De Burgerlijke Stand van 3 november.

Brian ROBINSON (1930, Groot Brittannië)

Hoewel hij als jong rennertje aardig kon tijdrijden, een discipline die in zijn vaderland tot hoogtepunt is verheven, vond de jonge Brian uit Huddersfield in het graafschap Yorkshire het wegrennen veel interessanter. De mogelijkheden om in Engeland aan wegwedstrijden deel te nemen waren echter beperkt. De weinige keren dat hij in wegraces kon uitkomen liet hij wel zien dat hij er was en met de Britse militaire ploeg mocht hij in 1952 deelnemen aan de Route de France, de voorloper van de Tour de l’Avenir. Zijn optreden daar was opvallend genoeg om hem in augustus van datzelfde jaar mee te nemen naar Helsinki, waar dat jaar de Olympische Spelen werden gehouden. In 1956 debuteerde hij als lid van de Engelse ploeg in de Tour de France en hij werd de eerste Brit die de Tour uitreed, samen met zijn landgenoot Tony Hoar. Hij kwam er in die door Roger Walkowiak gewonnen Tour achter dat hij nog veel moest leren en hij vestigde zich in Frankrijk om dichter bij het vuur van de internationale wielersport te zitten. Hij leerde snel en spoedig kwamen ook de uitslagen. Hij werd in 1957 derde in Milaan-San Remo en een jaar later vijfde in Bordeaux-Parijs. Een echt grote koers heeft hij ...

... in zijn tienjarige profcarrière echter niet gewonnen, maar hij was er wel een aantal keren dichtbij. Zijn mooiste overwinning was in 1961 in de Dauphiné Libéré, de Franse klimkoers die vooral als voorbereiding voor de Tour de France geldt. Zijn meest bekende victorie is echter zijn overwinning in de zevende etappe van de Tour de France 1957 van Saint Brieuc naar Brest. Het was niet zijn beste Tour overigens, want hij haalde Parijs niet. Zijn beste resultaat behaalde hij in 1956 toen hij als veertiende in Parijs aankwam. Hij maakte toen deel uit van de Luxemburgse ploeg. Het groothertogdom kon dat jaar geen tien renners op de been brengen en daarom werd de ploeg aangevuld met een Portugees, een Italiaan en Robinson. Hij stopte vrij onverwachts in 1963 en keerde terug naar Engeland. Hij was het vele reizen en trekken zat, liet hij weten, maar de ware reden was dat hij besefte dat hij nauwelijks genoeg aan zijn sport had overgehouden om een enkele reis naar Engeland te kunnen boeken. Daar had hij een vrouw en drie kinderen en het werd tijd om daar eens voor te gaan zorgen. Hoe hij zijn verdere leven heeft ingevuld is mij niet bekend, maar wel dat hij nog steeds trots is op het feit dat hij de eerste Engelsman was die de Tour uitreed en de eerste die er een etappe won. Brian Robinson wordt vandaag 79 jaar. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 3 november geborenen zijn:

BALDUCCI, Gabriele (1975, Italië)
BIERENS, Erik (1990, Nederland)
BOUET, Maxime (1986, Frankrijk)
BRUIN, Ivor (1980, Nederland)
CANTINEAU, Leo (1928, Nederland)
COBO GONZALEZ, Roberto (1982, Spanje)
HEMPEL, Udo (1946, Duitsland)
KILIAN, Gustav (1907, overleden 19.10.2000, Duitsland)
KOUWENHOVEN, Sjoerd (1990, Nederland)
LABBE, Arnaud 1976, Frankrijk)
LUGINGBÜHL, Ueli (1941, Duitsland)
NIERMANN, Grischa (1975, Duitsland)
REUTER, Willem (1917, overleden 22.01.1980, Nederland)
RIZZI, Bruno (1983, Italië)
ROSSI, Giulio (1914, overleden 30.06.1968, Italië)
ROVIRA POUS, Jaume (1979, Spanje)
STEENSELEN, Adrie van (1929, Nederland)
TRAKSEL, Bobbie (1981, Nederland)
VERVAECKE, Julien (1899, overleden mei 1940, België)

Door Fred van Slogteren, 2 november 2009 23:00

Brian Robinson

Zijn dochter Louise Robinson is/was een zeer verdienstelijk wielrenster en werd o.a. 2e op het wereldkampioenschap cyclo-cross.

Geplaatst door William van Peer, 03 november 2009 09:47:01

Brian Robinson

Brian Robinson maakte in 1956 zijn debuut in de Tour als lid van de Luxemburg/Mix ploeg; 7 Luxemburgers met als kopman Charly Gaul aangevuld met de Portugees Barbosa, de Italiaan Bolzan en Robinon. Met name de deelname van Barbosa en Robinson was zeer tegen de zin van Charly Gaul, hij had liever de Duitsers Debusman en Pankoke. Gaul had wel gelijk. Barbosa en Robinson reden zeer aanvallend maar wel voor zichzelf en niet in dienst van Gaul. Pas in 1960 ging er een Engelse ploeg van start met o.a. Tom Simpson, John Kennedy en Brian Robinson

Geplaatst door Piet van der Meer, 03 november 2012 11:50:56

1958

Niet dat het veel uitmaakt voor de carrière van Brian Robinson maar hij behaalde zijn etappezege in de Tour van 1958. Ik herinner me deze dag als de dag van gisteren. In dat jaar was het allerminst zeker dat ik van de tweede klas HBS over zou gaan naar de derde en op de school waar ik zat was de rapportuitreiking altijd iets feestelijks en om zitteblijvers een teleurstelling te besparen kregen zij vooraf per aangetekende post het rapport al thuis gestuurd. Op de dag dat Brian zijn etappe won belde in de late namiddag de post aan met een aangetekend stuk in zijn hand. Hij wist dat ik iets met wielrennen had en in plaats van mij zo snel mogelijk de onheilstijding te overhandigen wilde hij eerst van mij weten wie die dag de etappe gewonnen had en daarna volgde een uitvoerig gesprek over het verschijnsel de eerste Engelse etappeoverwinning in de Tour.

Geplaatst door Albert van de Donk, 03 november 2012 14:45:56

Robinson

Brian Robinson, twee etappe overwinningen, twee keer jury ingrijpen.

Ik heb me de laatste maand nogal verdiept in de Tour de France van 1958, de Tour van Charly Gaul, maar ook van Wim van Est en Gerrit Voorting en kwam toen o.a.terecht bij Brian Robinson.. Hij was in 1955 (en niet in 1956) de eerste Brit (tegelijk met Tony Hoar) die de Tour uit wist te rijden. Hij was ook de eerste Brit die een etappe won in de Tour. In de zevende etappe van de Tour van 1958 van St Brieuc naar Brest was hij ontsnapt met Padovan en Dotto. In de eindsprint, gewonnen door Padovan, werd Robinson eerst links en toen rechts tegen de balustrade gekwakt door Padovan. De jury greep in en de uitslag werd 1 Robinson 2 Padovan.
Een jaar later won Robinson de twintigste etappe van de Tour van 1959 van Annecy naar Chalons sur Saône. Wederom was Padovan tweede. Voor zover ik kan nagaan was er in dit geval geen sprake van een onregelmatige sprint. Brian Robinson had een voorsprong van 20 minuten en 5 seconden op Padovan. Echter normaal gesproken had Robinson deze etappe nooit mogen rijden. In de veertiende etappe moest hij al snel lossen. Zijn ploegmaat Seamos Elliot liet zich afzakken en nam hem op sleeptouw. Onderweg pakten ze de Fransman Lefèbrve op. Gedrieën kwamen ze buiten tijd binnen en gedrieën werden ze uit koers gezet. Echter diep in de reglementen stond een regeltje dat vermeldde dat wanneer een renner aan het begin van de etappe een toptien notering heeft voor hem de tijdslimiet niet geldt. Brian Robinson werd teruggezet in koers en zijn trouwe helper Seamus Elliot kon naar huis.
Mogelijk is deze regel opgenomen, nadat Fausto Coppi in 1951 (tegelijk met o.a. Walkowiak) buiten tijd binnenkwam.

PS
Een jaar geleden schreef ik dat er in 1960 voor het eerst een Britse ploeg verscheen in de Tour. Echter in 1955 was er al sprake van een Britse ploeg. Het was geen succes, van de tien Britten kwamen er maar twee in Parijs aan: Robinson en Hoar

Geplaatst door Piet van der Meer, 03 november 2013 10:06:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web