Het was me het weekje wel!

Wederom een rustig weekje in afwachting van grotere gebeurtenissen dan de Ronde van Polen. Die bracht voor Nederland in ieder geval het positieve nieuws dat we Pieter Weening (foto) weer eens een keer in de frontlinie zagen. De Fries is na zijn opmerkelijke Tourdebuut in 2005 ver weggezakt van de schijnwerpers. Hij is er wel, maar je ziet hem niet. Een jaar na zijn door Bert Wagendorp voorspelde Touroverwinning reed hij een goede Ronde van Polen, maar kon niet voorkomen dat de Noor Boasson Hagen het nog beter deed. Samen met Thor Hushovd zorgt dit Scandinavische talent ervoor dat Noorwegen ons land is gepasseerd in het landenklassement van de UCI, waardoor bondscoach Leo van Vliet het trieste lot te wachten staat met slechts zes renners in Mendrisio aan de start te staan voor het WK. Een jaar geleden gaven we nog hoog op over het vele talent dat Nederland rijk leek te zijn en nu staan we als een soort C-landje aan de start van de belangrijkste eendagswedstrijd van het jaar. En dat terwijl in de komende twaalf maanden alle drie de grote ronden in ons land van start gaan. Dat hebben de renners bepaald niet afgedwongen, zoals in 1954 toen de Tourstart in Amsterdam een beloning was voor het attractieve rijden van de Nederlanders in de Tour van 1953. We kunnen met z’n allen natuurlijk gaan filosoferen hoe het ...

... zo ver heeft kunnen komen, maar ik denk dat dat niet nodig is. Er zou helemaal geen Nederlandse wielersport meer zijn als Rabobank in 1996 niet de geweldige beslissing had genomen om in de wielersport te stappen, miljoenen in een grote profploeg te steken en en passant de hele Nederlandse wielersport van de ondergang te redden. De dagen van Zoetemelk, Kuiper, Raas en Knetemann zouden terugkeren. We geloofden erin, maar dertien jaar later heeft Rabobank een palmares die gezien mag worden, maar het Nederlandse aandeel daarin is zeer bescheiden. Het zijn Menchov en Freire die voor de belangrijkste successen hebben gezorgd en het Nederlandse aandeel komt hoofdzakelijk van Michael Boogerd en Erik Dekker, jongens die al beroepsrenner waren toen de bank met Jan Raas in zee ging. Twee opmerkelijke talenten zijn wel opgemerkt bij de bank, maar ze pasten niet in de mentaliteit van de ploeg en verdwenen naar elders. Léon van Bon is nog altijd de laatste Nederlander die op het erepodium van het WK (1997) heeft gestaan en Max van Heeswijk kreeg bij de ploegen van Armstrong en Bettini niet altijd de kansen die hij qua talent verdiende. Een ander talent is Thomas Dekker. Wat is er fout gegaan? Waarom stond de bank het toe dat hij zich in verdacht Italiaans gezelschap begaf? En nu hebben we Robert Gesink en Lars Boom. Twee toppers in spé, maar of het er uitkomt moeten we afwachten. De suggestie van Leo van Vliet om met een geheel Nederlandse formatie naar de Vuelta te gaan wordt niet opgevolgd door de bank. Dat leidt ik althans af aan het persbericht waarin melding wordt gemaakt van de val van Garate. De toevoeging dat hij op tijd klaar zal zijn voor de ronde van zijn land, zegt genoeg. Ik had wel eens willen zien of een geheel Nederlandse ploeg zou worden weggefietst. Dat zou triest zijn, maar dan weten we in ieder geval waar we staan. Een zestigste plaats voor de beste Nederlander in de Tour is te erg voor woorden. Twee Noren, uit een land waar geen enkele belangstelling voor de wielrennerij bestaat, knikkeren het hele Nederlandse proflegioen omgeven door miljoenen bondscoaches uit de toptien. Ik denk dat ik volgende week maar eens naar waterpolo ga kijken. In het sportfondsenbad. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 9 augustus 2009 10:00

Gesink

Als Robert Gesink een dijk van een Vuelta gaat rijden dan is het in 1x weer hosanna voor het Nederlandse wielrennen, maar ben het inderdaad wel eens dat het momenteel wel erg droevig is gesteld met het Nederlandse proflegioen. We hebben helaas geen winnaarstypes. Toch heb ik hoop dat het er binnen nu en een paar jaar toch een keer uit moet komen in een grote ronde of klassieker met renners als Langeveld, Terpstra, Hoogerland,Gesink, Maaskant, Boom, een herstelde Mollema, Theo Bos en Kroon zou dat toch moeten gaan lukken. Misschien zelfs al wel op het WK en dan zou zes man nog wel eens een voordeel kunnen zijn, hoef je in ieder geval niet het gewicht van de koers te dragen. Met Leo van Vliet als bondscoach kan het best nog wel eens een verrassing worden daar in Mendrisio.

Geplaatst door Arjan, 09 augustus 2009 18:27:41

Misschien wil een Let of Iranees nog wel wat bijbeunen. Probleem opgelost.

Geplaatst door Paul Verstappen, 10 augustus 2009 16:39:57

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web