De Burgerlijke Stand van 10 mei

Kees Pellenaars (1913, overleden 30.01.1988)

In 1934 werd deze Brabander wereldkampioen op de weg bij de amateurs in het Duitse Leipzig, waar de Nazi-symbolen al volop aanwezig waren. Hij werd direct beroepsrenner en met zijn aanvallende manier van rijden daagde hij vooral de favorieten uit. Die moesten hem dan betalen om te kunnen winnen en zo werd Pellenaars een beroepsrenner die niet veel won, maar toch een dikbelegde boterham verdiende. Hij reed het hele jaar door op weg en baan, overal waar wat te verdienen was. Dus geen Tour of klassiekers. Op het eind van zijn carrière startte hij tegen zijn principes in toch een keer in de Ronde van Duitsland en daar werd hij aangereden door een Amerikaanse auto. Zijn doodsbericht stond al in de krant, maar hij overleefde het. Een jaar later was hij ploegleider van de Nederlandse Tour de France-ploeg en hij was een aantal jaren zeer succesvol met renners als Wim van Est, Wout Wagtmans en Gerrit Voorting. In de jaren zestig ging hij commercieel en hij werd sportdirecteur van eerst de Televizier-ploeg en later van Goudsmit-Hoff. Ook in die jaren behaalde hij vele successen. Een kleurrijk figuur die veel meer vijanden had dan vrienden, maar die in 1951 het Nederlandse wegwielrennen een geweldige impuls heeft gegeven, al verdienen de methodes waarvan hij zich bediende niet altijd een schoonheidsprijs.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Daan van Dijk (1907, overleden 22.11.1986)

Voor mijn boek Wielerhelden van Oranje ben ik destijds op zoek gegaan naar nabestaanden van overleden wielerhelden. Zo kwam ik in contact met een Haagse dame die de dochter van Daan van Dijk bleek te zijn. Haar moeder leefde nog en op een middag zat ik bij Stien van Dijk en de dochter en schoonzoon in een Haags bejaardenhuis. 94 jaar, maar ze wist nog alles. Het mooiste verhaal stamt uit de hongerwinter toen het echtpaar Van Dijk op de tandem, waarop hij in 1928 goud had gewonnen met Bernard Leene, op hongertocht ging in het Westland. Ze hadden geluk die dag en de oogst was overvloedig opgestapeld in de schoot van Stien. Plotseling was daar die foute agent die een stopteken gaf. Daan negeerde dat en hij begon aan een helse spurt die ook goed was voor goud en die pas voor hun voordeur eindigde. De meeste groente was echter onderweg verloren geraakt, omdat Stien achterop armen en benen tekort kwam om én mee te trappen én alles vast te houden.

Frits Knoops (1937)

Bescheiden Limburgse renner uit Koningsbosch die twee jaar bij de onafhankelijken koerste. Hij kon in de heuveltjes goed mee, maar echte potten heeft hij niet gebroken, ook al reed hij naar goed Limburgs gebruik op een Eroba. Ik hoop dat hij er met plezier aan terugdenkt en dat hij af en toen – bijvoorbeeld met plaatsgenoot Martin van de Borgh – nog wel eens over vroeger praat. Met een goed glas bier er bij. Limburgs bier!

Door Fred van Slogteren, 9 mei 2006 22:00

Frits Knoops

Frits Knoops heeft onlangs de 5150 kilometer lange tocht op de racefiets afgelegd van Koningsbosch naar Santiago de Compostella en weer terug! De opbrengst was voor straatkinderen in Burundi (Bron: De Limburger).

Geplaatst door Rien van Horik, 14 mei 2006 11:01:48

Daan van Dijk

Beste Fred, voor jou (mag ik jou zeggen?) is het oud nieuws, want ik heb je de onthulling ooit al telefonisch gedaan, maar ik ben ijdel genoeg om te menen dat zelfs anderen het ook nog leuk vinden om te lezen. Deze Daan van Dijk moge dan getrouwd zijn geweest met Stientje, zij was toch heus tweede keus voor de fietsende melkboer, nadat hij eerder vergeefs een bod op wijlen mijn moeder Annie Hodes had uitgebracht. Zelfs in het verre Polen moet zij nog door het al vroeg kalende blonde hoofd van de toen zo beroemde coureur hebben gespeeld, getuige een aan haar gerichte ansichtkaart die ik als een dankbaar souvenir bewaar.

Na zijn huwelijk met Stientje is Daan van Dijk verhuisd van de Ruysdaelstraat (waar later ook renners als Piet Kooijman, Cees Terlouw en Jack Mesters neestreken) naar dezelfde Ellekomstraat, waar Jan Nowee jarenlang heeft gewoond. Jan was mijn schoolhoofd en bekend als auteur van de boekenserie over Arendsoog en Witte Veder. Daan van Dijk is tientallen jaren collectant geweest in onze parochiekerk. Zijn blonde dochter Riet heb ik goed gekend doordat ze trouwde met mijn voetbalvriend Henk van Jaarsveld. Ik neem aan, beste Fred, dat die twee het zijn geweest die jouw gesprek met weduwe Stien van Dijk in het 'bejaardenarchief' aan de Harderwijkstraat bijwoonden. Moet wel haast, want volgens mij had Daan van Dijk slechts één dochter. Wat je wellicht nog niet wist: deze Riet is inmiddels niet meer onder ons.
En heb ik je destijds verteld dat ook Bernard Leene, in 1928 tandempartner van Daan tijdens de gouden race jarenlang in de Harderwijkstraat woonde? Het is maar een klein wereldje, zoals je ziet. Zelfs Henk Cornelisse heeft op latere leeftijd nog met de bloemen en zoontje Michel op de stang door die straat gereden. Start en finish bij jurylid Daan van Dijk voor de deur en dan via de Harderwijkstraat, Velpsestraat (waar Bart Veldkamp woonde) en mijn eigen Hulshorststraat (zij het twee blokken verderop, waar onze oud-burgemeester Wim Deetman de eerste veertien, vijftien jaar van zijn leven woonde.

Groet van Grijze Gruit oftewel Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 10 mei 2012 10:44:48

Van Dijk-Leene

Beste Han, Ja dat waren Henk en Riet van Jaarsveld, woonachtig in de Barnsteenhorst in Den Haag, die ik toen heb ontmoet in het bejaardenhuis van Stientje, ergens in de Zuiderparkbuurt. Als je me je e-mailadres even doorgeeft - op fred@slogblog.nl - zal ik je het hele verhaal van deze Haagse Olympische kampioenen mailen. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 10 mei 2012 12:24:18

Daan van Dijk eb Bernard Leene

Beste lezers -essen, ik kom net terug van een blokkie om, heb mijn ,( een Jack Russell ) even uitgelaten, en hoor links van mij de TV zeggen door Danny Nelissen, ook eens een Wereldkampioen, zeggen dat er nog een uurtje gereden moet worden in de etappe van vandaag. Ik wil even iets recht zetten, wat niet de juiste waarheid is, namelijk degene die in de Harderwijkstraat woonde was Bernard Leene, niet Daniel van Dijk, deze woonde ca. 250 meter verder in de Ellekomstraat in een een eensgezinswoning , iets luxer, echter het is ook niet ver van mijn woning, vlak bij het Zuiderpark. Indien je je wat vertelt moet dat ook de waarheid zijn is mijn mening, ja toch wat sleet in mijn brein? ja je blijft denken zelfs tijdens een blokkie om, en bij het langs lopen van de woning van Bernard Leene, kwam ook zijn dochter in beeld, tussen de jaren 1955 en 1970 een behoorlijk goede zwemster en op latere leeftijd waterpoloster, dacht H.P.Z.C., maar het kan ook Zian geweest zijn, zover gaat mijn herinnering niet. Nu nogmaals dank aan Fred van Slogteren, voor de geboortedag van Daan van Dijk te memoreren, zodat dit aanleiding was van het schrijven over deze ICONEN!!, tot schrijfs, Theo.ten Dam. Ga weer de Giro volgen.

Geplaatst door Theo ten Dam, 10 mei 2012 14:33:00

Han de Gruiter

Niet op de hoogte door jouw geschreven stuk, hardstikke leuk vond ik het, bewonder steeds meer je sport- en wielerkennis in het bijzonder, je bent achteraf een geluksvogel, waarom vraag je mij dan af, gewoon indien Daan van Dijk met je moeder was getrouwd, jij ( mag ik zeggen ) er niet was geweest, en daar valt niets tegen in te brengen, ha,ha,!, maar alles is gelopen zoals het gegaan is, ben er gelukkig mee, want ik lees niet allen jouw maar allen bijdragen graag! Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 10 mei 2012 14:47:49

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web