In het nieuws

Drie opvallende nieuwsfeiten vragen vandaag de aandacht. Theo Bos heeft een contract getekend bij Team Cervélo. Dat zal vanmiddag om 13.00 uur tijdens een persconferentie in Varese worden bekendgemaakt. Theo maakte onlangs bekend bij Rabobank te zullen weggaan, omdat ze daar niet bereid zijn een ploeg om hem heen te bouwen, zoals andere ploegen dat wel doen rond een topsprinter. Ik ben benieuwd hoe dat bij Cervélo zal gaan. In de eerste plaats hebben ze daar in Hushovd al een topsprinter en verder vraag ik me af of je renners als Cuesta, Deignan, Florencio, Gerrans, Gomez Marchante, Gustov, Hammond, Haussler, Klier, Lancaster, Pauwels en Sastre zomaar ondergeschikt kunt maken aan de belangen van een topsprinter. Het bewijs dat Theo ...

... op het hoogste niveau als sprinter kan excelleren is nog allerminst geleverd. Behalve snelle benen wordt er mentaal nogal wat gevergd. En juist op dat punt werden de Olympische Spelen van Beijing voor de Hierdenaar een zeperd. We zullen zien.
Verder is er het verrassende besluit van de UCI om het gebruik van de oortjes te gaan verbieden. Hoewel het een grote bijdrage kan zijn aan het sportieve verloop van de koers, ben ik bang dat de maatregel snel weer zal worden teruggedraaid als de ploegen gezamenlijk besluiten te gaan staken. Zoals ze dat tijdens de Tour de France al deden toen er als experiment een dag zonder communicatie werd gereden. De tweede dag werd toen maar snel afgelast. Ik ben bang dat de UCI een heilloze weg is ingeslagen, want de mens heeft de strijd met de techniek altijd verloren. Bovendien getuigt het van veel arrogantie deze maatregel te nemen zonder overleg met de ploegen. De internationale wielerbond overschatte zijn macht al eens eerder en dat ontaardde in een hopeloze strijd met de ASO. Het leergeld dat daarmee is betaald is dus weggegooid geld gebleken.
Het derde nieuwsfeit is dat Rini Wagtmans de handdoek in de ring heeft gegooid. Hij stopt met onmiddellijke ingang bij Astana. De onbezoldigde manager die met de zegen van de UCI de ProTour-licentie al bijna op zak had, heeft het gevecht met de Vino-connection verloren. Met een volmacht van de Kazachstaanse autoriteiten was de Brabander bezig aan een bijna geslaagde missie om met Theo de Rooij als beoogd sportief manager Astana binnen de ProTour te houden. Een soort actiegroep onder leiding van Vinokourov wil echter een andere oplossing, waardoor niet alleen de ProTour-licentie op de tocht komt te staan, maar bovendien deelname aan de Tour de France gevaar loopt. Daarom is het van Wagtmans een wijs besluit, want van domheid en gekrenkte trots kun je het op den duur niet winnen.
(Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 25 september 2009 9:17

Begrijpelijke actie van Bos, want Rabobank neemt het sprinten niet serieus. Of ze zetten alles op Gesink, zo kun je het ook zien. Van Poppel kan een goede leermeester worden. Zou mooi zijn: een Nederlander die sprints wint op de mooiste fiets en in het mooiste shirt van het peloton.

Zien we Astana nog in de Tour? ASO zal Vinokoerov sowieso niet toelaten, dus dat kan nog vuurwerk geven(vergelijk Basso dit jaar).

En dan de oortjes. Je mag het op dee site niet zeggen, maar veel profwedstrijden waren dit jaar erg saai (tenminste volgens de gemiddelde sportliefhebbers). Is dit volledig toe te schrijven aan de oortjes? Tuurlijk niet, maar ik kan weinig voorbeelden noemen van situaties waarbij communicatieapparatuur de koers leuker heeft gemaakt.

Geplaatst door Paul Verstappen, 26 september 2009 18:45:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web