De Burgerlijke Stand van 29 oktober.

Cees KOEKEN (1948, Nederland)

‘Gelet op zijn houding, zijn klare blik op ’t verloop en verder ingrijpen, zijn erelijst en zijn een week tevoren geïnde Brabantse titel, werd Cees Koeken toch een waardig kampioen, een succes bevochten in een keiharde finale waarin gezel Hennie Kuiper pas in de slotgalop een halve lengte prijsgaf en de dappere Cees Priem middels een ‘priemende’ demarrage tot op vijf meter naderde.’ Dit schreef de Limburgse wielerjournalist Gerard Sillen over Cees Koeken uit Achtmaal na diens zege bij de amateurs in het Nederlands kampioenschap op de weg in 1970. Dat ‘toch een waardig kampioen’ is een wat belerende beschrijving voor een renner die in tweeënhalf seizoen bij de amateurs al 56 overwinningsboeketten voor zijn toenmalige verloofde Jenny had binnengefietst. Er kwamen in 1970 en 1971 nog 32 overwinningen bij, voordat hij aan het eind van het seizoen 1971 naar de profs overstapte. Hij dankte al die overwinningen vooral aan zijn ...

... rappe eindschot. In 1972 tekende hij bij de Goudsmit-Hoff-ploeg van Kees Pellenaars en hij pakte gelijk vijf eerste plaatsen in criteriums. Een zesde zege maakte de meeste indruk, want dat was de overwinning in de 8e etappe van de Ronde van Spanje. Cees startte in zijn debuutjaar ook nog in de Tour de France en d’n Pel voorspelde dat zijn snelle man ook hier succesvol zou worden. Het viel tegen. Hij werd weliswaar vierde in de 4e rit, maar toen de bergen kwamen bemerkte Cees dat dat andere koeken waren en in de 7e rit was het gebeurd met de koopman. Anderhalf uur na de winnaar kwam hij over de streep, ruim buiten de tijdscontrole en er waren in die tijd nog geen journalisten die à la Kenny van Hummel dat een prestatie vonden die in de krant moest. Zijn carrière duurde daarna nog maar één seizoen. In 1973 ging het bij Canada-Dry-Gazelle allemaal een stuk minder en Cees Koeken beëindigde aan het eind van dat jaar al zijn professionele wielerloopbaan. Toen moesten de grootste successen van Olympisch kampioen Kuiper en Olympia’s Tourwinnaar Priem nog komen. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 29 oktober geborenen zijn:

BLOMME, Maurice (1926, België)
CASTAÑEDA ORTEGA, Jaime (1986, Colombia)
DIERICKX, André (1947, België)
EPELDE BIKENDI, Mireja (1985, Spanje)
JOOSEN, Paul (1917, overleden 03.09.1990, Nederland)
PIETERSE, Jan (1942, Nederland)
RAGGIANTE, Sabrina (1968, Italië)
ROLLIN, Dominique 1982, Canada)
WOJTAS, Arkadiusz (1977, Polen)

Door Fred van Slogteren, 28 oktober 2009 23:00

cees koeken

in 'de vergeten tour - vervlogen dromen van nederlandse tourrenners' (2003) van marije randewijk is het eerste hoofdstuk gewijd aan cees koeken. een interessant boek, omdat de verhalen van renners die het om wat voor voor reden dan ook niet gemaakt hebben vaak boeiender zijn dan de succesverhalen.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 29 oktober 2009 10:42:02

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web