Uit de wasserette van Henk …

“Zesenveertig jaar geleden kwam dit frisgekleurde wollen truitje in het bezit van Joop van der Putten, een van de beste Haagse coureurs uit de wielerhistorie. Joop was een rappe en bovendien zo eentje die voor de duvel niet bang was en brutaal als de ...

... beul overal doorheen stuurde. Joop kon je om een boodschap sturen en als amateur heeft hij ontiegelijk veel gewonnen. Als prof ging het wat minder, maar dat lag meer aan de tijd dan aan Joop. Den Haag was in de jaren vijftig en zestig, een echte wielerstad met mannen als Piet Kooijman, Ab van Egmond, Carel Hamelink, Harrie Scholten, Jan van Sas en Joop en Ab van der Putten. Ab was misschien nog wel ietsje beter dan Joop, maar een stevig ongeluk op de oude Rotterdamse wielerbaan aan de Kromme Zandweg maakte een einde aan zijn wielercarrière. Joop ging door en werd in 1958 beroepsrenner. Hij won in 1959 de Acht van Chaam en hij won nog een aantal criteriums in eigen land. Zijn doorbraak werd gestuit door een ernstige val in 1962 toen hij in de training achter Wim Schuling reed. Die reed over een op de straat liggend kleerhangertje. Dat wipte omhoog en sloeg in het voorwiel van Joop. Die werd vervolgens gelanceerd en het volgende dat hij waarnam was een mooie verpleegster aan het ziekenhuisbed waarin hij lag. Het is helemaal goed gekomen met Joop, maar zijn branie en durf was hij kwijt. Hij had angst gekregen en dat is niet goed voor een renner en zeker niet voor een sprinter. In 1963 werd hij clubkampioen van De Spartaan, de roemruchte Haagse wielervereniging. Op een parkoers in Noordwijkerhout versloeg hij Wim Kettenis en verdiende daarmee dit mooie truitje.

Tot volgende week!”

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 2 september 2009 10:00

Joop van der Putten

Mooi truitje van de Spartaan, ik heb zo'n zelfde truitje maar met het jaartal 1974. Als jonge jongen woonde ik op de Hovylaan in Loosduinen, bij ons om de hoek in de Waldeckstraat woonde Joop vd Putten (we kenden elkaar toen niet). Joop leefde als wielrenner in de verkeerde tijd. Als bovenmodale wielrenner was het in Nederland niet mogelijk om de kost te verdienen. Wij hadden thuis een bakkerszaak en de vrouw van Joop klaagde weleens bij m'n moeder dat het wielrennen zo slecht betaald werd. In 1959 won Joop de Acht van Chaam. In 1960 kon hij daar een startgeld krijgen van f 25. Joop was daar terecht zeer gefrusteerd over. Overigens was Joop een aantal jaren de meest regelmatige renner in Nederlanse wedstrijden. Bij de Spartaan heb ik hem beginjaren 70 als ploegleider meegemaakt.

Geplaatst door Piet vd Meer, 01 oktober 2009 22:17:14

joop vd putten

Hij versloeg niet Wim dat is onze jongste broer maar Piet Kettenis een volle neef van Joop van der Putten. Vlak voor de meet zat Piet nog weg maar Joop slim natuurlijk riep keihard dat is mijn neef en daar ga ik niet achteraan toen heeft Cees van Leeuwen het gat dicht gereden.Resultaat Joop kampioen , Piet 4e en Cees van Leeuwen 5e van een kopgroep van 5.

Geplaatst door P. Kettenis, 08 november 2010 14:07:44

Joop van der Putten

De Kampioenstrui van Joop van der Putten in het jaar 1963 van de Spartaan had ik gaarne ook willen aantrekken, echter ik was om reden dat ik aan mijn capiciteiten twijfelde, lid geworden van de S.R.C. de Kampioen, alwaar Piet Bruin de scepter zwaaide, Ja die Piet Bruin is de vader van Internationaal Jurylid Martin Bruin, ik hoop dat hij nog in het leven is, echter weet dit niet!, vorig jaar nog wel, en in geval van ja, dan is hij ruim in de 90 jaren.Ik werd overigens wel Clubkampioen in hetzelfde jaar 1963, de Groen-Wittetrui bezit ik nog steeds, het daarop volgende jaar reed ik weer bij de Spartaan, met betere resultaten dan voorheen. Ik weet dat Joop en Ab zijn vader een Aardappelhandelaar was en woonde inde Groenesteijnstraat te den Haag, hun moeder was een zus van van de in den Haag bekende renners ( Mar ) Tinus en Jan Kettenis en die hadden ook weer zonen die hun sporen verdiende in de Wielersport. Ja in het wielrennen hebben vele renners door middel van huwelijken volgelingen voortgebracht, en dat vind je nu ook weer terug in de uitslagen. Verder is vermeldenswaard dat ik Ab v.d. Putten nadien heb leren kennen als een gelovig man, die met de bijbel in de hand nadien zijn protestante geloof uitdroeg. Ja hij woonde vele jaren indezelfde straat, alwaar ik nog steeds woon. Ab is jaren terug aan de vreselijke ziekte kanker overleden, hij was een aimabel mens, ben blij dat ik dat over hem kan schrijven. Joop leeft nog steeds, bezit in Madesteijn te den Haag een mooi tuinhuis, met slaapmogelijkheden alwaar hij zijn vrije tijd aan opoffert, vind het leuk om wat te vernemen over zijn sport, hij kan met trots op zijn ellenlange erelijst terugkijken, en hoop dat ik zowel Joop en AB wederom onder Uw aandacht te hebben gebracht, en deze reactie is wat laat, echter beter laat dan nooit! Ik groet U: Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 27 mei 2012 00:58:52

Spartaan

Nu ik dit weer lees, volgens mijn herinnering ben ik op 17 jarige leeftijd in 1964 kampioen van de Spartaan geweest. Versloeg Gerard van Noort in de spurt na eerst 50 kilometer met Ab van Egmond voorop gereden te hebben. Het werd gehouden op Ockenburg. Dat was de A klasse. A klasse bestond uit profs-amateurs en nieuwelingen die de B klasse
geen uitdaging meer vonden.

Geplaatst door Piet Kettenis, 08 november 2013 15:34:30

Piet Kettenis clubkampioen

Beste Piet,
Volgens mij was je in 1965 clubkampioen van de Spartaan.
Uit een jubileumboekje stonden de volgende clubkampioenen
1960 Wim de Jager, 1961 en 1962 Ab van Egmond, 1963 Joop van der Putten 1964 Frans van Veldhoven 1965 Piet Kettenis 1966 Gerard van Noort 1967 P. Otte 1968 Michas Bertou 1969 Ad van Overveld 1970 Dick van Kerpel 1971 Wim Knoors 1972 Ed Kroon 1973 Michas Bertou 1974 Piet van der Meer 1975 Marcel Rehorst 1976 Gerrit Pronk

Geplaatst door Piet van der Meer, 08 november 2013 19:01:54

van Noord

Ik dacht dat Gerard van Noord jarenlang lid was van Sparta? Tot ver in de veteranen categorie.

Geplaatst door marcoV, 09 november 2013 11:45:55

van Noord

Nee Marco V.(waar staat die V eigenlijk voor) Gerard van Noord was een echt Spartaanlid en is nooit lid van de RRC Sparta geweest....!

Geplaatst door Bert Visser, 09 november 2013 17:15:10

van Noord

Ik weet haast wel zeker dat Gerard ook lid geweest is van RRC Sparta hij is daar ook nog als trainer werkzaam geweest.

In de tijd dat de Vleesmeesters sponsor waren van de RRC.

Geplaatst door Chris Kipping, 09 november 2013 17:37:00

van Noord

Idd Chris, ik weet het ook zeker. En van exact die tijd. 1979-1981 Vleeschmeester De Kroes was toen twee jaar sponsor, en daarna Vleesmarkt. En Gerard deed nog een aardig deuntje mee in de zomeravondcompetities en lefhebbers/veteranen koersen. Waar ik destijds ook deel van uitmaakte. Maar zo onbetekenend, was al heel tevreden als we de koers in het peloton weer mooi hadden uitgedaan. Dus de V kan gewoon anoniem blijven... :-)

Geplaatst door marcoV, 09 november 2013 20:30:05

van Noord

Nou oké Chris en Marco, dan vergis ik mij. Was in de tijd dat ik lid van de Spartaan was.
Zal ie daar wel weg zijn gegaan omdat ik kwam...(geintje, maar dat begrepen jullie wel)...!

Geplaatst door Bert Visser, 10 november 2013 10:03:25

marcoV

Marco, jij reageert hier ook regelmatig. Heb je overigens ook een facebook account?

Geplaatst door Bert Visser, 10 november 2013 10:04:50

voorzitter

Ik herinner mij nu weer dat Gerard ook nog een tijd voorzitter van de sportcommisie is geweest.

Gerard kon ook heel hard fietsen dat weet ik nog wel en kon vreselijk afzien hij gaf nooit op.

Geplaatst door Chris Kipping, 10 november 2013 12:04:11

Gerard van Noord

In mijn schoonfamilie en met name André van Middelkoop konden ze het bloed van Gerard wel drinken. Kwam door een kampioenschap van Nederland op Zandvoort. Daar zat Gerard in de kopgroep met o.a. Dolman en van Middelkoop. Hij weigerde over te nemen, maar spurtte wel mee. Tja, dat was not done.

Geplaatst door Bert Visser, 10 november 2013 16:04:35

FB

Wat het hebben van een FB account te maken heeft met reageren hier ontgaat me een beetje. Of is dit in het kader van het ontrafelen van mijn achternaam? Die ik overigens ook hier wel eens openbaard heb. 1x is wel zat. Bovendien is het niet zo belangrijk WIE hier wat te melden heeft, maar meer nog WAT iemand te zeggen heeft.

Geplaatst door marcoV, 10 november 2013 20:28:53

FB

Sorry Marco,

Ik had duidelijker moeten zijn.
Wist niet dat je van die lange tenen had. Laat het verder maar zitten knul....

Geplaatst door Bert Visser, 11 november 2013 11:18:45

Joop va der Putten

Spijtig te horen dat Joop van der Putten is overleden. Joop was een bovenmodale wielrenner die in de verkeerde tijd leefde (in de verkeerde wielrentijd).Ik heb Joop een aantal jaren meegemaakt bij de Spartaan. Hij was een fijn mens.

Als je naar boven scrolt, staan er een aantal stukjes over Joop, gestart door Henk Theuns

Geplaatst door Piet van der Meer, 03 december 2015 00:15:44

De Spartaan wieler vereniging

Prachtige herinneringen heb ik uit die tijd de zondag in de plaspoelpolder je rondjes rijden en daarna in het cafétje napraten weet de naam niet meer . Ben enkele jaren club lid geweest om vervolgens naar Zeeuws Vlaanderen te verhuizen 1968 om in België te gaan koersen . Helaas was ik niet goed genoeg om de top te bereiken. Maar mijn aller eerste tweede hands race fiets kocht bij de voorzitter de Heer Ammelaan ( hoop dat ik het goed schrijf). Ik zag de naam Piet Kettenis deze was in die tijd voor mij een grote renner waar ik tegen op keek.. prachtig waar is de tijd woon nu in Bulgarije en geniet van mijn pensioen. Groetjes oud wieler vrienden. Arie Grinsven
Geplaatst door Arie Grinsven, 16 februari 2016 20:13:31

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web