De Burgerlijke Stand van 5 mei

Maurice Peeters (1882, overleden 06.12.1957)

Stel: je bent 34 jaar en je besluit wielrenner te worden. Vier jaar later ben je zowel wereldkampioen als Olympisch kampioen. Dat zou nu onmogelijk zijn, maar negentig jaar geleden heeft iemand dat gepresteerd. Hij heette Maurice Peeters, geboren in Antwerpen, maar grootgebracht in Den Haag. Van beroep sprinter, zo eentje van lange halen, gauw thuis. Niks geen surplace of tactische hoogstandjes, maar rammen met die handel. Hij was een bravoureachtig mannetje die met het dialect van Haagse Harry de wereld veroverde. Alleen toegerust met dat Haagse taaltje maakte hij zich overal verstaanbaar en als dat niet lukte liet hij zijn gouden plak zien, die hij aan zijn horlogeketting droeg. In 1924 bracht hij het in Parijs wederom tot een Olympische finale. Ditmaal op de tandem met Jonkheer Gerard Dagobert Bosch van Drakestein achter zich. Samen tachtig jaar, maar ze leken te gaan winnen. Door een vreemde stuurmanoeuvre van Peeters ging het feest echter niet door en ze werden derde en laatste. De hevig teleurgestelde jonkheer vond na de huldiging een lege cognacfles in de kleedkamer. Van Peeters was geen spoor meer te bekennen.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Adrianus Braspennincx (1903, overleden 07.01.1977)

Nog zo’n legendarisch figuur uit de grijze oudheid van het cyclisme. Adrianus Braspennincx, ook wel d’n Ouwe Bras genoemd, ter onderscheiding van zijn elf jaar jongere neef John Braspennincx, koning der kermiskoersen en van het toenmalige smokkelgilde. Janus was in 1930 kampioen van Nederland op de weg en twee jaar later zevende in het wereldkampioenschap in Rome. Hij was ook jarenlang actief in de zesdaagsen, met diverse partners. Hij won er één. In 1932 in Brussel samen met Jan Pijnenburg. Zijn zoon Piet was in de jaren zestig ook profwielrenner.

Kees Jeurissen (1976)

Deze Nijmegenaar is voor zover ik weet niet meer actief, want zijn laatste uitslag vind ik in 2004. Dat was een overwinning in de derde etappe van de Tour de Namur. In datzelfde jaar won hij een rit in de Triptique Ardennais en in 2001 zegevierde hij in de Ronde van Limburg. Kees was dus goed in de heuveltjes. Wie weet iets meer van deze renner?

Door Fred van Slogteren, 4 mei 2006 22:00

Cees Jeurissen

Cees mag dan miscchien geboren zijn in Nijmegen, toch is het een Deurnenaar en wel te linken aan Dames- en Heren Kapsalon Jeurissen. Misschien staat hij daar inmiddels wel voor de spiegel.
Cees is de partner van (v.m.?) renster Anouschka van der Zee

Geplaatst door theo, 05 mei 2006 10:23:46

Cees Jeurissen

van website Ubbink-Syntec (februari 2006):

"Het gaat goed met Paul van Schalen. De herniaoperatie was succesvol en zonder complicaties. Op dit moment krijgt Paul al dagelijk fysiotherapie van ex-coureur Cees Jeurissen...."

Geplaatst door Philip, 14 mei 2006 12:26:38

Bella Hage

de bekende Nederlandse wielrenster, en zus van, Bella Hage is geboren op 5 mei

Geplaatst door Sam, 22 november 2010 09:21:45

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web