Wat verwachten ze bij Rabobank van de Giro 2006

Vandaag start in Seraing in de Belgische mijnstreek een loodzware editie van de Ronde van Italië. De renners en ploegleiding van de Nederlandse Rabobank-ploeg gaven afgelopen donderdag in Maastricht hun mening over deze Giro. En Jan Houterman was namens wielersport.slogblog.nl met blocnote en camera ter plaatse
Michael Rasmussen (foto) weet het zeker, Ivan Basso is een van de grootste kanshebbers om over drie weken te zegevieren in Milaan. Zelf is hij klaar voor de koers, de vorm lijkt prima maar het is voor hem bovenal een voorbereiding op de Tour de France. Hoewel hij toch wel even heeft moeten nadenken toen de Rabo-leiding hem vroeg heeft hij toch ja gezegd omdat hij op dezelfde voorwaarden mag beginnen. Het eindklassement heeft niet de prioriteit. Bovendien woont hij in Italië, koerst hij en traint hij er graag. Rasmussen verwacht dat de Colombiaan Maurizio Ardila, als kopman van Rabobank, misschien hoge ogen kan gooien.

Eerste ploegleider Frans Maassen verwacht geen spectaculaire prestaties van zijn renners. Een graantje meepikken in de vorm van een etappezege zou al heel mooi zijn. Ardila (foto) in het hooggebergte, Kolobnev en sprinter Graeme Browne zouden daarvoor kunnen zorgen. En met de jonge vrijbuiters Theo Eltink en Marc de Maar weet je het maar nooit.
Ook de tweede ploegleider Joop Zoetemelk heeft er veel zin in. Op Marc Wauters na heeft Rabo een jonge ploeg die heel veel kan leren in de Giro. Hij kan zich prima vinden in de door de leiding (lees Breukink en De Rooy) samengestelde ploeg.
Zelf reed Zoetemelk nooit de Ronde van Italie. Of hij daar spijt van heeft: “Pfff….” Hij reed altijd in ploegen zonder sponsorbelangen in Italie. Mercier verkocht er geen fietsen en Miko geen ijs. Frankrijk en Spanje waren veel belangrijker voor zijn ploegen. En natuurlijk had hij best een kans gehad om te winnen in de tijd dat klassiekerrenners als Moser en Saronni de Giro wonnen.
En dan is er de nestor van de ploeg, 37 jaar oud en debutant in de Giro. Marc Wauters (foto) is nog altijd gretig en heeft er zin in. De wegkapitein ziet het als een uitdaging de jonge honden te begeleiden. Een toekomstige deelname aan de Tour de France is uitgesloten voor de Belg. Voor nu is het prachtig een paar dagen in de Giro door Belgie te rijden. En je weet maar nooit want een paar jaar geleden in 2001 reed hij in de gele trui door het Belgische land en door zijn eigen woonplaats.

Door Fred van Slogteren, 6 mei 2006 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web