De Burgerlijke Stand van 13 mei

Marianne Vos (1987)

De pas achttienjarige scholiere uit Babyloniënbroek verraste in februari 2006 vriend en vijand door in Zeddam de regerend wereldkampioene Hanka Kupfernagel te verslaan met de flair van een routinière. Natuurlijk was de Zeelandse – en dat is iets anders dan Zeeuwse – Daphny van den Brand huizenhoog favoriet voor de titel, maar die kreeg een lekke band. Een eitje voor Kupfernagel dacht iedereen, maar de spichtige Vos voelde zich niet de mindere. Ze zette zich in het wiel van de Duitse, die er alles aan gelegen was om Van den Brand niet terug te laten komen. Met de koelbloedigheid van een geslepen vos, pakte Marianne de Duitse veterane helemaal in en ze werd wereldkampioene. De dag daarop zat ze weer in de schoolbanken. (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Gerrit de Vries (1967)

In 1986 was deze stoere renner uit Oldeberkoop een van de leden van het kwartet Nederlandse wielrenners dat in Colorado Springs wereldkampioen 100 kilometer ploegentijdrit werd. Een tempobeul die er nog steeds van overtuigd is dat hij die dag het hardst gereden heeft in zijn hele wielercarrière. Toen hij naar de beroepsrenners overging, was het profpeloton helaas in de greep van de punten. Ploegen moesten punten hebben om aan de grote wedstrijden te kunnen deelnemen en van de amateurs komende jongeren hadden die niet. Dus werden ze opgeofferd aan de gevestigde namen. Gerrit werd helemaal afgeragd in de jachten waarin hij moest sleuren voor zijn kopmannen. Zo zijn hele generaties talenten kapot gereden in de jaren tachtig. Schande. Gerrit is nu vertegenwoordiger van het kledingmerk Bioracer en hartstikke gelukkig met zijn vriendin, de Noorse Anita Valen, een van de smaaksmaaksters in het internationale vrouwenpeloton.

Johnny Hoogerland (1983)

Een sterke coureur, deze Zeeuw die in 2001 de Ronde van Vlaanderen voor junioren won. Sindsdien zit hij er steeds net tegenaan en wachten de kenners op zijn doorbraak. Hij wordt vandaag 23 en het zit er dus nog dik in. We zullen hem volgen.

Thijs Verveer (1922, overleden augustus 1984)

Ook weer zo’n coureur die zijn beste jaren beleefde toen het in Nederland oorlog was. Weinig wedstrijden, niks te verdienen en maar hopen op betere tijden. Toen die na vijf donkere jaren kwamen, was het beste er af. Thijs Verveer was in de jaren zestig ploegleider van de een succesrijke amateurploeg. De sponsor was de kauwgumfabriek Trio Bubble Gum, waarvan zijn broer directeur/eigenaar was.

Door Fred van Slogteren, 12 mei 2006 22:00

Gerrit de Vries

Tekst aub aanpassen :
Gerrit werkt voor Forte Sportswear en inmiddels gescheiden van Anita Valen.
Bedankt !

Met vr gr

Geplaatst door Elly Mijlof, 27 augustus 2015 17:34:52

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web