Van de boekenplank van Wim …

IL “GIRO DELLA ROMAGNA” NEL 2000

door Roberto Zanzi en Decio Testi

“Een Italiaans boek uit 1999 over een van die echte Italiaanse semi-klassiekers die in eigen land als een klassieker wordt gezien. Het is een 1.1. wedstrijd en de reden waarom hij internationaal lager wordt ingeschat dan in Italië zelf is het feit dat het deelnemersveld altijd overwegend Italiaans is. Toch voldoet de koers wel aan de klassieke normen. Niet alleen bestaat hij al sinds ...

... 1911 en is hij met onderbrekingen voor de twee wereldoorlogen permanent tot en met 2008 verreden. Hij staat dit jaar gepland op 6 september. De andere reden waarom dit eigenlijk een klassieker zou moeten zijn is de erelijst. Daarop staan namen als Girardengo, Binda, Guerra, Coppi, Magni, Baldini, Gimondi, Saronni, Argentin en Rebellin. Daar kun je mee thuiskomen, maar het is natuurlijk wel een feit dat slechts vijf keer een niet-Italiaan heeft gewonnen. Dat waren de Zwitsers Beat Zberg en Pascal Richard, de Belg Fons De Wolf, de Pool Lech Piasecki en de Rus Dimitri Konychev.
Dit boek geeft een overzicht van alle edities van de ronde. Tot en met 1974 gebeurt dat redelijk summier zonder dat je het gevoel krijgt dat het te weinig informatie geeft. Daarna is het veel uitgebreider en wordt het fotowerk ook veel duidelijker en mooier. Ik heb bijvoorbeeld lang zitten kijken naar een prachtige afbeelding van Francesco Moser die na een valpartij zijn weg vervolgt, terwijl de flarden van trui en broek aan zijn overal bebloede lijf hangen. Van ieder jaar worden de eerste tien aankomenden vermeld en verder kleeft ook aan dit boek het bezwaar dat het al in 2000 verouderd was. Als laatste winnaar wordt Roberto Conti vermeld en dat is nu Enrico Gasparotto. Maar een kniesoor die daar op let, want het is een mooi en rijk geïllustreerd boek.

Tot volgende week!”

Wim van Eyle

Door Fred van Slogteren, 30 juli 2009 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web