Zondag 26 juli 2009, 21e etappe Montereau-Fault-Yonne – Parijs 164 km.

Het zit erop en dan is het ieder jaar weer de vraag: was het een mooie Tour? De hele drie weken gerekend, vind ik van wel. De eerste twee waren sportief niet best. Het is geen goed idee om de ronde in het zuiden te laten beginnen, dat is al meerdere keren bewezen in het verleden. Nu zaten we al na enkele dagen in de Pyreneeën en daar waren de favorieten nog niet echt aan een confrontatie toe. Dat lag natuurlijk ook aan het parcours. Het klassement was min of meer gemaakt, alleen de volgorde moest nog bepaald worden. De Tour begon eigenlijk pas in de ...

... 15e etappe met de prachtige zege van Contador op de Verbier. Maar toen was de Tour ook direct beslist. Contador is een groot kampioen en het is te hopen dat hij bij Astana blijft. Er komt a.s. woensdag een persconferentie waarin de Kazachstaanse bazen o.a. bekend gaan maken dat ze in ieder geval tot 2013 doorgaan en grote plannen hebben. Ik denk dat als Contador blijft en volkomen centraal komt te staan en er een goede ploegleider wordt benoemd (de naam van José De Cauwer is genoemd) de Spanjaard kan uitgroeien tot een van de allergrootsten in de wielerhistorie. Zijn enige tegenstrever de komende jaren lijkt Andy Schleck. Ondanks zijn nog tienerachtige verschijning is de jongste van de Schleckjes al op een zeer hoog niveau bezig. Ik denk alleen dat hij de beslissing moet nemen om zijn toekomst in te vullen los van zijn broer. Doet hij dat niet dan wordt Frank op den duur een blok aan zijn been. Nibali is ook een talent, evenals Wiggins. Ik vind het heel interessant hoe die Brit zich omgevormd heeft. Er is veel ambitie nodig om dat te willen. Doe het hem maar eens na. Een andere jongen die me is opgevallen is Jurgen Van Den Broeck. Helaas was de ploegleiding van Silence-Lotto niet altijd in staat hem in bedwang te houden en smeet hij soms op de verkeerde momenten met zijn krachten. Het is bovendien dat de Belgische pers hem niet met superlatieven het graf in schrijft.
En dan de Nederlanders. Het is makkelijk om te zeggen dat ze gefaald hebben, want enkele van hen hebben naar hun mogelijkheden goed gepresteerd. Ik denk dat dat vooral geldt voor Martijn Maaskant, Albert Timmer en Laurens ten Dam, die zich zeer positief hebben onderscheiden. Stef Clement en Koen de Kort heb ik in het begin gezien en Joost Posthuma leverde gisteren een groot aandeel in de zege van Garate. Robert Gesink en Piet Rooijakkers verdienen allebei een prijs voor de ongelukkigste renner, dus volgend jaar beter. Niki Terpstra heb ik alleen in interviews gezien en Steven de Jongh is al met zijn afscheid bezig, waar ik overigens niets negatiefs mee bedoel. Rest nog Kenny van Hummel, die zijns ondanks uitgroeide tot de Pipo van deze Tour. Alle media-aandacht ging uit naar het feit dat hij dagenlang voor de bezemwagen uitzwoegde. Kenny is echter een goede renner en in de maand juni won hij geloof ik iets van vijf koersen. De vraag die we echter moeten stellen is of Kenny in deze Tour iets te zoeken had. Ik denk het niet. Sprinters moeten er staan in de vlakke etappes en in de bergritten in staat zijn om in ieder geval in de bus mee te gaan. Als je dat niet kunt, dan is de Tour te hoog gegrepen. Dat is niet erg, want er zijn genoeg wedstrijden waarin deze aardige en authentieke jongen zijn talenten kan tonen. De conclusie moet helaas zijn dat de elf Nederlanders te weinig hebben laten zien, waarbij ik als verzachtende omstandigheid in aanmerking neem dat het vroege uitvallen van Gesink daar een groot aandeel in heeft gehad.
En dan gaan we de weken in van de criteriums en van de speculaties. Zoals over de ploegen die volgend jaar aan de start zullen staan. Waar de NOS uitsluitend gefixeerd lijkt te zijn op Armstrong en Bruyneel met hun nieuwe sponsor, daar kijken de Belgen iets verder dan de neus lang is. Er waren in de uitzending vanmiddag belangwekkende interviews met Rini Wagtmans over de grote plannen van Astana en Scott Sunderland, ploegleider bij de nieuwe topformatie Sky, exploitant van de ook in ons land zo populaire radiozender Sky Radio. Die treden pas in september naar buiten met hun plannen maar het lijkt me duidelijk dat er een grote Engelstalige ploeg in voorbereiding is met Cavendisch en Wiggins als speerpunten. Het zijn interessante ontwikkelingen en die duiden er op dat de wielersport allerminst dood en begraven is. Als grote organisaties in deze zware economische tijden bereid zijn om heel veel geld in de sport te investeren, dan is dat ook een van de drie redenen om deze Tour meer dan geslaagd te noemen. De andere twee? Uiteraard winnaar Alberto Contador en zesvoudig ritwinnaar Mark Cavendish.
(Foto's: © Cor Vos)

De uitslag was:
1. Mark Cavendish (Team Columbia) de 174 km. in 4.02’18”
2. Mark Renshaw (Team Columbia) z.t.
3. Tyler Farrar (Garmin-Slipstream) z.t.

Algemeen klassement:
1. Alberto Contador (Astana) 85.48’35”
2. Andy Schleck (Team Saxo Bank) op 4’11”
3. Lance Armstrong (Astana) op 5’24”
4. Bradley Wiggins (Garmin-Slipstream) op 6’01”
5. Frank Schleck (Team Saxo Bank) op 6’04”
6. Andreas Klöden (Astana) op 6’42”
7. Vincenzo Nibali (Liquigas) op 7’35”
8. Chris Vandevelde (Garmin-Slipstream) op 12’04”
9. Roman Kreuziger (Liquigas) op 14’16”
10. Christophe Le Mevel (Française des Jeux) op 14’25”
51.Denis Menchov (Rabobank) op 1.17’04”
60.Laurens ten Dam (Rabobank) op 1.34’57”
73.Joost Posthuma (Rabobank) op 1.58’25”
98.Martijn Maaskant (Garmin-Slipstream) op 2.29’53”
111.Koen de Kort (Skil-Shimano) op 2.53’25”
118.Stef Clement (Rabobank) op 3.02’11”
128.Albert Timmer (Skil-Shimano) op 3.16’50”
152.Niki Terpstra (Team Milram) op 3.48’38”
153.Steven de Jongh (QuickStep) op 3.49’21”


Puntenklassement: Thor Hushovd (Cervelo Test Team) 280 pt.
Bergklassement: Franco Pellizotti (Liquigas) 210 pt.
Jongerenklassement: Andy Schleck (Team Saxo Bank) 85.52’46”
Ploegenklassement: Astana 256.02’58”

Strijdlustigste renner van de hele Tour: Franco Pellizotti (Liquigas)


 

Door Fred van Slogteren, 26 juli 2009 18:19

Nee, dit was geen spannende Tour. Contador en Cavendish hadden geen echte tegenstanders. Het zijn mooie renners en dat blijft altijd fraai om te zien, maar sprankelend en legendarisch duels waren er niet te zien.

Wat Astana betreft moet ik het allemaal nog zien. Als Vino echt een contract krijgt, wordt de ploeg wellicht niet toegelaten tot de Tour. En of Alberto dat zo leuk vindt?

Opvallend:
Leuke nieuwe Franse generatie met o.a. Feillu, Lemoine en Mondory.

Bijna alle toppers van 2008 vielen tegen: Evans, Sastre, Menchov, Kirchen.

Milram was wel heel erg zwak.

Het sterke duo Nibali-Kreuziger.

Martin en Renshaw: superknechten die zelf tweede kunnen eindigen in een Touretappe.

Geplaatst door Paul Verstappen, 27 juli 2009 00:28:21

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web