Van de boekenplank van Wim …

DE SCHERPRECHTER VAN KORFOE

door Tim Krabbé

“Van Tim kennen we natuurlijk allemaal zijn succesboek ‘De Renner’. Minder bekend maar ook in het bezit van menig wielerliefhebber is zijn verhalenbundel ‘43 Wielerverhalen’. Er is echter nog een boek (of boekje) waaruit zijn passie voor de wielersport en zijn eigen wielerverleden spreekt en dat ...

... heet: ‘De scherprechter van Korfoe’, dat in 1989 is verschenen met illustraties van Joost Swarte. Het lijkt een beetje op De Renner, waar het een wielrenner betreft die onder het fietsen allerlei gedachten door zijn hoofd voelt gaan en dat in flashbacks toelicht. In De Renner is Krabbé zelf de hoofdpersoon en hier is het ene Luteijn, een 50-jarige oud-wielrenner die in 1964 aan de Tour de France heeft deelgenomen, maar door een tegenstander in de berm werd geduwd waardoor zijn wiel brak en zijn kansen waren verkeken en hij te laat binnenkwam. Krabbé beschrijft dat Luteijn op vakantie op het Griekse eiland Korfoe de Pantokrater een hoge steile berg opfietst, denkend aan zijn wielertijd en die bewuste Tour. Opeens wordt hij ingehaald door een andere fietser in wie hij de boosdoener van destijds herkent, de Brit Tony Willis. Boven op de top aangekomen zit Willis bij te komen van de inspanningen en begint het verhaal van de subtiele wraak. Prachtig geschreven, zoals we van Tim gewend zijn. Ik zal het verder niet verklappen, want ik kan me voorstellen dat het nieuwsgierig maakt en dat u dit boekje best wilt lezen. Of het nog te koop is, weet ik niet, maar ik kom het soms tegen op wielerbeurzen. Het is wellicht ook antiquarisch te koop.

Tot volgende week!”

Wim van Eyle

Door Fred van Slogteren, 29 oktober 2009 10:00

tim krabbé

de 43 wielerverhalen zijn geweldig. zou iedere wielerliefhebber gelezen moeten hebben. volgens mij heb ik ook ooit een mooi verhaal gelezen waarin krabbé op vakantie een engelse oud-tourrenner tegen het lijf reed. in mijn herinnering was dat ene metcalfe die inderdaad in 1967(dit zochten we even op) de tour uitreed. ben ik nu in de war met bovengenoemd boekje, en heb ik daar een passage uit gelezen? of is het hierboven beschreven boekje misschien de geromantiseerde versie van hetzelfde verhaal?

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 29 oktober 2009 11:33:58

geromantiseerd

Misschien wil Tim hierop reageren. Als het goed is, kijkt hij alledagen even op de slogblog.

Geplaatst door Fred, 29 oktober 2009 16:56:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web