De Burgerlijke Stand van 11 oktober.

Francisco Javier (Patxi) VILA ERRANDONEA, 1975, Spanje)

Sinds 2001 doet mijn wielervriend Philip van der Ploeg op internet mee aan een verslavend wielerspel. Je kiest 30 renners die bij de belangrijkste wedstrijden punten voor je kunnen scoren. Er zijn ook een paar transferperiodes en het is dus zaak om goed op de hoogte te zijn van de ambities, blessures en andere perikelen. In 2008 had Philip een plaatsje ingeruimd voor de Baskische renner Patxi Vila, toen uitkomend voor Lampre. Een renner die aardig kan klimmen, ooit de top 10 haalde in de Giro en uitstekend voor de dag kan komen in kleinere etappekoersen. Na een prima Tirreno (9e) en Ronde van het Baskenland (17e) begon hij ook in de Ronde van Romandië uitstekend. Als leider in het bergklassement ging hij in de 4e etappe niet meer van start en kort daarna werd bekend dat hij was betrapt op het gebruik van testosteron. Toen ook de contra-expertise positief bleek ruilde Philip hem in voor een andere renner. Hij vond het wel vreemd dat er geen sanctie volgde op de twee positieve uitslagen. Nieuwsgierig en vasthoudend informeerde Philip bij alle hem bekende instanties naar het lot van de Spaanse coureur, maar kreeg ...

... nergens een bevredigend antwoord. Vila heeft een website en zo kreeg onze talentvolle amateurfotograaf eind 2008 mailcontact met de betrapte renner zelf. Ook hij bleek niet te weten waar hij aan toe was en was in afwachting van het seizoen 2009 maar weer gaan trainen. Wat daarna volgde zou Kafka niet bedacht kunnen hebben. Een in de bureaucratie gedrenkte eindeloze procedure die bijna een jaar zou duren. Philip heeft zich er intensief mee bemoeid en wellicht zelfs nog iets versneld. Hij overlaadde de Spaanse wielerbond en de UCI met verzoeken om uitleg. Soms kreeg hij (onbevredigend) antwoord, maar meestal niet. Er werd ontiegelijk geheimzinnig gedaan, verantwoordelijkheden afgeschoven, terwijl de renner in kwestie maar moest afwachten. Pas in mei 2009 kwam er bericht. Vila werd met ingang van 3 mei 2009 (veertien maanden na de eerste positieve test) voor twee jaar geschorst. Een schandalig geval, omdat de tijd dat hij in afwachting was van het vonnis en dus niet meer aan wedstrijden kon deelnemen, niet van de schorsing werd afgetrokken. Natuurlijk heeft Vila verboden dingen gedaan, maar om een renner zo te behandelen is misdadig. Ik hoop niet dat Thomas Dekker eenzelfde lot wacht. De tijd tussen de eerste positieve test en de contra-expertise was ongebruikelijk lang. De sanctie is nog niet opgelegd, dus mag men het ergste vermoeden. Patxi Vila heeft die eindeloze wachttijd lijdzaam doorgebracht. Volgens Philip vertoonde hij in het frequente mailverkeer zo nu en dan depressieve trekjes en wel zodanig dat Philip voor een tweede geval Pantani vreesde. In een volgende mail was hij echter weer strijdbaar en optimistisch. Hij brengt zijn tijd door met werk voor een wielertijdschrift, vertegenwoordiger zijn voor een rijwielmerk en met zijn gezin, waar hij nu veel tijd heeft voor zijn pasgeboren dochter Maddi. Hij droomt intussen van een terugkeer in het peloton, want fietsen is zijn levenselixer. In mei 2011 is hij echter ruim 35 en dan gaan de jaren tellen. Philip hoopt dat met dit stukje er eens aandacht komt voor de wijze waarop betrapte wielrenners soms worden behandeld. Hoog tijd lijkt me. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 11 oktober geborenen zijn:

AMPLER, Uwe (1964, Duitsland)
BOERMAN, Coen (1976, Nederland)
CORTINOVIS, Alessandro (1977, Italië)
FAGNINI, Gian-Matteo (1970, Italië)
GELDEREN, Jan van (1922, Nederland)
HAGHEDOOREN, Paul (1959, overleden 09.11.1997, België)
KERS, Koos Jeroen (1986, Nederland)
KONECNY, Tomas (1973, Tsjechië)
LEE, Min Hye (1985, Zuid-Korea)
LESNA, Lucien (1863, overleden 11.07.1932, Frankrijk)
MONTY, Willy (1939, België)
VANCOILLIE, Andrew (1979, België)
VERVEER, Jan (1913, overleden 14.10.1984, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 11 oktober 2009 0:00

Vila

Vanmorgen liet hij me weten dat het TAS de schorsing heeft bepaald voor 18 maanden, ingaande 5 mei 2008. Hij mag vanaf 5-11-2009 weer koersen!

Geplaatst door Philip, 22 oktober 2009 19:42:15

Iljo Keisse

Nog zo'n zelfde geval is Iljo Keisse. Ook betrapt, contra-expertise die niet goed uitvalt en daarna veel stilte van de diverse instanties.
Een jaar (!!!) na de eerste berichten komt dan hopelijk eindelijk eens een uitspraak van het TAS. Mocht hier een gunstige uitspraak uitkomen heeft deze sportman toch een jaar van zijn sportleven verloren.
En waarom moet dit zo lang duren ? Met voldoende juristen moet er toch een uitspraak van, laat zeggen, een maand later kunnen zijn ?
Soms lijkt het wel of al dan niet betrapte renners bewust zo lang mogelijk buiten competitie gehouden worden.
Daar zou eigenlijk ook eens reglementering over moeten komen met maximale termijnen.

Geplaatst door J. de Beer, 23 oktober 2009 12:41:02

Vila

In mijn column in het november-nummer van Wieler Magazine, die a.s. woensdag verschijnt, heb ik het geval Vila aangekaart en het een schande genoemd. WM is het lijfblad van de KNWU en hopelijk doet het bestuur iets met dit probleem door er bij de UCI en bij de nationale bonden van andere landen op aan te dringen dat het veel sneller moet. Dichter bij huis hebben we de zaak Thomas Dekker, waar de contra-expertise veel langer duurde dan gebruikelijk en waar nog geen schorsing is uitgesproken. Zo mag je niet met renners omgaan, ook al zijn ze schuldig. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 23 oktober 2009 13:18:35

Thomas Dekker

In het geval Thomas Dekker is nog iets anders van belang.
Hier is een "oude" urinestaal opnieuw onderzocht.
Maar hoe zit het met de betrouwbaarheid ? Het zijn per slot van rekening niet voor niets verzegelde potjes.
Wie kan Thomas garanderen dat er sinds de verbreking in 2007 niets mee is gebeurd ?
Volgens mij is daar juridisch nog wel e.e.a. op aan te merken.
Wellicht dat het daarom zo lang duurt, maar geen reden om zo'n renner zolang maar bij het oud vuil neer te zetten.
Ik ben trouwens benieuwd naar de column, zou bij velen ook eens de andere kant van het verhaal duidelijk maken. En inderdaad, het maakt niet uit of een renner wel of niet schuldig is.

Geplaatst door J. de Beer, 23 oktober 2009 14:51:48

Vila

Bij Vila waren er op zijn minst 2 redenen voor vertraging in zijn zaak. Ten eerste de verkiezingen van een nieuw bestuur bij de Spaanse bond in november 2008. Later heeft de Spaanse bond wekenlang gewacht op een juridisch advies van het Spaanse Ministerie van Sport of het orgaan (Consejo Superior de Deportes/Lissavetsky) dat hiervoor doorgaat. Dat advies zou een procedureel vereiste zijn. Toen er na een aantal weken nog geen advies was heeft de Spaanse bond toch zelf een beslissing moeten nemen. In de uiteindelijke beschikking van de bond werd Vila geschorst wegens gebruik Epo terwijl hij op testosteron positief getest had. Vermoedelijk een copy/paste fout. Overigens heeft het net als in de zaak-Dekker ook bij Vila lang geduurd voordat de uitslag van de contra-expertise bekend was.

Geplaatst door Philip, 23 oktober 2009 15:39:50

geen excuus

Een renner mag nooit de dupe zijn van dit soort zaken. Daar moet gewoon een snelle en sluitende procedure voor komen. En wat Dekker betreft. Misschien is de betrouwbaarheid van een oude urinestaal dubieus, maar Dekker heeft bekend, dus staat niets een snel uitgesproken schorsing in de weg. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 23 oktober 2009 16:00:36

Vila

Voor wie het ontgaan zou zijn: Patxi Vila rijdt het komende jaar voor Team De Rosa - Ceramica Flaminia!

Geplaatst door Philip, 11 oktober 2010 10:00:11

rentree

Vila heeft gisteren met een keurige 11e plek in de eerste etappe zijn rentree gemaakt in de Tour de San Luis.

Geplaatst door Philip, 18 januari 2011 08:11:52

betrapte renners

en uit het geval-Mosquera blijkt dat er weinig veranderd is. E-mails aan de Spaande bond en McQuaid helpen wederom niet. De Spaanse bond antwoordde met een 'when all the steps and deadlines have finished, the Committee will provide the rider with a resolution'. Voor Mosquera lijken er echter geen deadlines te bestaan.
Twee weken geleden werd bekend dat de UCI nog wat oude dopingzaakjes uit 2010 in een la had gevonden. Die bleken te zijn voortgekomen uit 2 wedstrijden te gaan waar Mosquera ook aan deelgenomen had. Ik vreesde het ergste en nam contact op met Ezequiel. Kon het zijn dat de vertraging in zijn zaak kwam door complicaties? Nee, er werden 2 andere namen genoemd en vervolgens bevestigde de UCI dat het niet om Mosquera ging. Ten slotte liet de Spanjaard weten dat ik hem de stuipen op het lijf gejaagd had: 'Ín deze ondoorzichtige ondergrondse onbekende wereld heb je geen idee wat ze je willen aandoen. Ze kunnen van alles verzinnen om je van de fiets te houden, als ze dat willen.

Geplaatst door Philip, 12 oktober 2011 09:25:32

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web