Het was me het weekje wel!

Het was de week van de Eneco Tour, de ronde die bekend staat om het secondenspel. De vele vlakke ritten kunnen niet het verschil maken en daarom is het ieder jaar weer een gevecht om bonificaties. Dit jaar dacht ik dat het anders zou worden, met een etappe in de Waalse Ardennen, maar ook die (koninginnenrit) eindigde gisteren in een massasprint. Weliswaar is Mark Cavendish niet in de Eneco Tour aanwezig, maar Tyler Farrar is een goede vervanger. Hij won tot en met gisteren al drie ritten en als hij de etappe van vandaag op het parcours van de Amstel Gold Race goed doorkomt, dan maakt hij een goede kans de ronde te winnen. Voor het afsluitende tijdritje bij Amersfoort hoeft hij niet bang te zijn, want ook dat ...

... werk beheerst deze Amerikaan. Hoewel ik dus liever wat meer vuurwerk had gezien en minder massasprints heb ik op voorhand vrede met Farrar als winnaar. Hij is een van de weinige yanken die de moeite heeft genomen Vlaams te leren en de wijze waarop hij zich van die taal bedient is hartverwarmend leuk. Van mij mag-ie dus winnen. Dat neemt echter niet weg dat het internationale wielrennen zo langzamerhand in de greep van de sprinters komt. De wielersport nivelleert, want de betere sprinters kunnen in het middengebergte gewoon mee en de echte klimmers komen pas uit hun hok in de laatste oplopende kilometers. Een gerenommeerde klassieker als Milaan-San Remo is door dit verschijnsel al van zijn prachtige ontknoping op de Poggio beroofd en de bergritten in de Tour waren dit jaar een lachertje. Contador won de Tour met slechts twee korte explosies en een subliem gereden tijdrit. Dat was kortstondig genieten voor de minnaar van het cyclisme, maar het is toch alsof de operaliefhebber van de La Bohème van Puccini alleen de aria Mi chiamo Mimi te horen krijgt om daarna te worden weggestuurd. Zou dit het gevolg zijn van de intensieve dopingjacht van de laatste jaren? Is een peloton zonder epo of cera zo genivelleerd dat ze straks met z’n allen schouder aan schouder etappes met vijf cols afleggen om dan bergop een sprintje te trekken? Ik hoop het niet, maar het lijkt er wel op. Het lijkt nu zaak om zo’n sterke ploeg te hebben dat je de koers kunt dicteren, zoals Astana dit jaar deed en daarvoor de ploegen van Armstrong. Dat zal zich volgend jaar doorzetten, nu Contador bij Astana, met Vinokourov, moet blijven, Armstrong met Radio Shack een armada aan het bouwen is en Sky Radio ook met een superploeg schijnt te komen. De dopingjacht dient een heilig doel, maar zijn we niet bezig het kind met het badwater weg te gooien? (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 23 augustus 2009 10:00

Tsja, Eneco Tour: hoe slaapverwekkend kan wielrennen zijn?

Ik hoop nog steeds dat Contador weggaat bij Astana. Nu Vino daar weer gaat rijden, neem ik die ploeg niet meer serieus. ASO zal volgend jaar sowieso wel afdingen dat ze zonder Vino naar de Tour komen.

Geplaatst door Paul Verstappen, 23 augustus 2009 12:09:29

Paul en eneco en het weekje

Bij iedere sportwedstrijd weet je nooit hoe of het verloop zal zijn.Een slaapverwekkend begin kan zomaar leiden tot een spannende apotheose waarbij de vlam in de pan slaat. Niet te vroeg oordelen dus, beste Paul!Dinsdagavond weten pas echt hoe de editie 2009 van de Enecotoer was...
Om zondaars als Vinokourov niet en andere (Virenque,Thevenet e.a) wel nog te aanvaarden is nogal hypocriet zoals trouwens de hele strijd tegen de doping is. Maar het wielerennen zal er mee moeten omgaan die net als in de gewone maatschappij iemand die zijn straf heeft uitgezeten weer "mag meedoen".

Geplaatst door Hans Prakke, 23 augustus 2009 13:32:50

die moet dat zijn

Excuus voor taalfoutje!

Geplaatst door Hans Prakke, 23 augustus 2009 13:34:25

Spetterend!

Ik moet mijn woorden enigszins terugnemen, want gisteren was het een spannende, spetterende etappe hoewel het toch weer een secondenspel werd. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 24 augustus 2009 09:28:14

Gisteren was gelukkig wel een leuke rit.

Hadden de Pro Tour-ploegen niet afgesproken om geen dopingzondaars meer aan te nemen? Dat was een mooi begin geweest. Pettacchi naar Lampre, Basso bij Liquigas: we zijn weer terug bij af.

Geplaatst door Paul Verstappen, 24 augustus 2009 10:39:50

Dopingzondaars ?

Beste Paul,
Voor mij zijn dopingzondaars renners die aangetoond prestatiebevorderende middelen hebben genomen, geen renners die hebben toegegeven dat ze bloed in bewaring hebben gegeven. Laat ik in het midden of ze het hebben gebruikt, daarvoor zijn tests ontwikkeld.
Verder is in mijn ogen sanbutamol ook niet prestatiebevorderend, een hooikoortspatient weet precies wat ik bedoel. En een puffertje is erg moeilijk doceren, dus is de kans op een grotere dosis dan toegestaan altijd aanwezig.
Prutsers zoals Rico, Kohl, Di Luca zijn voor mij zondaars, maar daarvan is het dan ook aangetoond dat ze prestatiebevorderende middelen hebben gebruikt.
Misschien naief van mij, maar ik ben van mening dat na een straf een renner ook een tweede kans dient te krijgen zoals Robert Millar heeft gehad.

Geplaatst door J. de Beer, 24 augustus 2009 14:14:58

Meen je dat wat Basso betreft nu echt?

Sanbutamol staat toch op de lijst? Nou dan. Er zijn wel erg veel hooikoortspatiënten in het peloton, al kan er over het fenomeen 'inspanningsastma' nog wel een boom worden opgezet. Maar dat is weer een heel andere discussie.

Bij David Millar zie je wel perfect het verschil tussen clean en dope. Vroeger wereldtop, nu een luxe knecht met zo nu en dan een uitschieter.

Geplaatst door Paul Verstappen, 24 augustus 2009 17:14:14

Wat Basso betreft : hij is nooit positief getest. Daar gaat het mij om. Net zoals Rasmussen. En het al dan niet gebruikt hebben laat ik in het midden.
Alleen vind ik dat na een straf een tweede kans gegeven moet worden. Een derde kans daarentegen vind ik onzin.
Sanbutamol staat inderdaad op de lijst, maar er is een bepaalde hoeveelheid toegestaan. Om niet over deze dosis heen te gaan is een puffertje zoals vaak gebruikt wordt erg moeilijk te doseren. Je kunt er zomaar overheen gaan. Of een extra pufje als je het echt benauwd hebt. Probeer anders maar eens door een rietje te ademen......
Er zijn overigens veel meer mensen met luchtwegproblemen dan eenieder denkt. En dat geeft bij sporten extra hinder.
De dopinglijst eens goed opschonen zou ook niet zo heel erg verkeerd zijn, maar dat is weer een heel andere discussie.

Geplaatst door J. de Beer, 25 augustus 2009 11:42:57

Eens met J.de Boer!!

Zelden op deze prachtsite een stukje gelezen en een mening zien verkondigd als die van J.de Boer over dopingzondaars.
Helemaal mee eens!!
Ik zou het niet helderderder en preciezer hebben kunnen opschrijven!

Geplaatst door Hans Prakke, 27 augustus 2009 02:03:02

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web