De Burgerlijke Stand van 10 augustus.

Cees ZOONTJES (1944, Nederland)

Cees wordt vandaag 65 jaar en is dus AOW’er. Een mooie leeftijd om terug te kijken op zijn loopbaan in de wielersport. In 1961 begon hij met koersen bij de nieuwelingen. Hij behaalde dat eerste seizoen gelijk vier overwinningen. De Tilburgenaar reed daarna zes seizoenen bij de amateurs en daarin mocht hij tien keer de bloemen en de kus van de rondemiss in ontvangst nemen. Dat lijkt niet veel in zes jaar, maar bij die tien victories zaten wel Olympia’s Tour in 1967, de Ronde van Midden-Zeeland in 1966 en de Ronde van Brabant in 1967. Er zijn renners met minder krediet beroepsrenner geworden. Cees kreeg in 1968 een contract bij Caballero. Hij won twee koersen dat eerste jaar en behaalde voorts een heleboel ereplaatsen. Hoewel hij hoofdzakelijk in Nederland en België koerste waren zijn optredens in grote buitenlandse wedstrijden veelbelovend. Wat te denken van zijn 12e plaats in Parijs-Roubaix, de 14e in de Omloop Het Volk en de 17e in Parijs-Tours. Daar hoef je je als neo-prof niet voor te schamen. Er stonden echter geen grote ploegen in de rij om hem in te lijven en dus ging Cees verder bij de sigarettenfabriek, waar zoveel ...

...  Nederlandse beroepsrenners een leuke tijd hebben gehad. In 1969 en 1970 ging het iets minder dan in zijn debuutjaar, maar hij reed wel de Tour de France. Het was zwaar, maar hij arriveerde wel in Parijs op een 86ste plaats. Na dat seizoen hield Caballero het voor gezien in de wielersport en Cees reed als individueel nog enkele jaren door. Gewoon voor zijn plezier in de trui van een kleine privé sponsor. In de criteriums kon hij geen potten meer breken, maar in het veldrijden des te meer. Hij werd in 1972 in Sittard kampioen van Nederland in deze discipline door Cock van der Hulst en Gerrit Scheffer te verslaan. Een jaar later prolongeerde hij zijn titel in Hilvarenbeek en nu hadden Jan van Katwijk en Jos van der Vleuten het nakijken. In 1974 werd hij nog tweede achter Hennie Kuiper en daarna is hij langzaam uit beeld verdwenen. Wat hij daarna is gaan doen, weet ik niet, maar wel dat hij jaren later enige tijd bondscoach van de veldrijders is geweest. Cees Zoontjes was een goede renner, die in een andere tijd waarschijnlijk veel meer bereikt zou hebben. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 10 augustus geborenen zijn:

AUGUSTYN, John-Lee (1986, Zuid-Afrika)
BÖLTS, Udo (1966, Duitsland)
GARCIA, Jonathan (1981, Verenigde Staten)
GOBBI, Michele (1977, Italië)
LAMBOLEY, Jean-Jacques (1920, overleden 20.07.1999, Frankrijk)
LAURENT, Michel (1953, Frankrijk)
LOMMERS, Niels (1990, Nederland)
MAES, Romain (1913, overleden 22.02.1983, België)
PATTERSON, Sidney (1927, overleden 28.11.1999, Australië)
SOUKHOROUTCHENKOV, Sergei (1956, Rusland)
TEIRLINCK, Willy (1948, België)
WELLENS, Bart (1978, België)
WESSELING, Gerard (1939, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 9 augustus 2009 22:00

Cees Zoontjens

Beste Fred, omdat ook ik altijd heb getwijfeld aan de juiste spellingwijze van zijn naam, heb ik er wijlen Cees ooit naar gevraagd. Kreeg toen te horen dat het Zoontjens (dus 2x n) moest zijn. Waarvan akte.

De ene scribent schreef en schrijft trouwens ook Johan van de Velde, de ander Van der Velde. Zijn eigen reactie? "Het is eigenlijk Van de Velde zonder r, maar het maakt me niet uit wat je schrijft."

Grijze Gruit

Geplaatst door Han de Gruiter, 10 augustus 2015 11:38:14

Zoontjens

Beste Han, In tegenstelling tot Johan, maakte Cees Zoontjens zich bij leven wel druk om de juiste spellingswijze van zijn naam. Zo heeft zijn weduwe mij verzekerd. A la Van de(r) Velde maakte ook Herman Vanspringel er geen punt van dat zijn naam bijna altijd als Herman Van Springel wordt geschreven, of nog erger als Herman van Springel met 'van' geheel in onderkast.
Wat Johan betreft weet ik bijna zeker dat ik hem naar de juiste spelling van zijn naam heb gevraagd toen ik hem voor mijn boek interviewde. Het was volgens 'van der' dus we hebben er een raadsel bij. Gr. Fred

Geplaatst door Fred, 10 augustus 2015 15:08:04

van de, van der, van den

Ik denk dat de meest gemaakte fout bij "van de, van der of van den" gemaakt is bij Martin van den Borgh. Vijftig jaar lang wist ik niet beter dan dat. Totdat Fred van Slogteren me erop wees dat het Martin van der Borgh moest zijn.

Geplaatst door Piet van de Meer, 11 augustus 2015 17:45:28

Ach ja, het zijn je reinste details. Als het beessie maar een naampie heeft, zullen de meeste mensen denken. Toch is het bizar dat sommigen, zoals de heer v.d. Velde uit Brabant, zo onverschillig over hun eigen naam kunnen doen. Misschien weten ze zelf ook niet hoe je die moet spellen. Anders vertel je de een toch niet dat het zus moet zijn en de ander dat het zo is. Ik krijg zoetjesaan het idee dat die Van de(r) Velde maar een end weg lult.

Zo staat me nog helder voor de geest dat hij ooit daags voor L-B-L op TV zat te gniffelen wegens het barre weer dat de renners te wachten stond in de Ardennen. Zijn weertje! Sta ik 's zondags aan de voet van de Redoute, zie ik diezelfde man doodgemoedereerd in de remmen knijpen en in een vette BMW stappen. Die stond daar kennelijk op afspraak te wachten. Hoezo mijn weertje? Plots ziek geworden? Hoe had hij dan die voiture kunnen bestellen? Oortjes waren de renners nog vreemd. Enfin, ik zal er wel te dom voor zijn.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 12 augustus 2015 23:03:14

Grapje?

Anderhalve dag nu heb ik gewacht of er een reactie zou komen op de opmerking van Piet van de(r) Meer, maar niemand heeft tot nu toe hier op gereageerd . Was dit een grapje of zijn er meer Pieten van de(r) Meers die zo af en toe een bijdrage op dit blog droppen?

Geplaatst door Albert van de Donk, 13 augustus 2015 05:07:53

Waar woont Jesper nou?

In de voorbeschouwing op de profronde van Wateringen stond te lezen dat er met Jesper Asselman een plaatselijke renner op de startlijst zou staan. De doorgaans goed geïnformeerde Renaat Schotte meldde van de week op Sporza dat het ging om een inwoner van Arnhem, die in Delft geboren zou zijn. In de herhaling van de tijdrit wist de Duitstalige commentator op Eurosport te melden dat de uittredende lijstaanvoerder uit "einem kleinen Ort in der Nähe von Den Haag, namens Wateringen" zou komen. Waar oh waar woont die gabber?

Vroeger (ja, daar gaan we weer) werd de woonplaats van een coureur standaard toegevoegd aan zijn naam in de uitslagen. Tegenwoordig zoek je vergeefs naar de woonplaats maar staat wel de naam van de sponsor pontificaal vermeld.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 13 augustus 2015 22:47:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web