Uit de beeldentuin van Jac …

“Ik verzamel al een aantal jaren foto’s van wielermonumenten en de verhalen over de ontstaansgeschiedenissen ervan. De meeste monumenten weet ik wel te vinden, maar het gebeurt ook wel eens dat dat niet direct lukt, terwijl je weet dat het bestaat. Meestal blijkt dan dat je er al drie keer voorbij bent gelopen of er overheen hebt gekeken. Af en toe levert dat lichte gevoelens van frustratie op. Tijdens een fietsvakantie in Italië besloten mijn vrouw en ik afgelopen zomer …

… een rondje om het Meer van Trassimeno te maken. We zullen het bord naar het plaatsje Terontola best hebben gezien, want we kwamen er op zes kilometer langs. Volkomen onwetend van het feit dat daar het jaar ervoor, op 17 juni 2008, aan het plaatselijke station een plaquette is bevestigd ter herinnering aan de heldendaden van Gino Bartali in de Tweede Wereldoorlog. Bartali heeft daar zelf nooit ruchtbaarheid aan gegeven en het is nog maar een paar jaar geleden dat bekend is geworden dat hij tijdens de oorlog rondgefietst heeft met vervalste persoonsbewijzen in de buizen van zijn frame. Hij reed daarvoor vrijwel dagelijks trainingsritten van Ponte a Ema naar Assisi. Terontola was de plaats waar hij dan zogenaamd even rustte om tegelijkertijd de vervalste documenten bij het plaatselijke verzet af te leveren. Als hij dan zijn rit vervolgde was het enthousiasme voor zijn aanwezigheid bij de bevolking en de fascistische militairen zo groot dat ondergedoken joden de gelegenheid te baat namen om ongezien in de trein te stappen. Dit tafereel heeft zich in de jaren 1943/1944 regelmatig herhaald en naar schatting 850 joodse onderduikers is een enkele reis naar een vernietigingskamp bespaard gebleven. De bronzen gedenkplaat met de beeltenis van Bartali is gemaakt door de kunstenaar Andrea Roggi. Bij de onthulling waren naast weduwe Adriana Bartali en haar zoon Andrea, ook beroemde wielerhelden als Paolo Bettini en Daniele Bennati aanwezig. De ceremonie was oorspronkelijk gepland voor 18 juli, de geboortedag van Gino, maar werd een maand vervroegd om Maurizio Fondriest als speciale gast te kunnen ontvangen. Om te vieren dat het twintig jaar geleden was dat hij in Ronse wereldkampioen werd, ondernam Fondriest een bedevaartstocht van zijn geboorteplaats Cles naar Rome om daar op 18 juni door de Paus in audiëntie te worden ontvangen. Onderweg betoonde hij eer aan Fausto Coppi en Costante Girardengo in Novi Ligure, aan Alfredo Martini in Sesto Fiorentino en dus ook aan Gino Bartali in Terontola. Dit jaar is er op 13 september nog een bedevaart per fiets georganiseerd, van Terontola naar Assisi, om Bartali als ‘postino per la pace’ te gedenken.

De foto bij deze bijdrage is dus niet van mijzelf, maar heb ik ergens op internet gevonden. Zelf een foto maken komt nog wel een keer en misschien dat er bezoekers van de slogblog zijn die, als ze in de buurt komen, een kijkje willen nemen en een foto maken. Ik wil bij deze trouwens iedereen vriendelijk uitnodigen om, mochten ze ergens een wielermonument tegenkomen, mij daarover in te lichten. Ik heb al een aantal leuke reacties ontvangen en zal daar in komende afleveringen zeker op terugkomen.

Tot over veertien dagen!”

Jac Zwart

Door Fred van Slogteren, 28 november 2009 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web