De Burgerlijke Stand van 4 mei

Bouke Schellingerhoudt (1919)

In de jaren zestig heb ik eens een pakje sigaretten bij hem gekocht in zijn sigarenzaak in Zaandam. Een struise man met een forse blonde kuif. In zijn tijd bestond het pensioen van een wielrenner of voetballer uit een sigarenwinkel. Aan de muur hing een uitvergrote karikatuur van hem in het rood-wit-blauw van Nederlands kampioen. Dat was hij in 1946. In plaats van een gouden kampioensmedaille kreeg hij slechts een oorkonde. Omdat hij dat verhaal zelf jaar na jaar levend hield, vroeg Gerrie Knetemann de KNWU in 2000 om hem alsnog een gouden plak uit te reiken. 54 jaar na dato. Rijk is hij niet van zijn sport geworden. Wel gelukkig, want hij kan er nog steeds mooi over vertellen in dat zangerige Zaans. Ik bel hem wel eens als ik wat wil weten over een Zaankanter uit zijn tijd. Dat doet hij met veel plezier, als het maar niet over Cor Bakker gaat, want die heeft hem eens geflikt in de Ronde van Nederland van 1948. Dat is noch vergeten, noch vergeven. De heren gaan nog steeds niet samen in één auto zitten, laat staan bij elkaar aan tafel. Bouke wordt vandaag 87 en Cor is dat al een half jaar. Jongens, slik die drol nou eens door!

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Aad van Amsterdam (1915 Overleden 03.10.1978)

Na de oorlog kwamen bij mij thuis enkele exemplaren van het illegale Parool tevoorschijn. Mijn ouders hadden die goed verborgen. Ook het allereerste nummer van na de bevrijding, gedateerd 7 mei 1945, zat erbij en ik vond twee wielerberichten. Het eerste ging over Gerrit Schulte die zich als chauffeur verdienstelijk maakte bij de voedseldistributie. Het tweede ging over Aad van Amsterdam, de stayer die ongelukkigerwijs in 1945 vlak voor de bevrijding door de Duitsers in het been was geschoten. Er stond een berichtje in dat krantje dat hij de training had hervat. De Peuk was zijn bijnaam en ik heb geen idee waarom, maar de training heeft niet mogen baten, want hij heeft na de oorlog geen uitslag meer gereden. Wel voor de oorlog toen hij heel wat wedstrijden won. Op de weg en op de baan. Als stayer was hij in 1944 kampioen van Nederland.

Door Fred van Slogteren, 3 mei 2006 22:00

Bouk & Cor

Hoi Fred,
tijdens de laatste vergadering van club 48 vorig jaar december kwam deze ruzie ter sprake en de belachelijkheid hiervan.
Bouk was hierna zo sportief en verstandig om Cor eens even stevig te omarmen en de heren zijn daarna (symbolisch) samen door een deur gelopen.
Dus toch nog eind goed al goed!
Groeten, Willy.

Geplaatst door Willy Wiersma Kwantes, 08 mei 2006 19:11:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web