Denis Menchov

Ik wil het in dit stukje eens opnemen voor Denis Menchov. Na zijn mislukte Tour wordt hij voor radio en tv en in de kranten afgeschilderd als een loser. Een zielige tuimelaar, een nobody, een veel te veel geld verdienende Rus die zo spoedig mogelijk bij het oud vuil dient te worden gezet. In alle kranten wordt vanmorgen Heleen Crielaard, hoofd sponsoring van Rabobank, geciteerd die zich in Parijs liet ontvallen dat de totaalprestatie van de ploeg niet best was, ondanks de fraaie zege van Garate op de Mont Ventoux. Het is jammer dat Menchov in deze Tour niet heeft gebracht wat men had gehoopt, maar om hem nu al af te schrijven lijkt me hoogst voorbarig. Nog maar acht weken geleden trok hij als glorieus winnaar van de Giro Rome binnen. De op een na belangrijkste wedstrijd van het jaar. De man heeft al ...

... drie grote ronden op zijn palmares staan en dat is een van de redenen dat Rabobank tot een van de grote ploegen van het internationale wielerpeloton wordt gerekend. Haal Menchov en Freire weg en wat houdt de bank dan over? Een aantal subtoppers en een talent in de dop, meer niet. Na de Giro is er wellicht iets misgegaan met Menchov. Wat heeft de Rus tussen Giro en Tour gedaan? Hij zat niet in de Dauphiné, hij reed ook niet in de Ronde van Zwitserland. Iedere toprenner rijdt een van die twee koersen om in het ritme te komen voor de Tour. Waarom heeft hij deze standaard procedure overgeslagen en als hij dat zelf wilde waarom heeft de ploegleiding dat dan toegestaan? Was een van de conclusies van het rapport Rasmussen niet dat renners veel strakker begeleid moeten worden en dat er een veel intensiever contact moet zijn tussen renner en ploegleider? Het beeld van Menchov aan het diner na zijn zege in de Giro zal ik niet gauw vergeten. Daar zat geen vrolijke man te SMS’en, maar iemand die bezorgd was. Kreeg hij daar de laatste berichten over de Wenen-affaire binnen? Hij is nooit positief bevonden, maar die zaak zingt nu al maanden rond en dat is voor een mentaal kwetsbare jongen als Menchov een slechte zaak. Hij wordt er ongetwijfeld dagelijks mee geconfronteerd. Niet zozeer in Nederland waar we nog een redelijk nette pers hebben, als wel in landen als Spanje, Italië en Frankrijk. Dat moet aan hem knagen en dan vind ik het normaal dat je je concentratie verliest. Die zaak moet zo spoedig mogelijk uit de wereld en als dat de naam van Menchov zuivert, dan moet Rabobank zich ernstig beraden hoe ze met deze kampioen verder gaan. Als Harold Knebel daar geen antwoord op vindt dan lijkt Menchov me voor Rabobank verloren. Astana bijvoorbeeld zal hem graag willen hebben. Misschien is de Rus net iets te licht voor een Touroverwinning, maar zeges in de Giro en de Vuelta zijn in alle andere grote ploegen uiterst welkom. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 27 juli 2009 12:00

Uw reactie: Menchov

Complimenten met uw verhaal over deze renner als mens.
Helaas vinden veel z.g. wielervrienden, te snel de zeis om het koppie er af te halen.
Laat die beterweters het zelf maar eens proberen.

Geplaatst door Cees Schouten, 27 juli 2009 15:18:07

Mentsjov

Wat een juiste conclusie,Fred,die je aan de lezer toevertrouwd!
Ik kan mij ,en met mij vele anderen,nog goed herinneren,dat Dennis Mentsjov,na een zeer sterk gereden Giro,in die laatste tijdrit tegen het asfalt sloeg en er een kreet van schrik door vele wielerliefhebbers ging!Gelukkig was hij weer snel op de fiets,met het gekende resultaat.Om nu deze Giro winnaar en Vuelta winnaar,na deze mislukte Tour af te schrijven,gaat te ver!
Het is inderdaad duidelijk dat het hele Oostenrijk verhaal snel duidelijkheid schept,zodat zij die onschuldig zijn,weer vrij van zorgen verder kunnen.

Geplaatst door Harry Hermkens, 27 juli 2009 18:41:45

Menchov

Met dit verhaal wordt maar eens temeer bevestigd dat er schijnbaar maar één wedstrijd in de wielersport bestaat, naelijk de Tour de France.
Je kunt een perfect seizoen rijden, maar als je de Tour om de een of andere reden mist is je seizoen toch mislukt.
En zeg nu eerlijk, de Giro van dit jaar was toch véle malen interessanter dan de Tour ??
Hopelijk komt er een tijd dat de Tour tenonder gaat aan zijn eigen gecreeerde populariteit.
Want zo nu en dan zit ik met bijeengeknepen billen naar de beelden te kijken en hoop dat er geen ongelukken gebeuren. Om het nog maar niet over schietincidenten te hebben..........

Geplaatst door J. de Beer, 28 juli 2009 11:01:14

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web