Prachtige documentaire

De Tour van 1989 is de geschiedenis ingegaan als de meest spannende ooit. Dit vanwege het feit dat hij pas in de laatste meters werd beslist en het verschil in tijd tussen winnaar Greg LeMond en nummer twee Laurent Fignon niet meer dan acht seconden bedroeg. Er wordt nog vaak over geschreven, maar het verhaal van François Lambert, eigenaar/directeur van een nietig autoverhuurbedrijfje uit Brugge en als zodanig sponsor van de ADR-ploeg, is vrijwel vergeten. Gisteravond haalde de Belgische zender Canvas het uit de mottenballen en ik heb gefascineerd naar die documentaire zitten kijken. Het is het verhaal van Greg LeMond, de door de wielerwereld uitgekotste Amerikaan die er maar niet in slaagde om na een ...

... bizar jachtongeluk op zijn oude niveau terug te keren. Omdat niemand meer in hem geloofde en hij geen sponsor meer kon vinden viel hij in handen van Lambert, fantast en handelaar in luchtkastelen die met geleend geld bijna twee jaar een wielerploeg overeind wist te houden. Het eerste jaar lukte het hem vanwege de onverwachte successen in de voorjaarsklassiekers en de groene trui in de Tour de France, maar in het tweede jaar toen LeMond erbij kwam, ging het helemaal mis. Het is het trieste verhaal van renners die geen salaris kregen, de belastingdienst die jacht op Lambert maakte, ongedekte cheques en processen. Dat speelde zich allemaal af tijdens de Tour de France van 1989, maar het had vreemd genoeg geen enkele invloed op LeMond, ploegleider De Cauwer en de rest van de ploeg. LeMond won de Tour en begon een proces tegen Lambert. De Amerikaan heeft nog een deel van zijn salaris gekregen, maar de overige renners konden er naar fluiten. Wel kregen ze de overwinningspremie van de Tourzege. In dit soort zaken zijn er altijd slachtoffers en een van de grootste was sportdirecteur José De Cauwer, die volkomen te goeder trouw uit eigen zak heel veel heeft voorgeschoten. Het kwam neer, vertelt hij in die documentaire, op ongeveer vijf miljoen Belgische franken en dat is -als ik goed reken- meer dan 100.000 euro. Het is met José wel goedgekomen, maar het zal je als beginnend ploegleider maar gebeuren: een jaar geen salaris en dan zo´n strop. Het was een geweldige documentaire die ik alle slogbloggers van harte aanbeveel, maar ik weet niet of Canvas ook een service heeft als Uitzending gemist. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 28 juli 2009 12:00

Verplichte kost voor iedere sportliefhebber. Ik kwam er helaas net iets te laat langs bij het zappen. Vooral de quotes van Fignon zijn nu al legendarisch. Na de uitzending kwam er wel een internetlink in beeld, netgemist ofzoiets, geloof ik. En anders zal het t.z.t. wel op You Tube komen.

De sportdocu's op maandagavond zijn sowieso een aanrader en de wielersport komt regelmatig voorbij.

Geplaatst door Paul Verstappen, 28 juli 2009 12:32:40

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web