Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

“Toen de Spanjaard Hernán Cortés in 1519 in Mexico arriveerde, dacht Montazuma, de heerser over de Azteken, dat Cortés de verpersoonlijking was van hun God Quetzalcoatl. Deze zou volgens de voorspellingen van de Azteken de wereld vernietigen. Met goud probeerde hij de Spanjaarden af te schepen, maar die reden z’n karretje nog meer de poep in, om eens een mooie uitdrukking van De Kneet te gebruiken. Volgens de overleveringen is Montazuma aan zijn eind gekomen nadat Cortés onder het motto ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’ …

… gesmolten goud in z’n keel had laten gieten. De postume wraak van Montazuma was zoet, want reizigers diaree wordt ook wel ‘Montazuma’s Revenge’ genoemd. Dit geschreven hebbende is het feit dat er een Britse chocoladefabriek bestaat die het merk Montezuma op de markt brengt, ietwat onsmakelijk. Voor mij is Montazuma al jarenlang een ezelsbruggetje, want ik heb geen moeite de naam van de Aztekenheerser te onthouden, maar bij het opdiepen van de naam van de Japanse heerser over het spakenimperium laat mijn geheugen me vaak in de steek. Dan denk ik: ‘het klinkt als Montazuma’ en dan schiet het woord ‘Morizumi’ me direct weer te binnen. Deze Morizumi was niet alleen fietsconstructeur, maar zelf ook een verwoed fietser die in zijn vrije tijd grote tochten maakte om zijn  eigen fietsen uit te proberen om eventuele gebreken op te sporen. Hij fietste over goede wegen, maar ook door onherbergzaam gebied. Dat betekende altijd een behoorlijke aanslag op zijn materiaal en met name gebroken spaken konden hem tot razernij brengen. Toen hij weer eens met dit euvel werd geconfronteerd besloot hij het zijn levensdoel te maken de beste spakenmachine ter wereld uit te vinden en dat leidde tot de oprichting van de Asahi Spoke Company in Osaka. Het feit dat er slechts spaken waren in enkele standaardlengtes, terwijl er veel meer maten in omloop zijn, deed hem besluiten een apparaat te construeren waarin je naar behoefte iedere lengte spaak kunt maken. Dat kon niet bij de gebruikelijke spaakfabrieken omdat die slechts geïnteresseerd zijn in orders van minimaal 10.000 stuks per maat. Met die uitgangspunten kwam Morizumi op de markt met een revolutionaire spaak-inkorter/draadsnijder. De voordelen van dit apparaat laten zich raden. De belangrijkste is wel dat fietsenmakers geen grote voorraden meer hoeven aan te houden en niet meer geconfronteerd worden met winkeldochters bestaande uit grote hoeveelheden onverkoopbare spaken. De foto toont één van de voorgangers van Morizumi’s spakensnijder, een antiek ding uit de tijd van voor Montazuma. Die had weliswaar een gouden keeltje, maar de spakensnijder van Morizumi is zijn gewicht in goud waard. Wij kennen in Nederland de jaarlijkse uitreiking van De gouden spaak voor de beste renner van het seizoen. Die trofee zou alsnog aan Morizumi moeten worden uitgereikt, want zijn spaken kan je zo in de ‘as steken’, als je begrijpt wat ik bedoel.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 22 september 2009 8:00

prachtig!!!!!!!!!!!!

Wat een prachtig verhaal!
Die Morizumi lijkt Pietje Belle
wel.
Mooie informatie Peter!

Geplaatst door Harry Hermkens, 22 september 2009 16:22:28

retro

ik wil Peter en andere belangstellenden even wijzen op de toertocht over de Toscaanse zandwegen. Sinds een paar jaar rijden de profs Eroica. Deze wegen staan nu ook open voor cyclotoeristen. Ik meens zelfs dit weekend. Er is een mooie site www.eroica.it met o.a. ook prachtige indrukken van - in retro stijl- door het Toscaanse landschap fietsen. Als ik het goed begrijp staan de deelnemers onder www.eroica.it/elencobici vermeld, net als hun merk fiets. Vaak is er een foto van de fiets geupload.

Geplaatst door Philip, 03 oktober 2009 12:39:52

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web