Het was me het weekje wel!

Stond de bijna voorbije Tour vooral in het teken van Lance Armstrong, de afgelopen dagen slaagde ook een andere Amerikaanse wielerlegende er in alle voorpagina’s te halen. Dat was Greg LeMond, want die beweerde in een interview met de Franse krant Le Monde (familie?) dat wat Contador presteert naar menselijke maatstaven onmogelijk is. Hij suggereerde daarmee openlijk dat de Madrileen zich van middelen moet hebben bediend om te kunnen doen wat hij heeft gedaan. Anders kan het, volgens Greg, geen zuivere koffie zijn. Toen ik er eens over nadacht, dacht ik eerst aan de Tour van vorig jaar toen ik Riccò zag fietsen alsof er geen andere renners bestonden; Piepoli zag klimmen alsof er geen stijgingspercentages bestaan; Schumacher zag tijdrijden alsof hij door de wijzers van de klok werd voortgeduwd en Kohl de bollentrui zag winnen alsof hij vanuit de hemel door Charly Gaul was aangeraakt. Kort daarna wisten we hoe het in elkaar zat en zaten we met een kater. Zo’n Tour nooit weer, wensten we elkaar toe en het ging ...

... dit jaar tot op de huidige dag goed. Geen betrapte renners, althans niet in de Tour. Wel daarbuiten, maar dat is voor de media veel minder erg. Dus euforie over een ‘schone’ Tour tot Greg LeMond iedereen weer aan het twijfelen bracht met zijn ongefundeerde bewering. Ongefundeerd omdat de menselijke maat onmogelijk te meten is. Want, meneer LeMond als u gelijk zou hebben dan moeten we met terugwerkende kracht toch ook onze twijfels hebben over de prestaties van Coppi, Anquetil, Merckx en Hinault, om er maar eens een paar te noemen? Die deden in hun tijd dingen waar je bek van openviel. En uw eigen prestatie dan, in de laatste tijdrit van de Tour van 1989? Kon dat dan wel? Zolang de mensheid bestaat, zo lang verbazen sommige uitzonderlijke talenten ons al met onwaarschijnlijke prestaties. Heeft u Yehudi Menuhin wel eens het vioolconcert in E van Mendelsohn horen spelen? Heeft u de lichtval op de schilderijen van Rembrandt wel eens bestudeerd? Of het genie van Mozart en Bach ondergaan of Maradona zes tegenstanders zien omspelen om dan met de hand van God te scoren? Kennelijk niet. Uw zwager zag u al eens voor een fazant aan, moeten wij u nu als een ezel kwalificeren? De geruchtenmachine in de wielersport moet stoppen, want die heeft al genoeg schade aangericht. Als ooit in het laboratorium wordt aangetoond dat Contador de kluit heeft belazerd, is het vroeg genoeg om van onze verontwaardiging blijk te geven, maar zo lang dat niet het geval is past ons slechts respect voor een uitzonderlijke prestatie.
De opmerking van de week komt van Mart Smeets. Die had gisteravond Rudie Kemna aan tafel, de sympathieke ploegleider van Skil Shimano. Ter introductie zei de ankerman van Studio Sport: “Dit is Rudie Kemna en ik herinner me als de dag van gisteren dat hij in Nijmegen kampioen van Nederland werd.” Het was even stil en toen zei Rudie zacht: “Het was in Rotterdam, hoor.” Ik geloof niet dat Smeets het gehoord heeft.
(Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 26 juli 2009 10:00

Uitspraken Greg Lemond

Dag Fred,

Als directe reactie op de uitspraken van Greg Lemond in Le Monde stond in het Noord Hollandsch dagblad van afgelopen zaterdag een reactie van de bekende Harm Kuipers.
Mocht je interesse hebben, het stond misschien ook in andere kranten, kan ik het als PDF mailen.
Groet en veel succes met je bijzonder interessante site.

Jan Quax

Geplaatst door Jan Quax, 26 juli 2009 12:44:54

Harm Kuipers

Stuur maar Jan Quax. fred@slogblog.nl Al vast bedankt. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 26 juli 2009 14:55:59

Verdachtmakingen

Geen positieve dopinggevallen deze Tour (tot nog toe) en de heer Bordry van het Franse dopingagentschap AFLD maakt gelijk weer alle renners verdacht.
Zo zou men vuilniszakken met "zwaar materiaal" gevonden hebben en hij was geschrokken hoe mager sommige renners waren.
Een ideetje misschien, maar kortere etappes, minder verplaatsingen, minder bergen per etappe zou een oplossing kunnen zijn ?
Als je van renners verlangt dat ze een vijftal uren voluit sport bedrijven in de Franse weersomstandigheden, kun je verwachten dat ze afvallen.
Maar ja, dan is er niks meer aan, en het publiek wil uitgeputte renners zien aan de streep. Als het moet zelfs op de voorlaatste dag.
Op dat soort momenten vraag ik me dan af wat ze nu precies willen, een zware koers of een koers waar allemaal schone renners in rondrijden.
Maar misschien zie ik het helemaal verkeerd....

Geplaatst door J. de Beer, 28 juli 2009 11:18:24

Even de bronvermelding vergeten :
http://www.sporza.be/cm/sporza/wielrennen/Tour/090728_TDF_bordry_doping

Geplaatst door J. de Beer, 28 juli 2009 11:19:58

Gisteren een fraaie documentaire op VRT over zijn comeback in 89. Mooiste uitspraak: "Door Lemond is de wielersport veranderd van folklore naar wetenschap."

De slottijdrit blijft voor mij het allermooiste wielermoment ooit. Ik zag het als kind op tv in een Frans café. Dat gezicht van de eigenaar, toen duidelijk werd dat Fignon verloren had....

Geplaatst door Paul Verstappen, 28 juli 2009 11:52:29

Uitspraken Lemond

Greg Lemond is een wielerfenomeen.Hij geeft onge-
twijfeld verstand van wielrennen. Van een wetenschappelijke opleiding tot inspanningsfysioloog is mij niets bekend. Over de menselijke mogelijkheden op het gebied van inspanningsfysioligie kan hij zicg dus maar beter niet uitlaten.Er circuleren in wielerkringen al genoegd vergiftigde verdachtmakingen die er eerder op uit lijken iekamnd blazoen te besmeuren dan wel de betekenis van een zojuist geleverde prestatie te bagatelliseren.Men en dus ook Greg Leond gelieve daarmee op te houden!

Geplaatst door Hans Prakke, 29 juli 2009 03:03:33

Dat klopt, maar Lemond haalde veel praktijkkennis uit de triatlonsport, die vaak vernieuwender was dan de wielersport.

Schrijft Lemond niet voor Le Monde? Die krant heeft vaak goede bronnen en komt vaak als eerste met dopingberichten, dus waarschijnlijk is ook Lemond aardig op de hoogte van de nieuwste dopingmethoden in het peloton.

Geplaatst door Paul Verstappen, 29 juli 2009 09:24:25

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web