De Burgerlijke Stand van 9 mei

Antoon van Schendel (1910, overleden op 08.08.1990)

De naam Van Schendel is onverbrekelijk verbonden aan de jaren dertig toen Nederland voor het eerst mee mocht doen aan de Tour de France. Er waren niet zo veel wegrenners in ons land die ervaring hadden met het koersen in Frankrijk. Nederland had goede baanrenners en kermiskoersers, maar geen ronderenners. Gelukkig herinnerde iemand zich dat er in Zuid-Frankrijk twee broers woonden, die daar als prof aan Franse wedstrijden deelnamen. Dat waren Albert en Antoon van Schendel, geboren Brabanders maar al jaren in Toulouse woonachtig. Ze werden opgespoord en ze vormden direct de helft van de Nederlandse ploeg die verder bestond uit Middelkamp en Gijzen. Antoon de oudste van de twee was een echte doorzetter. Hij startte vier keer op rij in de Tour en hij reed ze alle vier uit, ondanks de dramatische kwaliteit van het materiaal waarop ze moesten rijden. In 1938 won hij zelfs een etappe. Dat was het eerste deel van de tiende rit van Perpignan naar Narbonne over 63 kilometer. De oorlog maakte een eind aan de carrière van Antoon, maar zijn twee jaar jongere broer startte na de oorlog in 1947 nog een keer, maar hij reed die ronde niet uit.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Theo Blankenaauw (1923)

Deze Noord-Limburger uit Gennep was in 1948 achtervolgingskampioen van Nederland bij de amateurs. Hij kon goed uit de voeten op de baan, want een jaar eerder was hij derde geworden in het nummer 50 km. op de baan zondergangmaking achter Han Krever en Gerrit Voorting. In 1949 werd hij prof, maar dat moet armoe troef geweest zijn, want de palmares die hij in drie jaar bij elkaar fietste past op de achterkant van een postzegel. Als hij nog leeft, wordt hij vandaag 83 jaar. Wie weet iets meer van Theo Blankenauw?

Wim Kelleners (1950)

Deze Heerlenaar was een goede amateur die in drie jaar tijd 22 zegepralen behaalde. Zijn mooiste overwinning realiseerde hij in 1971 toen hij de amateurversie van Rund um den Henninger Turm won. In datzelfde jaar werd hij tweede in het nationaal wegkampioenschap achter Jan Spetgens. Als beroepsrenners was Kelleners minder succesvol, maar hij haalde wel twee overwinningen binnen. In 1974 won hij zowel in het Duitse Böblingen als in het Zeeuwsvlaamse Tessenderlo. Wie weet wat er van Wim Kelleners is geworden?

Door Fred van Slogteren, 8 mei 2006 22:00

Wim Kelleners

Vanaf Okt. 1977 tot heden Feb.
2011 ondernemer in de bouw.

Geplaatst door Wim Kelleners, 08 februari 2011 21:13:44

Kelleners

Deze Heerlenaar? Ik herinner me, dat op zijn naam altijd Born volgde. Kennelijk destijds zijn woonplaats. Wat niet uitsluit dat De Kel in Heerlen geboren kan zijn.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 09 mei 2013 08:07:32

Echt waar!

Beste Gruit, Wim Kelleners woont nu in Echt. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 09 mei 2013 09:34:21

Kaasprijzen

Beste Fred, net een heel stuk voor De Blog zitten maken (over de Ronde van de Kaasstreek in 1956 en het daarin te verdienen prijzengeld voor de profs), maar wederom voor Jan Lol. Meneer Error wenste me geen doorgang te verlenen. Alsof ik de eerste de beste bootvluchteling zou zijn. Zal (veel) later nogmaals een poging wagen, maar moet nu eerst een paar weken alles concentreren op het CHIO van Rotterdam dat een vracht aan kopij van me verlangt. Tut mir Leid. En gooi alsjeblieft geen luchtballonnen meer tussen de wielen van het Giro-peloton.
Groet van Grijze Gruit.

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 09 mei 2013 09:53:39

Tessenderlo

Wim Kelleners mag wel gewonnen hebben in Tessenderlo, maar dit ligt zo ver ik weet in Belgisch Limburg, dus niet zo heel ver van Heerlen c.q. Born c.q. Echt.

Geplaatst door William van Peer, 09 mei 2015 07:12:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web