Uit de ordners van Jan

“Waarom was 8 mei zo'n bijzondere dag voor de Nederlandse wielersportliefhebber? Om meer dan één reden, lees maar mee! Allereerst memoreer ik de successen van de Televizier-ploeg in de Ronde van Spanje die van 28 april tot en 15 mei 1966 verreden werd. Het was een ongekend Nederlands festival want de Televizier/Batavus-ploeg van Kees Pellenaars won maar liefst negen ritten. Henk Nijdam en Gerben Karstens elk drie, Cees Haast twee en Jo de Roo één. In slechts één etappe had Televizier geen renner in de top tien en dat onderstreept de suprematie van die Nederlandse equipe uit een ver verleden. Cees Haast veroverde met zijn overwinning in de dertiende etappe – dat was op 10 mei de 53e verjaardag van ploegleider Pellenaars - de leiderstrui. Haast won de ronde echter niet, want de Spanjaard Francisco Gabica was veel te sterk voor hem in de tijdrit over 61 km in Haro. Voor een uitgebluste Haast resteerde uiteindelijk een achtste plaats op 3 minuut 55. Jos van der Vleuten werd 17e en winnaar van het puntenklassement, Gerben Karstens 21e, Henk Nijdam 22e, Rik Wouters 24e, Huub Zilverberg 26e en Leo Knops 29e. Bas Maliepaard en Leo van Dongen vielen voortijdig uit. Natuurlijk kan het altijd nog beter. Een jaar later won Jan Janssen het eindklassement en het puntenklassement van de 22e Ronde van Spanje. Wederom wonnen de Nederlanders negen etappes. Op een ander moment kom ik hier nog wel eens op terug.

Donderdag 8 mei was in 1975 hemelvaartsdag en dan ...

... wordt traditioneel de Sterrenbergrit in Beek bij Nijmegen gehouden. Om twee uur begonnen 56 amateurs aan de vierde uitgave van deze koers over 60 kilometer. Twintig ronden van elk 3 kilometer met telkens die gemene Hollewegbeklimming. Onder de deelnemers bekende namen als Jan van Houwelingen, Tim Krabbé (jawel dé Tim Krabbé, zie foto), Bert Scheuneman, Frits Schür, Joop Ribbers en ‘Dolle Dries’ van Wijhe. Maar die wonnen allemaal niet, want de bloemen en de kussen van de rondemiss waren voor Henk van Kilsdonk uit Mierlo. Die ontsnapte in de laatste kilometer uit een kopgroep van acht en had op de streep drie seconden voorsprong op Joop Ribbers en Henk Neven. Uit mijn op het programma geschreven informatie haal ik nog dat Neven de leidersprijs won, omdat hij zes maal als eerste over de streep was gekomen, terwijl de bergprijs voor Dries van Wijhe was. Dit was de allereerste koers die ik bezocht. Me niet realiserend dat ik 31 jaar later nog steeds een enorme passie voor de wielersport zou hebben.

Op zondag 8 mei 1977 werd de etappe in de Ronde van Spanje gewonnen door de Italiaan Giuseppe Perletto door in de sprint Agostinho en Ocaña voor te blijven. Freddy Maertens werd slechts zesde, maar de Belg won dat jaar dertien ritten in de Vuelta en met die score was hij natuurlijk ook eindoverwinnaar. In de Tour de l'Oise was er die dag Nederlands succes. In de derde etappe streden vijf renners in de sprint om de zege en Jan Huisjes won voor de Belgen De Bal, Teirlinck en Jacobs en de Limburger Jan Krekels. In de middag was er nog een rit en die werd met voorsprong door Willy Teirlinck gewonnen. De Belg werd daardoor tevens eerste in het eindklassement. Joop Zoetemelk was met een achtste plaats de beste landgenoot.
In Zwitserland won Francesco Moser het Kampioenschap van Zürich voor de Belgen De Witte, Godefroot, Merckx, Dierickx, Verbeeck en De Geest. Gerrie Knetemann was hier elfde. De proloog van de Vredeskoers was die dag voor de Rus Aavoo Pikkoes. Jo Maas werd 48e op 3 minuut 16. Andere Nederlandse deelnemers waren Boom, Libregts, Van de Wereld, Maessen en Frans Francissen, de huidige bondscoach van de veldrijders.
Tot slot reden op 8 mei 1977 de amateurs de finale van de Driedaagse van Noord-Holland. De tijdrit over 13 kilometer werd gewonnen door Bart van Est (foto Cor Vos). Op 1 seconde volgden Jos Lammertink, Leo van Vliet en Henk Mutsaars. Het tweede deel van de derde rit van Den Helder naar Zaandam was voor Sjaak Vooys met 1 minuut 16 voorsprong op Barend Huveneers. Jan van Erp had met Bart van Est en Henk Mutsaars de eerste twee plaatsen op het podium. Jos Lammertink en Leo van Vliet van Amstel Bier werden drie en vier en Theo de Rooy, de huidige baas van Rabobank werd vijfde.

De afgelopen twee weken hebben we aandacht besteed aan de Ronde van Spanje van 1979. Vandaag de derde aflevering van deze door Joop Zoetemelk gewonnen ronde. In de tweede week verplaatste het peloton zich van Sedavi aan de Costa’s naar Gijon aan de Atlantische kust. Nadat de Ier Sean Kelly in de ochtend zijn tweede etappe had gewonnen, won Zoetemelk (op de foto met ploegleider Danguillaume © Cor Vos) in de middag in Benicasim de individuele tijdrit over 11,3 km. In zijn kielzog, maar wel op eerbiedwaardige afstand, eindigden Pollentier op 24 sec., Van Impe op 28 sec. en Galdos op 33 seconden. De leider in het klassement, Joop's ploegmakker Levavasseur, verloor 48 seconden maar hij bleef in het bezit van de leiderstrui. Op slechts 2 seconden stond Joop Zoetemelk nu tweede, Yanez derde op 1 minuut 39 en Galdos derde op 2 minuut 2.
Fons De Wolf won in Reus zijn derde rit, terwijl de 10e en de 11e etappe een prooi werden voor de Belgische sprinter Noël Dejonckheere, Rit 12 op 6 mei was de vierde Belgische zege op rij en dit keer was Frans Van Vlierberghe de gelukkige.
Op maandag 7 mei werd het parcours wat minder vlak en dus kwamen de klimgeiten naar voren. De Spanjaard Angel Lopez del Alamo won de rit in Santander met 2 minuut 33 voorsprong op Lucien Van Impe, Manuel Esparza en Joop Zoetemelk. Een aanval van Van Impe werd vakkundig door Joop gepareerd. Commentaar van ‘De Kleine van Mere’ in een Belgische krant: "Verduiveld, Joop Zoetemelk rijdt uitzonderlijk sterk. Zo heb ik hem nog nooit gekend. Zonder ongelukken zal hij dit jaar alles winnen wat hij wil. Ik geloof niet dat er hier in deze ronde iemand bekwaam is Joop uit het wiel te rijden." Leider Christian Levavasseur eindigde op 1 minuut 18 achter Zoetemelk, zodat Joop de leiderstrui heroverde. Op dinsdag 8 mei ging de 14e rit naar Gijon. De Spanjaard Bernardo Alfonsel werd winnaar. Hij had 5 minuut 21 voorsprong op een groep met daarin alle kanshebbers. Zoetemelk won het sprintje om de tweede plaats. Met nog vijf dagen te gaan had Joop 1 minuut 40 voorsprong op Felipe Yanez, 2 minuut 3 op Francisco Galdos, 2 minuut 19 op Manuel Esparza en 2. minuut 42 op Pedro Torres. Fons De Wolf leidde ruim in de puntenstand, terwijl Felipe Yanez de bergtrui droeg en Joop’s ploeg, Miko Mercier, het ploegenklassement aanvoerde. Volgende week nog even iets over het einde van deze door Joop magistraal gewonnen ronde.

Op donderdag 8 mei 1980 won Theo de Rooy in Lausanne de tweede etappe van de Ronde van Romandië. Twee seconden had hij over op het aanstormende peloton, waarin Johan van der Velde vierde werd.
Op diezelfde dag werd de 26e Ronde van Midden Nederland verreden. Van een kopgroep van vier won Amstel-coureur Jacques Hanegraaf de spurt voor Jannes Slendebroek, Frank Moons en Ad Prinsen.

In Romandië waren onze landgenoten ook in 1986 erg succesvol. Op 7 en 8 mei wonnen achtereenvolgens Maarten Ducrot en Mathieu Hermans de etappes. Een ploegmaat van Ducrot, de Belg Nico Emonds, behield de leiderstrui. Steven Rooks won de Grote Prijs van Wallonië. Na de overwinningen in de Ruta del Sol en de Amstel Gold Race was Steven nog steeds in de winning mood. Bij de beklimming van de Citadel van Namen gaf hij Michel Dernies en Patrick Versluys het nakijken. Kuiper en Breukink eindigden met een achterstand van drieënhalve minuut!

De internationale verjaardagskalender van vandaag vermeldt de Italiaan Michele Dancelli (1942), de Duitser Horst Schutz (1951) en de Belg Benny van Brabant (1959).

Eddy Merckx boekte – vreemd genoeg - op 8 mei geen enkele zege!

Tot volgende week!”

Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 8 mei 2006 9:31

Tourboek 1964

Goedendag,

Ik ben aan het opruimen en kwam in de spullen een Tourboek van juni 1964 TeleVizier tegen. Mijn vraag aan u is of hier nog verzamelaars zijn die interesse hebben om het over te nemen.

Vriendelijke groet,
Cor Boertien
Geplaatst door Cor Boertien , 20 maart 2021 15:30:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web