Uit de beeldentuin van Jac …

“Komende maandag, 7 september, is het precies tien jaar geleden dat de Franse klimmer Thierry Claveyrolat overleed. Hij had eerder een verkeersongeluk veroorzaakt waarbij een man om het leven kwam en diens zoon zwaar gewond werd. De ‘Adelaar van Vizille’ kon niet ...

... leven met het idee schuld te hebben aan een dodelijk ongeval en pleegde zelfmoord in 1999, op de leeftijd van 40 jaar. Hij werd gevonden aan de haak in de  garage van zijn woning waar normaal zijn fiets hing. Aan de noordkant van Grenoble, op een klim bij het fort La Bastille, staat een sculptuur voor hem, dat aan het feit herinnert dat hij in 1990 winnaar werd van de bolletjestrui, het bergklassement in de Tour. Het monument is moeilijk te vinden. Ga in het gehucht La Tronche, dat ook de geboorteplaats is van Claveyrolat, op de D512 naar de Chartreuse bij de verkeerslichten bij het gemeentehuis twee keer linksaf en daar begint een zeer steile klim. Het is een smal weggetje met een slecht wegdek en een klein bordje dat ‘La Bastille’ aangeeft. In de laatste haarspeldbocht bij het restaurant staat vlak voor de top deze fraaie gedenksteen met een bolletjesmotief. Claveyrolat won in zijn carrière twee Tour-etappes (1990, Saint-Gervais en 1991, Morzine), etappes in de Dauphiné Libéré en de Midi Libre, het punten- en bergklassement van de Dauphiné en het bergklassement van de Midi Libre. Na zijn afscheid van de wielersport in 1994 opende hij een Bar-Brasserie die hij ‘l'Etappe’ noemde en die veel publiek trok. In het Franse tv-programma ‘Le Millionnaire’ liet hij het rad van fortuin op 1 miljoen francs, ca. 150.000 euro, stoppen. Dit en zijn sportieve successen bleken dus geen garantie voor een zorgeloos leven. Er is destijds gesuggereerd dat hij onder grote druk stond van een misdaadsyndicaat om geld te betalen voor de 'bescherming' van zijn bedrijf. In een Brits wielerblad, vrij kort na zijn dood, vertelde ex-ploeggenoot Paul Kimmage dat het niveau van de klandizie van het bedrijf ook achteruit holde en dat Claveyrolat nooit zijn draai heeft kunnen vinden in een leven zonder wielrennen.

Tot over veertien dagen!”

Jac Zwart

Door Fred van Slogteren, 5 september 2009 10:00

Ui de beeldentuin van Jac...

Wat een treurig verhaal en ik wist het helemaal niet. Als ik weer in Vizille kom met mijn fietsvrienden ga ik het beeld zeker zoeken!Wat een mooie rubriek is dit toch Jac.

Geplaatst door Jan v d Horst, 05 september 2009 12:30:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web