. Dat was geen echte vrachtwagen maar hij ging in elk geval sneller dan de voor die tijd gebruikelijke paard en wagen. Brunelière werkte hard, maar zijn vrouw had er moeite mee dat hij er altijd, zoals ze zei, als een zigeuner bij liep en niet in een fatsoenlijke auto reed. Het was als een kras in een grammofoonplaat, zoals zij hem dagelijks dezelfde verwijten voor de voeten wierp. Toen Brunelière een paar jaar later een naam moest bedenken om zijn eigen fietsmerk te laten deponeren, was hij dan ook gauw klaar: Gitane, zigeunerin, de vrouw van de zigeuner. Vroeger gingen de Gitane fietsen getooid met een afbeelding van de zigeunervrouw met een Camelia in het haar. Machecoul is maar een klein dorp, maar het staat dankzij Gitane wel op de kaart. De Tour de France is vaak door het plaatsje heengekomen. Gitane was en is er niet alleen de grootste werkgever, maar ook de rest van het dorp leeft mee. Zo is er bijvoorbeeld een hotel ‘A la Bicyclette d’Argent’ (in de Zilveren Fiets) en dat is voor de bezoeker en fietsliefhebber een absolute must. Dit ondanks het feit dat dit hotel naar de huidige maatstaven maar een halve ster waard is, vanwege de krakende bedden en de plee aan het eind van de gang. Maar, zoals een echt Frans hotel betaamt, was er wel serviesgoed met een geglazuurd logo van het zilveren fietsje.

 

Tot volgende week!”

 

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 10 februari 2006 8:00

balhoofdplaatjes

eerst proficiat met uw zeer interessante reeks verhalen bij de balhoofdplaatjes

mijn vraag voor u is:
weet u of er nog fabricanten bestaan die balhoofdplaatjes maken
in belgie of nederland ?

ik speel al een tijdje met het idee een eigen ontwerp te maken voor een kader(race)
die ik nog moet laten lakken
en een plaatje is mooier dan een sticker
indien niet laat ik het gewoon mee bedrukken als ik mijn kader laat lakken
dank bij voorbaat voor uw antwoord
wim

Geplaatst door wim van der jeught, 06 februari 2007 10:43:34

balhoofdplaatjes

er zit een fabrikant in purmerend. ospla, nijverheidsweg 18.
succes

Geplaatst door bertus raats, 24 augustus 2007 13:46:59

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web