Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

“In de jaren zeventig bouwde de Amerikaanse fietsenfabriek  Aerospace, onder eerst de merknaam Lambert en later Viscount, lichtgewicht racefietsen. De zilverkleurige fiets op de foto is de Viscount Aerospace Pro. Andere uitvoeringen waren de Viscount Sport en de Viscount Grand Sport. Al die modellen waren lugloos uitgevoerd. De fiets werd standaard geleverd met …

… een achterderailleur van Shimano Crane en een Titlist voorderailleur. Op de center pull remmen en op de 26,8 millimeter lange zadelpen staat de ‘V’ van Viscount. Opvallend is ook het karakteristiek gevormde trapstel. Voor het bevestigen van de bidonhouders en de kabels zijn er geen nokjes op het kader gesoldeerd, omdat die op hun plaats worden gehouden met een kunststof kliksysteem. De fiets is verder uitgevoerd met een gegoten aluminium voorvork, waarover het nodige te doen is geweest. Yamaha nam in 1978 Viscount over en liet direct alle voorvorken van eerder geleverde fietsen vervangen door stalen exemplaren van het merk Tange. Die vervanging was noodzakelijk, want de originele ‘Death Fork’, zoals de bijnaam luidde,  kon door een productiefout zomaar afbreken met alle gevolgen vandien. Een behoorlijke en dus kostbare operatie want het ging maar liefst om circa dertigduizend fietsen, waarover dertig meldingen van een vorkbreuk waren binnengekomen. Twaalf gebruikers hadden als gevolg daarvan zelfs ernstige schade geleden, maar bij de eerste eigenaar nul op het rekest gekregen met de mededeling dat de fabriek van niets wist en er dus ook niets aan wilde doen. De eigenaar van Aerospace ging zelfs zo ver dat hij beweerde dat hij zes jaar lang met een van zijn fietsen door de heuvels van Minnesota had gecrosst en geen enkel probleem met die voorvork had gehad. Hij had daarbij de fiets niet gespaard en die meedogenloos over de heuvels gejaagd en in de afdalingen snelheden bereikt van meer dan 45 mijl per uur. Daarbij was nooit iets misgegaan en als de klagers gelijk zouden hebben, dan moeten de beschermheiligen in zijn geval overuren hebben gemaakt. Een schofterige reactie en in dat licht gezien doet de zilverkleurige sticker op de zadelpen nogal overdreven aan. Daarop wordt uitgebreid uitgelegd aan welke voorschriften de gebruikte buizen allemaal voldoen. Het is als een pyromaan die waarschuwt voor de brand.

Tot over veertien dagen!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 3 november 2009 9:00

Viscount

Ik ben nog steeds in het bezit van deze fiets. Staat tegenwoordig boven op mijn fietstrainer. Het verhaal van die vork wist ik niet,maar die van mij is nog gaaf en er is nooit iets mee gebeurd. De fiets is sinds 1977 in ons bezit en zowel mijn vader als ik hebben er diverse elfstedentochten op gefietst.

Geplaatst door Rob, 17 juni 2011 10:50:33

Viscount

Naar mijn weten werden de Viscount fietsen in Engeland gemaakt, en vooral in de VS verkocht. De aluminium voorvork kent drie versies. In de eerste twee kwamen breuken voor.
De derde versie heeft een stalen inzetstuk en is veilig gebleken. In Engeland en de VS zijn de Viscounts behoorlijk gezocht.

Geplaatst door Henk, 23 april 2014 10:18:14

Viscount Aerospace te koop

Ik heb er een te koop voor de liefhebber, alleen het cranckstel en het zadel zijn niet meer origineel.
Geplaatst door Jan Knegt, 02 januari 2017 13:13:37

Ik heb er een te koop

Hoi.
Ik heb nog een Viscount Aerospace in originele staat te koop

En het klopt ze komen uit Engeland ( en niet zoals in het bericht uit Amerika )

Voor de echter kenner
U mag mij altijd mail sturen voor meer info en foto's.

Mail adres :
Figuratie.is.leuk@gmail.com
Geplaatst door Ruud tromp , 21 juni 2017 12:49:04

Viscount

Engelse fiets. Heb deze toen als verjaardagscadeau van mijn ouders gekregen. Pa was inkoper tweewielers bij r.s. stokvis en zn in Rotterdam. Nooit problemen met fiets.
Geplaatst door Ronald risseeue, 16 augustus 2019 13:25:11

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web